Vilhelmina
11 °C
28 °C

Aranylabdát minden madridinak!

2002.12.06. 14:47
December utolsó napjaiban adják át a sportújságírók szavazatai alapján választott év legjobb labdarúgójának járó Aranylabdát. A kampány időszakban természetesen mindenki bemondja a tuti győztest. Az elsőszámú favorit: Ronaldo
A szakemberek első számú favoritja a brazil Ronaldo. A tavaszi szezonban szinte végig sérült volt, majd a nyáron az olasz Intertől a spanyol Real Madridhoz igazolt. Emellett azonban a japán-koreai labdarúgó vb-n világbajnoki címet szerzett, nyolc góljával pedig a torna gólkirálya lett. Egész éves teljesítményére a klub Világ Kupa döntőjében tette fel a koronát: gólt lőtt és a mezőny legjobbjának választották.

Cuper: Ronaldo, Pelé: Roberto Carlos

Volt edzője, Hector Cuper is egykori játékosának adná a díjat. Ez azért érdekes, mert ősszel több pengeváltás zajlott le Cúper és a brazil sztár között. Ronaldo azt állította, hogy augusztus végén azért (is) távozott az Internazionalétól a Real Madridhoz, mert nem értették meg egymást.

Némi meglepetésre az elmúlt száz év legjobb játékosának választott Pelé, nem az 1997-ben már diadalmaskodó Ronáldónak adná a díjat. A brazilok legnagyobb ásza szerint Roberto Carlos érdemelné meg leginkább az elismerést, mivel ő az egyetlen, aki részese volt a Bajnokok Ligája elhódításának és a világbajnoki elsőségnek és az és Európai Szuperkupa elhódításának is.

Az eset érdekessége, hogy az egyébként két jóbarát egyformán úgy érzi, idén csak ő lehet a győztes. A France Football-nál is őket tartják a legesélyesebbnek, a francia lap szerint rajtuk kívül még Kahn, Raul és Zidane neve merülhet fel végső győztesként.

Az Aranylabda
Az Aranylabdát 1956 óta a sportújságírók voksai alapján ítélik oda annak az Európában játszó labdarúgónak, aki a legjobb teljesítményt nyújtotta az adott naptári évben.

Ugyanakkor Hernan Crespo, az Internazionale labdarúgója szerint idén három játékost kellene Aranylabdával jutalmazni. Az argentin csatár a Real Madrid klasszisainak, a brazil Ronaldónak és Roberto Carlosnak, illetve a spanyol Raúlnak is odaadná az egyik legnagyobb elismeréssel járó díjat.

Hierro: Raul, di Stefano: Henry

Fernando Hierro, a Real Madrid labdarúgója csak egy embernek, saját csapattársának, Raúlnak adná a díjat. A tavalyi második Raul-t zseniális játékosnak tartja, és szerinte hatalmas szerepe volt abban, hogy a Real az idén megnyerte a Bajnokok Ligáját, a Szuper Kupát és kedden Jokohamában a Klub Világ Kupát is.

Alfredo di Stefano, a Real Madrid legendás csatára szerint a Real játékosok játékába beleszólhat Thierry Henry, az Arsenal francia labdarúgója is. Véleménye szerint Henry játssza a legjobb futballt Európában, megérdemelné a rendkívüli elismerést - nyilatkozott az As című lapnak a fővárosi sztárklub tiszteletbeli elnöke. Tény, hogy a világ- és Európa-bajnok csatár az utóbbi időben ismét rátalált régi formájára, s a bajnokságban, illetve a Bajnokok Ligájában is rendkívül eredményes.