Fábián, Sebestyén
1 °C
7 °C

Öt év fegyázat kapott egy orosz futballhuligán

2003.01.27. 19:28
A moszkvai kerületi bíróság hétfőn ötévi fegyházbüntetésre ítélte a tavaly nyári fővárosi zavargások egyik főbűnösének tekintett 21 esztendős Valerij Szeregint.
Június kilencedikén a Kreml tőszomszédságában lévő Manyezs téren közel 10 ezer szurkoló követte figyelemmel a Japán-Oroszország (1-0) világbajnoki labdarúgó mérkőzést, majd a csapat veresége miatt elszabadult a pokol a belvárosban: a többnyire ittas futballhuligánok végigpusztították a Tverszkaja út egyik szakaszát, kirakatokat törtek be, teljesen feldúltak egy japán éttermet és felgyújtottak, illetve felborítottak több mint 100 autót. A zavargások során egy 17 éves fiút leszúrtak, és több mint 70 ember, köztük számos rendőr megsebesült.

A zavargók fele kiskorú

Az esettel összefüggésben 36 személy ellen indult eljárás, az érintettek fele fiatalkorú. A bíróság eddig is nagyon szigorú, háromtól öt és fél évig terjedő büntetéseket szabott ki a rendzavarókra, de először fordult elő, hogy egy vádlottat szigorított fegyintézetbe küldött.

Mellékbüntetésként: egymillió forint

Súlyosbító körülményként értékelték, hogy a fiatalember egykor a rendőrség kötelékében szolgált, illetve hogy egy évvel korábban önbíráskodás miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. Szeregint 140 ezer rubel (mintegy 1 millió forint) kártérítés megfizetésére is kötelezte a bíróság, mivel a helyszínen rögzített videofelvételeken jól látszik, amint szétver egy autót.

Védője igazságtalannak találja az ítéletet, szerinte a hatóságok találomra indítottak eljárást a zavargások résztvevői ellen.