Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Az oroszok már tudják a nyertest

2002.12.10. 15:43
Az orosz labdarúgó-szövetség elnöke állítólag fülest kapott a 2008-as Eb rendezésről szóló csütörtöki UEFA-döntés előtt: az osztrák-svájci pályázata fog nyerni. A horvátok nem tudnak semmit, de Boszniával közös jelentkezésüket ők maguk se gondolják komolyan.
Az UEFA végrehajtó bizottsága csütörtökön dönt a 2008-as futball-Európa-bajnokság helyszínéről. A rendezésre hét pályázat érkezett: Ausztria-Svcájc, Horvátország-Bosznia Hercegovina, Görögország-Törökország, Skócia-Írország, valamint a négy skandináv állam közösen, továbbá Oroszország és Magyarország próbálkozik.

Maguknak adják a legkisebb esélyt a horvátok

A horvátországi fogadóirodák saját pályázatukaknak adják a legkisebb esélyt a 2008-as foci-Eb megerndezéséért folytatott versenyben. "Ennek ellenére a horvát labdarúgó-szövetség még nem adta fel a reményt, hisz a csodában" - írta keddi számában a Vecernji list című zágrábi újság.

A legnagyobb példányszámú horvát napilap szerint Vlatko Markovic, a HLSZ elnöke évek óta próbálkozott, hogy Horvátország megkapja egy ilyen nagy esemény rendezési jogát. Előbb Ausztriával, majd Magyarországgal párban akart pályázni, de sem Bécsben, sem Budapesten nem talált partnert, Szarajevóban végül igen.

Nem éri meg

Adataik szerint Horvátországnak a rendezésre 90 millió eurót (21 milliárd forintot) kellene biztosítania, Bosznia- Hercegovinának meg 110-120 milliót (=26-28 milliárd Ft). Horvátországban Zágráb, Split, Eszék és Fiume (Rijeka), Bosznia-Hercegovinában pedig Szarajevó, Banja Luka, Mostar és Zenica adhatna otthont a mérkőzéseknek.

"A horvát oldalon kalkulált 71 millió eurós bevétel csak akkor jönne be, ha a 25-135 eurós (6-32 ezer Ft) áron értékesített belépőjegyeket mind megveszik, és ez is csak a rijekai új stadion építési és a másik három létesítmény felújítási költségeinek fedezné" - írta a Vecernji list.

Közben Gerhard Aigner, az Európai Labdarúgó Szövetség főigazgatója is megszólalt, de persze nem mondott semmit. "Az érdekelt szövetségek szinte kivétel nélkül profi módon készítették el pályázati anyagukat, és az állami vezetők is felismerték, hogy nemzetük megítélése szempontjából, illetve a gazdaságra gyakorolt jótékony hatása miatt milyen óriási jelentőséggel bír egy Eb. Ezért sokkal kiélezettebb és kiegyensúlyozottabb a verseny, mint 15-20 évvel ezelőtt. A kandidálók többségétől győzelmet várnak hazájukban, így sokan lesznek, akik csalódnak" - mondta a svájci sportdiplomata, aki azért biztos abban, hogy "szoros versenyben dől majd el, mely ország(ok) rendezheti(k) a 2008-as kontinenstornát". A végrehajtó bizottság által kiválasztott helyszínt éppen Aigner hirdeti majd ki csütörtökön 12.45 órakor.

Koloszkov tud valamit

Az orosz szövetség elnöke, Vjacseszlav Koloszkov közben az UEFA vb finn tagjára hivatkozva kijelentette, hogy Ausztria és Svájc nyeri el a 2008-as labdarúgó-Európa-bajnokság rendezési jogát, írta keddi számában a Frederiksborg Amts Avis című dán lap.

Koloszkov, aki szintén tag az UEFA-vezérkarban, állítólag kijelentette, hogy finn kollégája négyszemközti beszélgetésükön elárulta, szinte biztosra vehető az osztrák-svájci közös kandidálás sikere. "Sajnos, a mi pályázatunkat aláaknázta a moszkvai túszdráma" - tette hozzá, megismételve ezzel kapcsolatos korábbi kijelentését.

Döntéshozatal
A 2008-as labdarúgó-Európa-bajnokság házigazdájának kihirdetésére kétnapos procedúra után kerül sor csütörtökön, Genfben. Szerdán 14 órától a 7 jelentkező a nyoni UEFA-központban még egyszer bemutatja pályázatát a végrehajtó és a válogatottak eseményeit felügyelő bizottság előtt. A prezentáció az angol abc sorrendjében zajlik, a nyilvánosság kizárásával, Magyarország a 4. lesz a sorban. Csütörtökön délelőtt a válogatottak eseményeit felügyelő testület tagjai leadják a szemlebizottság jelentése alapján felállított saját sorrendjüket. Ezután a végrehajtó bizottság hozza meg a döntést.
Az első körben a tizennégy tagból hatan - érintettségük miatt - nem szavazhatnak, a nyolc "aktív" résztvevő szavazatait pedig az egyszerű többség alapján veszik figyelembe. Szakértői találgatások szerint három-négy kandidáló már ekkor ki fog esni.
A versenyben maradt pályázatokra további körökben szavaznak, a rendezési jog elnyeréséhez abszolút többséget kell szerezni. Értelemszerüen minden fordulóban kiesik a legkevesebb szavazatottal rendelkező pályázó.
Időközben azok a tagok is bekapcsolódhatnak a szavazásba, akik már nem számítanak nemzeti hovatartozásuk szempontjából érdekeltnek. Ha végül a két megmaradt jelentkező ugyanannyi szavazatot kap, akkor a "rangidős" elöljárót - elvileg a spanyol Angel Maria Villar Llonát, de ha az északi kvartett már nincs versenyben, akkor természetesen az UEFA-elnök svéd Lennart Johanssont - illeti meg a döntő szavazat.
Ez a folyamat 10.30 órától 12 óráig tart Nyonban, majd 12.30-kor közlik a pályázókkal a végeredményt. A nyilvánosságot 12.45-kor tájékoztatják a genfi Hotel Intercontinentalban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!