Piroska
3 °C
3 °C

Rendezünk-e foci Eb-t?

2002.12.10. 15:47
Forest, az Index tmk-vezetője annyira biztos Magyarország sikerében 2008-as labdarúgó Európa-bajnokság rendezéséért folytatott versenyben, hogy tétben fogadott rá. De nem mindenki ilyen bizakodó. Sőt.
Az Index "Rendezünk-e Eb-t?" kutató csoportja több sportban járatos közéleti személyiséget keresett meg, szerintük mennyi esélyünk van a hat év múlva sorra kerülő kontinensviadal megrendezésére.

Esélyünk mint Szálasinak a főtárgyaláson

Farkasházy Tivadar szerint erre annyi esélyünk van, mint neki megnyerni a lottó ötöst. Mielőtt azonban komoly fejszámolásokat végeznének, elmondjuk: Farkasházy nem lottózik. Szerinte ez az egész az év vicce, de ha az UEFA illetékesei mégis úgy döntenének, hogy Magyarország rendezheti az Eb-t, ő szívből tudna neki örülni.

Azonban szerinte, mint gyakorlott meccsre járó szerint, erre annyi esélyünk van, mint Szálasinak volt a főtárgyaláson. Amíg nálunk a szurkolók inkább egymással, mint a meccsel foglalkoznak, amíg stadionokban kapható szendvicseknek maximum az évjáratát lehet megtippelni, addig ne ábrándozzunk. Talán akkor lenne esélyünk, ha az alapján döntenének, hol költötték a legtöbbet a beléptető rendszerekre -zárta mondandóját.

Miért nem síugró vagy biatlon vb?

Hasonló véleményen volt Havas Henrik is, aki szerint nem sok esélyünk van, hiszen a futballunk is és stadionjaink is a két világháború közötti időket idézik. Józan ésszel, ilyet nem talál ki az ember, ez az egész egy propaganda-trükk volt az előző kormánytól -vélte Havas.

Ennél csak egy hülyébb ötletet hallott - mondta - az pedig a budapesti olimpia megrendezése. Ennyi erővel pályázhatnánk síugró vagy biatlon vb-re is. Véleménye szerint az osztrák-svájci pályázatnak van a legtöbb esélye, aminek örülne is, hiszen nem kellene messzire utaznia jó focit nézni.

Détári: Nem érdekel

Az éppen Vietnamba készülő, egykori világválogatott labdarúgónk Détári Lajos a kérdésre tömören válaszolt: Engem nem érdekel ez az egész - mondta, majd elköszönt és letette a telefont.

Csőtönyi Sándor, a Magyar Ökölvívó Szövetség elnöke szerint nincs értelme hiú ábrándokat kergetni, hiszen reálisan nézve semmi esélyünk nincs. A bokszolók első embere úgy véli erősebb kormány lobbival, talán még lehetett volna keresnivalónk, de így nem sok. Ám ő örülne a legjobban, ha mégis tévedne, azonban úgy érzi a török-görög pályázat lesz a befutó.

Kokó az optimista

A sok pesszimista (vagy reális?) értékelés után egy pozitív is. Kovács "KoKó" István úgy véli az üzleti érdekek még erősebbek, mint a sportértékek, de ennek ellenére bizakodó. Szerinte jó lenne, az országnak pedig jót tenne, az Eb-rendezés, de ugyanilyen örömmel fogadna egy sikeres olimpiai pályázatot, vagy egy BL -döntőt is.

Mint mondta, a futballvezetőknek is nyitni kellene Kelet-Európa felé, és észrevenni, hogy nem csak a pénzes nagyhatalmak tudnak színvonalas nemzetközi versenyeket rendezni. Csütörtökön eldől: Forest fizeti vagy eszi a csokikat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!