Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

A győzelem után lemondott a svájci Eb-főnök

2002.12.13. 17:35
Az ujjongó osztrák és svájci lapok úgy tudják: 9-3-ra nyert kandidálásuk a magyarral szemben, az MLSZ elnöke, Bozóky Imre azonban 7-5-ről beszélt. A törökök szerint politikai döntés született, a svédek elismerik: a legjobb nyert. A svájci projektigazgató a győzelem után lemondott.
Kitörő örömmel számoltak be az osztrák és a svájci lapok arról, hogy elnyerték a 2008-as labdarúgó Európa-bajnokság rendezésének jogát. Szinte valamennyi kommentár egyetért abban, hogy ez a páros tette technikailag a legjobb ajánlatot.

Stadiont egyszerűbb építeni, mint csapatot

A Neue Zürcher Zeitung kiemeli: "az UEFA úgy ítélte meg, hogy az időpont még nem kedvező arra, hogy egy ilyen igényes projektet egy átalakulóban lévő országba vigyenek. Ennek ellenére azonban abból kell kiindulni, hogy az európai labdarúgás jövője Keleten lesz."

A Die Presse arról emlékezik meg, hogy Ausztriának 110 millió eurót kell majd az eseményre fordítani, ám a jelentős befektetés ellenére háromszoros megtérülést várnak. Elfogulatlanul hozzáteszik még, hogy "a pályázatban szereplő adatokat most készpénzre kell váltani, s ez még mindig sokkal könnyebb lesz, mint a mostani helyett kialakítani egy versenyképes válogatottat, hiszen épületeket könnyebb felhúzni, mint tehetséges focistákat találni és képezni." (Amúgy már az első napon nyolcezer jegyigénylés érkezett a meccsekre.)

A mór megtette, a mór mehet

A lap úgy tudja, a Der Standarddal és a svájciakkal egyetemben, hogy a végső szavazati arány 9-3 volt. (Az MLSZ elnöke azonban kijelentette: két szavazaton múlt a siker, és 7-5 lett a végeredmény.) Az újságok ugyanakkor egytől-egyig bírálták a finoman szólva is körülményes döntéshozatalt, ami miatt még jelenleg is rengeteg a találgatás a végső sorrendet illetően.

Svájcban is osztatlan volt az öröm, két érdekesség azért történt. Thomas Helbling, a pályázat projektigazgatója a győzelem után bejelentette lemondását Ralph Zloczower szövetségi elnökkel való nézeteltérései miatt.

Zürichre még egy népszavazás is vár

Hangsúlyozzák még, hogy ezekben a pillanatokban sem feledkezhetnek arról, hogy Zürichben még lesz egy referendum, amelyiknek az a tétje, hogy felépülhet-e a stadion a város nyugati részén vagy sem.

Négy év múlva horvát-magyar?

A svéd illetőleg a skandináv lapok emelt fejjel veszik tudomásul a bukás tényét, és méltatják a győztes pályázatot. A török lapok ugyanakkor politikai döntésről, erős politikai nyomásról cikkeznek. A horvátok is nagyon csalódottak voltak, de bejelntették, valamelyik szomszédjukkal - akár Magyarországgal is - ismét versenybe szállnak.

Johansson biztatja a veszteseket

Az UEFA svéd elnöke, Lennart Johansson Johansson elárulta: az utóbbi hetekben komoly viták folytak a szövetségen belül, amelyeken világossá vált, hogy egyetlen pályázatot sem lehet egyértelmű favoritnak kikiáltani. "Mindegyik mellett volt valami érv, ezért született meg nehezen a döntés."

"A két ország földrajzi fekvése és természeti viszonyai nagy előnyt jelentettek. Mivel közép-európai államok, mindenki számára könnyen megközelíthetőek, s gyönyörű vidéken terülnek el, ráadásul csodálatos városaikban a szabadidő nagyszerű eltöltése is biztosított!" - méltatta a győztest.

Előtérben a turizmus

A végső indoklás így hangzott: "Száz százalékig garantált az új stadionok felépítése, amelyek tökéletesen megfelelő helyszínei lesznek az Eb-nek és a két országba érkező turisták amúgy is magas száma előreláthatólag csak nőni fog a torna idején."

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!