Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Bukni fogunk

2002.12.11. 16:55
Budapest olimpiapályázatát gyakorlatilag elvetették a novemberben nyilvánosságra hozott megvalósíthatósági tanulmány után, holnap pedig az UEFA nyoni ülésén fogják lenullázni Magyarország másik nagy sportügyi nyomulását, a 2008-as foci-Eb-rendezést.
Három évvel ezelőtt, a 2004-es Európa Bajnokság megrendezőjének kijelölése előtt kb. mindenki a spanyolokra fogadott, és aki mégsem, az az osztrák-magyar pályázatra. De Portugália kapta. A 2008-as rendezésről határozó csütörtöki UEFA-döntés előtt leginkább ebben a precedensben bízhatunk, mert egyébként a magyar siker esélye nagyjából megegyezik a válogatott Eb-győzelmének realitásával.

Bár a két napja fokozódó email- és sms-kampány hatására lelkes magyarok több ezer kattintással segítették Magyarországot az első helyre az UEFA hivatalos honlapjának szavazásán, az UEFA Végrehajtó Bizottságának tagjait ez sajnos nem nagyon fogja befolyásolni. Ezzel szemben várhatóan figyelembe veszik a következő szempontokat:

Erősorrend
A pályázók győzelmi esélyeinek sorrendje a brit pályázók iránt ugyan elfogult, de elég tekintélyes BBC szerint:
1. Ausztria - Svájc
2. Skócia - Írország
3. Skandináv négyes pályázat
4. Magyarország
5. Oroszország
6. Görögország - Törökország
7. Horvátország - Bosznia

1. Gazdasági háttér

Bár a magyar pályázat hangsúlyozza egyrészt az ország stabil (és folyamatosan fejlődő) gazdasági helyzetét, másrészt a közeli európai uniós csatlakozástól remélt pozitív hatásokat, a többi jelentkezőhöz képest mégis a magyarországi háttér tűnik az egyik leggyengébbnek. Egyedül a horvát-bosnyák pályázatnál vagyunk egyértelműen jobbak, az orosz gazdaság például, akármilyen gyenge lábakon áll, méretei miatt mégis biztosabb alapokat adhat. Hasonlítsuk esetleg össze pénzügyi lehetőségeinket az osztrák-svájci, a skandináv és a skót-ír szervezők helyzetével?
Gyengítik továbbá a magyar esélyeket a 2004-es rendezéssel kapcsolatos portugáliai anomáliák is. Portugáliában idén nyáron válságba került a rendezés anyagi háttere, és egy időre leálltak a stadionok rekonstrukciójával. Portugália pont akkora ország, mint Magyarország, és a gazdasága se gyengébb (igaz, nem is sokkal erősebb).
A magyar pályázat legerősebb pontja ugyanakkor a rendezés mögötti széles politikai egység. A pályázatot még az Orbán-kormány adminisztrációja nyújtotta be, de a szándékot és a kiadások kormányzati garanciáját megerősítette a Medgyessy-kabinet is. A szeptemberben Magyarországra látogató UEFA inspekciós bizottságot (a pályázók közül egyedülálló módon) fogadta kormány- és az államfő is.

2. Infrastruktúra

Az UEFA képviselői ugyan többször is leszögezték, hogy nem a már meglévő infrastruktúrát, hanem a 2008-ra időzített tervek realitását mérlegelik, azért ne legyenek kétségeink: kiábrándító állapotokat mutathat az az ország, ahol egyetlen rajtra kész stadion sincs.
Stadionszempontból Magyarország messze leszakadva tök utolsó a jelentkezők között. Miközben a skót-ír pályázat képviselői többek között azzal kampányolnak, hogy az osztrákok most még csak 80 000 UEFA-igényeknek megfelelő helyével szemben összesen 240 000 nézőnek tudnának már most előírásszerű helyet biztosítani, addig Magyarországon a Puskás stadion teljes rekonstrukciós tervét és hat stadionmakettet tudunk felmutatni. (Tekíntse meg gallériánkat!)

Tekintse meg galériánkat!

Nem állunk sokkal jobban szállodákkal és utakkal sem, főleg a tervezett vidéki helyszínek (Székesfehérvár, Győr, Debrecen, Miskolc, Kaposvár) felkészületlenek a várhatóan több tízezer szurkoló fogadására.

3. Színvonal, eredmények

Európai összehasonlításban a magyar foci nyilvánvalóan alulmúlja az ország szinte bármilyen egyéb rangsorban elfoglalt helyét. A válogatott 1986 óta nem jutott ki világ- vagy Európa-bajnokságra, a magyar klubcsapatok évente kiesnek az nemzetközi kupák első fordulóiból, külföldi focirajngók egyetlen magyar játékost sem tudnak megnevezni.
Igaz, ebből szempontból a rendezésre valóban esélyes pályázók sem állnak jól. Az elmúlt években éppen a még nálunk is esélytelenebbnek tartott törökök, oroszok és horvátok értek el komolyabb eredményeket. Az írek, a svédek és dánok is előttünk állnak ugyan, de őket lehúzza a magyar színvonalon működő skót illetve norvég és finn foci. (Igaz, a törököket meg a görögök, a horvátokat a bosnyákok gyengítik, de nekik úgy is mindegy).

Mit rendezzen Magyarország?

 • 514
  Kolbásztöltő versenyt
 • 112
  Jó lesz ez az Eb
 • 77
  Pánamerikai játékokat
 • 35
  Inkább téli olimpiát

4. Biztonság

A meccsek és az egész rendezvény biztonságos lebonyolításában is csak azokat előzzük meg, akiket már egyébként is. Az amúgy sem túl reményteljes görög-török pályázatot tönkre vágták a novemberi Fenerbahce-Panathinaikosz UEFA-kupa meccsen folyt tényleg brutál szurkolói zavargások, a szerény orosz esélyeket pedig a nyári vb kapcsán kirobbant utcai vérengzések és moszkvai túsztörténet.

5. Politika

Még a helyszín kijelölése kölrüli politikai szempontok szólnak leginkább mellettünk. Két nappal az UEFA döntése után fogják hivatalosan bejelenteni Magyarország 2004-es európai uniós csatlakozását. Bár az Indexnek korábban nyilatkozó Lars-Chirster Olsson UEFA főigazgató tagadta, hogy ennek bármilyen hatása lehetne a Végrehajtó Bizottság döntésére, mégis valószínűsíthető, hogy ha döntéshozók bármilyen politikai szempontot figyelembe vesznek (és ez Olsson nyilatkozata ellénere egyáltalán nem lehetetlen), akkor az növeli a magyar pályázat esélyeit.

"Mindent megtettünk"

"A Magyar Labdarúgó Szövetség mindent megtett az eddig 275 millió forintba kerülő pályázat sikeréért, így nyugodtan és esélyesként várja a 2008-as Európa-bajnokság házigazdájának csütörtöki kijelölését" - mondta Bozóky Imre, az MLSZ elnöke a héten. A nyilván hivatalból is optimista szövetségi elnök azonban kicsit részletezhetné a "mindent megtettek" kitételt.

Makray Balázs, a láthatóan tényleg rendkívül masszívan teljesítő projektiroda igazgatója korábban úgy nyilatkozott az Indexnek, hogy valamennyi döntéshozó szavazatára számítanak, és nincsenek külön "kilobbizott" támogatóink. Kifejezetten reméljük, hogy az igazgató csak diplomatikusan hallgatott a háttérbeszélgetésekről, mert azok nélkül nyilvánvalóan nem fog menni.

Főleg, ha figyelembe veszzük a riválisok alapból meglévő előnyeit. Az UEFA összes hivatala svájcban van, míg a szervezet elnöke, Johansson svéd.

Titkos fegyvereink: Gera és Luzsnyij

Erősen kérdéses továbbá, hogy Végrehajtó Bizottság tagjaira mekkora hatással lehet a magyar kampányban felvonultatott Gera Zoltán és Oleg Luzsnyij, az Arsenal ukrán hátvédjének szavai. Igaz, a propagandaanyagokban felvonult Puskás Ferenc is, de ő elég régóta nem mozog sportdiplomáciai vonalon, ezért például az alpesi rendezést támogató Beckenbauer vagy a skót-ír pályázat mellett kiálló Boby Robson sokkal erősebb kártyának tűnik.

De az MLSZ legnagyobb mulasztása nyilvánvalóan az osztrákokkal közös pályázat lehetőségének elmulasztása volt. Könnyen lehet, hogy ez elsősorban az osztrákok múlott. Lehet, hogy valóban a magyar illetékesek tudta nélkül egyeztek meg Svájccal, és aztán már hiába pedáloztunk (mondjuk, meg lehet őket érteni, még ha szemétség is). De még ez is csak azt jelenti, hogy az MLSZ vezéreknek korábban kellett volna körbelihegniük bécsi kollegáikat, hogy azokban fel se merüljön a Magyarország nélküli rendezés.

Nem jelent előnyt az egyedüli pályázat

Sajnos teljesen alaptalannak tűnik az az MLSZ propaganda is, hogy előnyben részesülhetnek az egyedül pályázók, és ezzel beteljesülhetnek a magyar remények. "A kisebb országok egyedül nem nagyon vágnak bele ekkora torna megrendezésébe, és éppen az ő érdekükben támogatjuk azt az elképzelést, hogy legalább minden második Európa-bajnokságot több ország közösen rendezhessen meg" - mondta, a már idézett Olsson főigazgató. Márpedig ha szó szerint vesszük a "legalább minden második Európa Bajnokságot" kitételt, akkor jobb ha az egészről nem beszélünk többet, mert 2004-ben Portugália egyedül rendez.

Az egyetlen valóban racionális érv a közös pályázatokkal szemben az, hogy a (többségében béna válogatottakkal rendelkező) automatikusan résztvevő rendező országok több helyet vesznek el a jobb válogatottaktól. (Talán ez egyébként a legerősebb érv az osztrák-svájci rendezéssel szemben, mert például az írek vagy a törökök kijuthanának maguktól is.)

A BBC részletes esélyelemzésében egyébként a "legjobb esélytelen" státuszát adta a magyaroknak, megjegyezve, hogy a "pályázatot nem tekíntették a verseny komoly résztvevőjének - addig, amíg a helyszíneket vizsgáló UEFA-bizottság elégedett nyilatkozata meg nem jelent".

"Az esélyeinket illetően nem állunk rosszul" - írta szerdai számában a sportnapilap, és más fórumokon is tapasztalható, hogy a magyar szurkolók erősen optimista várakozással tekíntenek a helyszínkijelölése elé. Nekik javasoljuk, hogy képzeljék el ugyanezt a versenyt úgy, hogy Magyarországot helyetesítsék be valamelyik hasonló méretű, gazdasági és focieredményekkel rendelkező országgal (mondjuk Görögországgal vagy Szlovákiával, na jó: Szlovákiával és Szlovéniával). Aztán tippeljék meg az eredményt.

Ne legyen igazunk!

Döntéshozók
Az Európai Labdarúgó Szövetség 14 tagú végrehajtó bizottságából - amely december 12-én dönt a 2008-as Eb helyszínéről - Lennart Johansson, Senes Erzik, Per Ravn Omdal, Vjacseszlav Koloszkov, Eggert Magnusson és Giangiorgio Spiess érintettség miatt nem szavazhat az 1. körben, ők csak akkor kapcsolódhatnak be, ha hazájuk már kiesett a versengésből.

A bizottság névsora, (és tippünk a szavazatára, ami az érintett országok képvieslőinél értelemszerüen csak akkor játszik, ha már szavazhatnak):

Lennart Johansson (svéd, 73 éves): 1990 óta az UEFA elnöke, a FIFA alelnöke, a 2002-es vb szervezőbizottságának tagja. (Ausztria-Svájc)
Senes Erzik (török, 60): 1994 óta az UEFA 1. alelnöke, a FIFA végrehajtó bizottságának tagja, a török szövetség tiszteletbeli elnöke, a 2002-es vb szervezőbizottságának tagja. (?)
Per Ravn Omdal (norvég, 55): 1996 óta az UEFA 2. alelnöke, a FIFA női bizottságának vezetője, a norvég szövetség elnöke. (Skócia-Írország)
Angel Maria Villar Llona (spanyol, 52): 2000 óta az UEFA 3. alelnöke, a FIFA végrehajtó bizottságának tagja, a spanyol szövetség elnöke. (?)
Geoffrey Thompson (angol, 57): 2000 óta az UEFA 4. alelnöke, az angol szövetség elnöke, a 2002-es vb szervezőbizottságának tagja. (Skócia-Írország)
Mathieu Sprengers (holland, 64): 2000 óta az UEFA kincstárnoka, a holland szövetség elnöke, a 2002-es vb szervezőbizottságának tagja. (Skandináv vagy Skócia-Írország)
Vjacseszlav Koloszkov (orosz, 61): 1994 óta a végrehajtó bizottság tagja, a FIFA végrehajtó bizottságának is tagja, az orosz szövetség elnöke, a 2002-es vb szervezőbizottságának tagja. (Magyarország)
Mariosz Lefkaritisz (ciprusi, 56): 1996 óta a végrehajtó bizottság tagja, a ciprusi szövetség tiszteletbeli elnöke. (Törökország-Görögország)
Eggert Magnusson (izlandi, 55): az idén lett a végrehajtó bizottság tagja, az izlandi szövetség elnöke. (Skócia-Írország)
Gerhard Mayer-Vorfelder (német, 69): 2000 óta a végrehajtó bizottság tagja, a német szövetség elnöke, a 2002-es vb szervezőbizottságának tagja. (Ausztria-Svájc)
Joseph Mifsud (máltai, 52): 1994 óta a végrehajtó bizottság tagja, a máltai szövetség elnöke. (?)
Michel Platini (francia, 47): az idén lett a végrehajtó bizottság tagja, a FIFA végrehajtó bizottságának is tagja, Joseph Blatter FIFA-elnök tanácsadója, a francia szövetség alelnöke. (Ausztria-Svájc)
Giangiorgio Spiess (svájci, 69): 1996 óta a végrehajtó bizottság tagja, a svájci szövetség elnökségének tagja. (Skandináv)
Henri Roemer (luxemburgi, 51): az idén lett a végrehajtó bizottság tagja, a luxemburgi szövetség elnöke. (Ausztria-Svájc)

A válogatottak eseményeit felügyelő UEFA-testület tagjai, akik a szemlebizottság jelentése alapján felállítják saját sorrendjüket, és ez a lista kerül - nyilvánvalóan befolyásoló erővel - a végső döntést hozó végrehajtó bizottság elé:

Lars-Aake Lagrell (svéd, elnök), Giancarlo Abete (olasz), Mircea Sandu (román), Henry Been (holland), Gerard Enault (francia), Frantisek Laurenc (szlovák), Gavriel Levi (izraeli), Vlagyimir Ragyionov (orosz), Horst Schmidt (német), Noel White (angol), Rudi Zavrl (szlovén)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?