József, Bánk
-7 °C
0 °C

Királyéknak kötelező németül beszélniük

2003.01.14. 15:17
Lehet holland vagy magyar, brazil vagy török a játékos, ha a Herthában focizik, csak németül beszélhet a pályán és azon kívül is. Ez szerencsére a csapat magyarjait - Királyt és Dárdait - nem zavarja, hiszen ők már jól beszélik a nyelvet.
Huub Stevens, a Bundesligában szereplő, s több légiósa között két magyar játékost is foglalkoztató Hertha BSC holland vezetőedzője kijelentette: mostantól elvárja, hogy a pályán és azon kívül németül kommunikáljanak egymással különböző nemzetiségű futballistái.

- Mától ez a csapaton belüli hivatalos nyelv - mondta a Bild című újságnak a tréner. - Nem akarom, hogy néhányan portugálul, mások hollandul beszéljenek egymással, a többiek pedig ne értsék, miről folyik a társalgás.

Stevens maga is töri a németet, s erős holland akcentusa van, de ez a tény nem zavarja ötlete megvalósításában. A berlini klub igencsak nemzetközinek nevezhető, hiszen többek között brazil, lengyel, izlandi, belga, horvát, holland és bolgár játékosok tagjai a keretnek, s itt szerepel a magyar válogatott két kulcsembere, Király Gábor és Dárdai Pál is.

- Számunkra nem okoz gondot az új rendelkezés, hiszen jómagam 1997 óta játszom a Herthában, Pali pedig 1996-ban igazolt ide, tehát volt időnk elsajátítani a nyelvet - mondta az MTI érdeklődésére a kapus. - Úgy érzem, hogy az újság kicsit felnagyította az ügyet, hiszen a pályán és az öltözőben eddig is németül beszéltünk, bár tény, hogy egymással magyarul társalgunk. Szerintem ez a jövőben is így lesz, nem hiszem, hogy a vezetőedző annyira szigorúan venné a rendelkezést, hogy ezt megtiltaná.

A Hertha BSC jelenleg a 9. helyen áll a Bundesligában, a január 25-én kezdődő tavaszi szezon nyitányán a címvédő Borussia Dortmundot fogadja.