Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

Király tizennegyedik a Bundesliga kapusai között

2002.12.17. 15:58
Az őszi szezon után a német Kicker sportmagazin nyilvánosságra hozta a Bundesliga játékosainak összesített osztályzatait. A legjobb magyar - az előző évekhez hasonlóan - Király Gábor lett, jóllehet a kapusok között csupán a tizennegyedik. Lisztes rontott a tavalyi idényhez képest, némi vigasz, hogy a Brema valamennyi meccsén játszott.
Tavaly még hat magyar futballista volt érdekelt a Kicker magazin év végi értékelésében, idén megfogyatkozott a számuk, hiszen Mátyus elszerződött, Sebőknek és Miriutát pedig elküldtk a Cottbusból. A keletnémet csapatnak így már csak Lőw az egyetlen magyar játékosa.

Lőw után mindössze hárman vannak a rangsorban

Lőw azonban egyelőre nem varázsolta el a német kritikusokat: 4,44-es átlagosztályzatával a középpályások között a 83. lett és mindössze két játékost előzött meg. (A németek 1-6-től minősítik a produkciót, és az egyes világszínvonalú játékot takar.) Löw mögött csapattársa, Regecampf, illetve az egykori svájci válogatott, a Bayern után a Kaiserslauternt erősítő Ciriaco Sforza végzett.

Keretes címe
A posztonkénti rangsor mellett az összetett versenyben a következő helyezéseket érték el a magyarok: Király a 29., Lisztes a 98., Dárdai a 137., míg Lőw a 204.
Viszonyításképpen néhány neves játékos helyezése: Linke (Bayern) 10., ő a legjobb mezőnyjátékos, a legjobb dortmundi, Metzelder a 17., Ballack a 20., Kuranyi és Bobic holtversenyben a 31., Micoud a 35, Rosicky a 37., Effenberg a 48., Lucio az 50., Lizarazu a 65., Elber a 87., Möller a 91., Szalihamidzsics a 105., Klose a 190.
A teljes lista
Dárdai Pál - 3,73-as a mutatója - sem tündökölt az idén, az ötvennegyedik helye a tavalyi tizennyolcadikhoz képes jelentős visszaesés. Ezen nem lehet csodálkozni, mert tavaly a Bayern és a Leverkusen ellen is győztes gólt lőtt, míg idén csak a zárófordulóban talált a hálóba (ami egyébként még döntetlent sem hozott a Hertának). Büszke lehet viszont arra, hogy a brazil Marcelinhót kivéve nincs előtte berlini a középpályások között, az összes játékost tekinve is csak a védő Rehmer.

Lisztes két tizeddel Dárdai előtt

Dárdainál két tizeddel jobban teljesített Lisztes Krisztián, aki ezúttal nem lőtt gólt, de minden meccsen pályára lépett, amit eddig nem mondhatott el egyetlen szezonban sem. Kétségkívül hasznos tagja volt a Bremennek, ám korántsem kiemelkedő. A tizennegyedik helyről így a 39.-re esett vissza, 3,2-es átlaga 3,53-ra változott.

Most a francia Micoud kapott olyan jeles osztályzatokat, mint az egykori fradista tavaly. Nem véletlenül lett a nyolcadik, 3,23-mal. Lisztesnek viszont elégtételt jelenthet, hogy mögötte a vert mezőnyben szerepel - igaz csupán négy századdal - stuttgarti riválisa, a bolgár Balakov, a leverkuseni vb-bronzérmes török Bastürk, a dortmundi válogatott Heinrich, a bayernes Hargraves. Két utóbbit Dárdai is megelőzi.

Jentzsch vezeti a rangsort

Feltehetően a Hertha gyenge idényének tudható be, hogy Király sem kapott kiváló osztályzatok, mi több: meglehetősen közepesekkel illették idén. Ennek köszönhetően csak a tizennegyedik a kapusok rangsorában. Az 1860 München hálóőre, Jentzsch vezet - valamennyi játékos rangsorában is ő az első -, Kahn is mindössze a tizedik helyezést csípte el.

Király átlaga 3,19-es, ami a tavalyi tükrében nem annyira rossz, hiszen ahhoz képest mindössze két százalék a differencia - felfelé. A tavasz azonban mind neki, mind a csapatának jobban szokott sikerülni, így a javításra megvan a módja.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!