Viola
-6 °C
-2 °C

Csődközelben a Bundesliga-csapatok

2002.12.20. 12:28
Az éllovas Bayern München visszatartja a játékosok prémiumát, Stuttgartban nem fizetnek, a Cottbus csődbe mehet. Olaszországban még rosszabb a helyzet: a csapatok tartozása összesen két és fél milliárd euró (590 milliárd forint).
A korábbi évekkel ellentétben most senki sem beszél erősítésről, átigazolási rekordokról a Bundesliga télis szünetében. Ezzel szenben az elmaradt tv-bevételek miatt több klubnál is fizetéscsökkentésre és keretszűkítésre készülnek. "Minden euró kiadást háromszor meg kell gondolnunk" - jelentette ki Karl-Heinz Wildmoser, az 1860 München elnöke.

A Stuttgart a listavezető az adósok között

A VfB Stuttgart 16.6 milliós (majdnem 4 milliárd forint) tartozással küzd, és emiatt az idényben csak egyszer fizetett - fejenként 7000 eurós (1,6 millió forint) - prémiumot a játékosoknak, pedig az együttes bejutott az UEFA Kupa nyolcaddöntőjébe.

A sereghajtó Energie Cottbus menedzsmentje arról próbálja meggyőzni futballistáit, köztük Lőw Zsoltot, hogy egyezzenek bele fizetésük csökkentésébe. Az alkudozás mínusz 20 százalékos "ajánlattal" indult, s jelenleg nyolcnál tart. Amennyiben a játékosok ezt sem fogadják el, Klaus Stabach menedzser szerint a csőd szélére kerülhet a klub. (A több mint ötvenszeres magyar válogatott Sebők Vilmos mindeközben kártérítési pert indított szerződésbontása miatt, kérdés azonban, hogy egyáltalán képesek lesznek-e kifizetni az esetlegesen megítélt járandóságát.)

Több mint ötven játékost bocsáthatnak el a németek

Az éllovas Bayern Münchennél is takarékossági intézkedéseket vezettek be, mert a sztárcsapat váratlanul kiesett a Bajnokok Ligájából és még az UEFA Kupában sem folytathatja. Ezért a vezetés módosította a jutalmak kifizetésének feltételeit. Ha egy futballista 25 helyett csak 21 találkozón lép pályára, 20 százalékkal kevesebb prémiumra számíthat. Az Index számításai szerint a Bayern körülbelül 11 milliárd forintnak megfelelő összeget bukott el a gyors kieséssel.

Az elsőosztályú egyesületek úgy kalkulálnak, hogy három játékossal szűkítik keretüket, így összesen 54 profi kerülhet utcára. A Bundesliga elsőosztályú klubjainak adóssága átlagban 24 millió euró (5,6 milliárd forint), de a németek helyzete még így is kedvező a többi nyugat-európai bajnoksághoz képest.

Olaszországban még tragikusabb a helyzet

Olaszországban 2.5 milliárd euróra (590 milliárd forint) becsülik a szakemberek az élcsapatok tartozását. A Fiorentina megszűnt, a bajnokság második helyén álló Lazio pedig igen komoly gondokkal küzd, nem igazolhat játékosokat. Belgiumban a volt KEK-győztes Mechelen fizetésképtelenség miatt felmondott minden játékosának. Angliában a második és harmadik vonalbeli együtteseket fenyegeti a megszűnés veszélye, miután áprilisban csődöt jelentett a közvetítési jogokkal rendelkező és hároméves szerződése alapján még 178.5 millió fonttal (65,8 milliárd forint) tartozó ITV Digital.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!