Benedek
-5 °C
5 °C

Bukrán feljelentette a klubját a FIFÁ-nál

2003.01.09. 12:35
Féléves fizetésével, 14 millió forintnak megfelelő euróval tartozik a Salzburg Bukrán Gábornak. Az egykori magyar válogatott középpályás ezért Nemzetközi Labdarúgó Szövetséghez (FIFA) fordult. Ha az osztrák klub szerződésszegése igazolódik, akkor Bukránt bármelyik csapat ingyen leigazolhatja.
Bukrán Gábor 1992-ben tizenhat évesen szerződött a Charleroihoz, és még abban az évben be is mutatkozhatott az akkor még színvonalasabbnak tartott belga bajnokságban. Később a spanyol, majd '99-ben az angol másodosztályba került, a Walsall csapatához. Ekkor figyelt fel rá Bicskei Bertalan szövetségi kapitány, aki meghívta a válogatottba, és 2000-ben, az ausztrálok elleni hazai 3-0-ás égésen pályára is lépett.

58 ezer euró a tét

2001-ig maradt Angliában, ahol közben szabadlistára tették, ezek után viszont egy félévet kénytelen volt kihagyni, mert szerződését nem kívánta meghosszabbítani. 2001 novemberében aztán a Salzburg szerződtette, ahol azonban már alig kapott játéklehetőséget.

A Salzburg azonban nem csak a játékáról mondott le, hanem a szerződése szerinti fizetését is visszatartotta, ezért Bukrán feljelentette a klubot a FIFÁ-nál. A magyar játékos szerint az osztrákok 58 ezer euróval (közel tizennégymillió forinttal) tartoznak neki. Bukrán éppen ügyvédjéhez tartott, miközben nyilatkozatot adott az Indexnek.

A Bosman-per győztes ügyvédje képviseli Bukránt

A belga-magyar állampolgárságú játékos érdekeit Jean-Louis Dupont képviseli, aki az óriási vihart kavart precedens értékű (lejárt szerződésű labdarúgóért azóta nem kérhet pénzt a klubja) Bosman-perben képviselte a belga játékost. Dupont egyébként korábban Balog Tibort is képviselte, akivel ugyancsak is precedens értékű pert nyert, kiharcolva, hogy a társult országok futballistáira ugyanazok a jogok legyenek érvényesek, mint az EU-játékosokra.

Bukrán szerinte ugyan nem olyan súlyos az ügye, hogy feltétlenül ilyen neves ügyvédre lenne szüksége, de persze javíthatják esélyeit, hogy elismert képviselője van. A kilenc évvel ezelőtt az UEFA kupa döntőjébe jutó Salzburgban a tavaly kinevezett elnöktől, a kamionos nagyvállalkozó René Quehenbergertől várták a gazdasági talpraállást, ám Quehenberger kénytelen volt eladni cégét 600 millió schillingért, így a futballra sem képes annyit áldozni, mint előzetes terveiben szerepelt.

Sáfárt fizetik

"Attól, hogy nem voltam jó formában, hogy nem játszottam annyit, amennyit szerettem volna, még jár a szerződésemben foglalt pénz" - magyarázta az egyszeres magyar válogatott játékos. Rajta kívül a horvát csatár, Tomics fontolgatta még a feljelentést, de az ő ügye megoldódott.

Amennyiben a FIFA igazat ad Bukránnak, akkor szabadon igazolható, nem kell kitöltenie a szerződéséből hátralévő másfél évet. A középpályás magyar csapattársát, a kapus Sáfár Szabolcsot a hírek szerint rendesen fizetik, vagy legalábbis kevesebbel tartoznak neki.