Piroska
-11 °C
-2 °C

Molotov-koktél, késelés, könnygáz

2003.01.13. 13:25
Nem csak Magyarországon vadulnak meg foci meccsek ürügyén a súlyosan elmebeteg "ultrák és hooligánok". A hétvégén görög és olasz stadionok környékén is folyt a vér a.
Az utcákra kivezényelt 2000 rendőr felügyelete ellenére is brutális szurkolói rendbontásoknak kísérték Athénban, a görög labdarúgó-bajnokság 14. fordulójában megrendezett Panathinaikosz-Olimpiakosz rangadót. Panathinaikosz drukkerek Molotov-koktélt dobtak az egyik pireuszi szimpatizáns autójára, a kocsi részben kiégett, majd a tulajdonosát késsel megsebesítették.

Az Olimpiakosz rajongóinak csoportja egy, a Panathinaikosz sálas albán bevándorlóra támadt a főváros nyugati részében található Kolonosz negyedben, míg egy harmadik áldozat a belvárosban kitört verekedés során sérült meg. Utóbbi két esetben is késelés okozta a sebesülést. A találkozót a Panathinaikosz nyerte 3-2-re, a bajnokságban mindkét együttes egyformán 29-29 ponttal áll az első két helyen.

Olaszországban nem egymást, hanem a rendőröket támadták meg a szurkerek. Tizenhárom rendőr orvosi ellátásra szorult, miután a vendégszurkolók egy csoportja megtámadta őket a vasárnapi Como-Atalanta (1-1) bajnoki mérkőzést követően.

Az áldozatok többsége könnyebb sérülést szenvedett, egyikük állapota azonban súlyos, mivel elesett, s a vandál drukkerek összerugdalták. A találkozót a Como szurkolók korábbi rendbontása miatt semleges helyszínen, Reggio Emiliában rendezték meg.