Adorján, Adrián
3 °C
8 °C

Van Nisteslrooy a kupameccsek királya

2003.01.10. 13:11
Van Nisteslrooy a Manchester United BL meccsein, Klose a német válogatott vb meccsein szerzett góljaival került az IFFHS 2002-es nemzetközi góllövőlistájának élére.
A hétvégén került nyilvánosságra a labdarúgás statisztikáival és történetével foglalkozó szervezet, az IFFHS jelentése, hogy az egy naptári év alatt szerzett gólok tekintetében Tököli Attila 28 góljával a tizedik a világrangsorban. A kolumbiai Botero az első, a komolyabb bajnokságokban játszó játékosok közül Jardel (Sporting Lisszabon) a harmadik, Sonck (Bruges) a hetedik, Larsson (Celtic) a kilencedik.

Klose a válogatottban tarthatatlan volt

2002 legjobb góllövői:
1. Ruud van Nistelrooy (holland, Manchester United) 14 gól (ebből 1 a válogatottban)
2. Miroslav Klose (német, Kaiserslautern) 13 (13)
3. Jon Dahl Tomasson (dán, Feyenoord, AC Milan) 13 (10)
4. Ronaldo (brazil, Internazionale, Real Madrid) 12 (11)
5. Michael Owen (angol, FC Liverpool) és Raúl (spanyol, Real Madrid) 12-12 (6-6)
7. Filippo Inzaghi (olasz, AC Milan) 12 (0)
8. Jan Koller (cseh, Borussia Dortmund) 11 (5)
9. Ahmed Belal (egyiptomi, Nacional SC Cairo) 11 (4)
10. Javier Morales (uruguayi, Nacional Montevideo) 11 (3)
Az IFFHS a nemzetközi meccsek alapján is készített egy rangsort, ennek első tíz helyén nem található olyan játékos, amelyik a másik összevetésben az élbolyban tanyázik.

Ennek a listának az első helyén a holland van Nistelrooy áll - aki többek között a ZTE ellen is eredményes volt a BL-selejtezőben -, ám mindössze csak egyetlen góllal előzi meg a német bajnokságban kieső helyen álló Kaiserslautern csatárát, a 13 találatot (a Szaud-Arábia elleni vb-meccsen négy fejesgólt) jegyző Miroslav Klosét.

A vb-gólkirály Ronaldo, a negyedik

A két támadó ellentétes formát mutat, hiszen előbbi csupán egy gólt lőtt a válogatottban, míg utóbbi csak a nemzeti csapatban érhette el találatait, klubcsapata nem szereepelt nemzetközi kupákban. Van Nistelrooy teljesítmények értékét növeli, hogy ő meg éppen a vb-ről hiányzott (hiszen Hollandia nem jutott ki a tornára).

A vb-n nyolc góllal remeklő gólkirály, Ronaldo csak a negyedik helyet foglalja el. Az ősszel a Milanban káprázatosan teljesítő Filippo Inzaghi - tíz lövésből nyolc gólt ért el a BL-ben, ugyancsak eredménytelen volt a válogatottban, ezért csak a hetedik a listán.

Owen és Raúl kiegyensúlyozott, de nem dobogós

Owen és Raúl a válogatottjukban és klubjukban egyaránt eredményesek voltak, ám mivel egyik téren sem volt kiugró eredményük, így ők sem tudtak dobogóra kerülni. A tavalyi első helyezet, klubjában 2002-ben is 22 gólt szerző Hani Al-Dhabit Faraj Bait Al-Noobit, idén nem jegyezték.

Az 1991 óta elkészített rangsorban a francia Jean-Pierre Papin (1991), a bolgár Hriszto Sztoicskov (1994), a német Jürgen Klinsmann (1995) és a spanyol Raúl (1999) után van Nistelrooy az ötödik európai győztes.