Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Lenyúlták a BL-meccseket az MTV elől

2003.01.16. 16:46
Az MTV és a Sport1 ajánlata is kevésnek bizonyult a svéd tulajdonú VIASAT3 pályázatával szemben, így ősztől a jelenleg 1,8 millió magyar háztartásban fogható csatorna közvetítheti a Bajnokok Ligája mérkőzéseit.
A svéd tulajdonban lévő, nemzetközi médiaóriás, az MTG AB., hivatalosan is bejelentette, hogy Magyarországon működő csatornája, a VIASAT 3 kizárólagos jogot szerzett a 2003/2004-es évad UEFA Bajnokok Ligája mérkőzéseinek sugárzására.

Vitray nem tud róla

"Az elmúlt években figyelemmel kísértük az UEFA, a T.E.A.M. Marketing AG. és a más országokban működő testvér tévécsatornáink sikeres együttműködését. Most elérkezett a pillanat, amikor mi magunk is részeseivé válunk e nagyszerű sportesemény közvetítésének, hozzájárulva mind az UEFA Bajnokok Ligája, mind a V3 népszerűségének növeléséhez" - fogalmazott a csatorna sajtóközleménye.

Vitray Tamás, az MTV sportosztályának főszerkesztője egyelőre nem tudta kommentálni az UEFA döntését, mert az MTV "még nem kapott semmilyen értesítést ajánlatának elbírálásáról"

Vitray egyébként úgy tudja, hogy a pályázat feltétele volt, hogy a meccseket közvetítő csatorna földi terjesztésű, és országos lefedettségű legyen. "Úgy tudom a VIASAT 3 nem felel meg ezeknek a feltételeknek" - jegyezte meg a főszerkesztő. (A földi és országos csatorna a közvetítési jog megszerzése után már együttműködhet más csatornákkal is, így közvetíthette eddigi meccseket is részben az MTV, részben a Sport 1).

Legalább félmillió néző

"Szórakoztató alternatívát szeretnénk nyújtani a két nagy országos csatorna műsorai mellett" - mondta Csapó Szabolcs, a VIASAT 3 üzletfejlesztési igazgatója. Csapó a Bajnokok Ligája eddigi 500 000--600 000 nézőjét szeretné "elcsábítani", és ezt nézettséget azzal együtt is elérhetőnek tartja, hogy a VIASAT 3 műsorát egyelőre csak 1,8 millió - tehát nagyjából minden második - háztartásban tudják fogni.

"A meccs nézés tipikus közösségi esemény, az emeberek ilyenkor átjárnak egymáshoz. A nézettségi mutatók ezt ugyan nem jelzik vissza, de a reklámügynökségek tudják" - mondta Csapó az Index kérdésére.

A konkurens tévétársaságok illetékesei nem árulhatták el mekkora öszeggel pályáztak a közvetítési jogok megszerzésére. A Világgazdaság szerdai számában megjelent elemzés szerint az MTV korábban évi 650 000 svájci frankért (110 millió forintért) vette meg a közvetítési jogokat, tehát a V3 "vélhetően a fentinél többet fizetett, bár lehet, hogy a három skandináv országban már biztosan jogtulajdonos MTG kedvezményesen jutott a magyar lehetőséghez".