Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Ki marad, ki megy, kinek a helyére?

2002.12.05. 09:24
Az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően idén is jó nagy mozgás várható a téli szünetben az NB 1 csapatok kispadjain. Az Index Prolicence Szakcsoportja körképet csinált a lehetséges edzőváltásokról: most mindenkit leleplezünk!
Ami biztosra vehető, hogy az élen álló Várszegi-csapatok, a Fradi és az MTK ugyanazokkal (Garami, Egervári) kezdik a tavaszt, akikkel befejezték az őszt. Ennyire masszívan talán csak Szentes Lázár tartja magát Debrecenben. Az összes többi csapatnál reális eély van a változásra.

Siófokon és a Zalaegerszegen nem az eredménytelenség, hanem az edzőik iránti kereslet - és kínálat - határozza meg dolgokat (bár a tavalyi bajnok ZTE, Koplárovics Béla az örökévalóságot megkisértő gólja ellenére sem villoghat idei eredményeivel).

A Balaton parton Csank János kinevezése (2002. január) óta a csapat megnyerte a Teremlabdarúgó Kupát, majd a tavaszi szezonnak tíz pont hátránnyal nekivágva, az Nb1/b nyugati csoportját. Alapos nyári átalakítás után (14 új játékos érkezett), az első osztályban is teljesen rendben voltak, idény közben többször álltak dobogós helyen is. Nem meglepő, hogy Csank neve felmerült Újpesten, Győrben Zalaegerszegen, de még a másodosztályú szenvedésbe csűszott Vasasnál is.

A nyáron kevés népszerűbb ember lehetett Zalában Bozsik Péternél. A gárdát története első bajnoki címéig vezette, majd a Népstadionban megverték a Manchestert is. Igaz a folytatásban több pofon is becsúszott, ám az ősz végére néhol már a tavalyi Zetét látták a szurkolók.

Bozsikot azonban szívesen látnák Újpesten, ahol nagy tervekkel és egy tök idegen edzővel vágtak neki a szezonnak, ám az eredmények nem akartak jönni, így a pályaedzőből előléptetett Szabó Andrással fejezték be az őszt. Hátrányuk az éllovasokkal szemben igen jelentős, ám ennél is fájóbb a lila-fehérek számára, hogy a Magyar Kupától az NB III-as Tápiószecső búcsúztatta őket és játékuk messze elmarad attól, amit a szurkolók a jelenlegi játékoskeret alapján várnak.

A Győrnél Tamási Zsolt helye sem tűnik bebetonozottnak, annak ellenére, hogy a csapat sokáig állt dobogó közeli helyen. A klub elnöke azonban akkor is elégedetlenkedett, amikor a második helyen állt a csapat, így nem elképzelhetetlen a csere. Talán csak az a biztos, hogy nem Varga Zoltán ül a kispadra. . .

Sopronban és a Dunaferrnél az edzők helyzetét jelentősen befolyásolja majd a klub anyagi helyzete és az ezzel kapcsolatos játékos mozgás. A Békéscsaba az idény végére kezdett magára találni, így Garamvölgyi Lajos akár nyugodtan is készülhet a tavaszra - már ha lesz elég pénz a folytatásra.

A játékosállomány alapján a Videotonnak jóval előrébb kellene tartania, ám Várhidi Péter csapata sem játékban, sem eredményben nem tudott maradandót alkotni. Fehérváron amúgy is a teljes káosz uralkodik, hiszen a stadion építési munkálatai állnak, a várostól remélt támogatás nem biztos és a szurkolók is inkább a balhékban keresik szórakozásukat, mint a csapatban. A legegyszerűbb megoldás ilyen esetben az edzőt kirúgni, ami valljuk be, az eredmények ismeretében talán még érthető is. A lehetséges utód a Csank, Varga, Keszei hármasból kerülhet ki.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!