Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Jól fizet a játékvezetés

2003.01.27. 11:14
Jól jövedelmez a világ jelenlegi legjobb futballbírójának ismertsége. Az olasz Pierluigi Collina évi 100 ezer eurót kaszíroz be reklámszerepléseivel. Ennek ugyan a dupláját keresi meg játékvezetéssel, de csak a felét civil foglalkozásával, az egyébként elég normálisan fizetett pénzügyi tanácsadással.
Pierluigi Collinát idén januárban ötödször választották a világ legjobb játékvezetőjének, amivel az örökranglistán megelőzte a négyszeres győztes - az aktív bíráskodástól már visszavonult - Puhl Sándort.

Pierluigi Collina
A olasz bírót teljesítményének megfelelően díjazzák is. Évente 350 ezer eurót (több, mint 85 millió forintot) keres a tavalyi világbajnokság döntőjében (Brazília-Németország 2-0) is bíráskodó játékvezető, de ennek csak alig több mint felét szerzi közvetlenül a fociból.

Játékvezetésből Collina mint egy 200 ezer eurót (49 millió forintot) kaszál. Hazájában a bajnoki és a kupameccsek után 150 ezer euró, a nemzetközi találkozókból (kupa és válogatott meccsek) pedig körülbelül 50 ezer euró a bevétele. Ritka érdekes fizimiskája (ami gyerekkori betegségével alakult ki) miatt a reklámfilmek készítői is előszeretettel foglalkoztatják. Magyarországon eddig csak egy sportszergyártónak a világbajnokság alatt vetített reklámfilmjében szerepelt, de hazájában több cég is úgy érzi, hogy terméke jobban fogy, ha a kopasz reklámozza. Ennek köszönhetően a reklámokból jövő keresete is 100 ezer euróra (24,5 millió forintra) tehető.

A bajnoki és válogatott meccsek között, olaszországban egy bankban dolgozik, mint pénzügyi tanácsadó, ám főfoglalkozásából csupán évi 50 ezer eurót (bő 21 millió forintot) keres.