Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Bajnokok Ligája helyett Szuperligában játszanának

2003.02.04. 14:52
Több, az európai labdarúgásban nagy befolyással rendelkező, vezető szerepet játszó klub állítólag azt szeretné elérni, hogy a Bajnokok Ligáját kétcsoportos Szuperligává szervezzék át.
A La Gazzetta dello Sport című olasz napilap értesülése szerint az éppen Madridban tanácskozó - jelenleg már 18 tagú - G14 a Bajnokok Ligája küzdelmei helyett két csoprtos új tornát szeretne bevezetettni. A javaslat szerint az első új sorozatot először a 2006-2007-es idényben rendeznék meg, addig érvényes ugyanis a BL-re vonatkozó televíziós szerződés.

Az olasz lap ugyan nem nevezte meg forrásait, de úgy tudja, hogy az elképzelés szerint a legerősebb bajnokságok élcsapatai szerepelnének az első osztályban, míg a hátrébb rangsorolt országok legjobb együttesei a második vonalban. Előbbiből ki lehetne esni, utóbbiból pedig fel lehetne jutni. Az első beosztás alapja az aktuális UEFA-rangsor lenne.

A Szuperliga létrehozásának ötlete már többször szóba került, eddig azonban valamennyi kezdeményezés zátonyra futott. A mostani próbálkozás hátterében egyébként az áll, hogy az UEFA nyári - a túlterhelt játékosok védelmét szem előtt tartó - döntése értelmében a következő idénytől már nem lesz második csoportkör, azaz a legjobb csapatok a jelenleginél kevesebb mérkőzést játszanak majd, és ezzel együtt vélhetően csökken a bevételük.

A G14 tagjainak álláspontja a hírek szerint arról egyértelmű, hogy nem támogat semmiféle szakítást az európai szövetséggel, vagyis nem adja hozzájárulását egy, a Bajnokok Ligája mellett működő, rivális sorozat létrehozásához.

Az "újító" klubok: Ajax, PSV, Dortmund, Bayern München, Barcelona, Real Madrid, Internazionale, Juventus, Milan, Manchester United, Liverpool, Marseille, PSG, Porto, Valencia, Arsenal, Leverkusen, Lyon.