Salamon
10 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Hazatérhet Izrael válogatottja

2003.02.04. 12:10
Jövő szerdán ismét hazai pályán, Tel-Avivban léphet pályára Izrael labdarúgó válogatottja. Az Örményország elleni barátságos mérkőzést megelőzően 9 nap híján egy éven át nem rendezhettek nemzetközi találkozót a közel-keleti államban.
Csaknem egy év moratórium után, az UEFA ismét engedélyt adott nemzetközi mérkőzés megrendezésére Izraelben.

Az európai szövetség a feszült politikai helyzetre hivatkozva, biztonsági okokból tiltotta meg az izraeli válogatottnak, illetve a különféle kupaküzdelmekben érdekelt klubcsapatoknak, hogy otthon játszanak, miután tavaly március elején egy palesztin fegyveres három embert megölt, harmincat pedig megsebesített egy tel-avivi étteremben. Az esetnek szenvedő alanya volt Yssi Abuksis és Assi Domb, a Hapoel Tel-Aviv és az izraeli válogatott két labdarúgója is, de ők csodával határos módon karcolás nélkül úszták meg a merényletet.

Legutóbb éppen a Hapoel játszhatott hazai pályán nemzetkőzi meccset 2002. február 21-én a Parma elleni UEFA-Kupa találkozón 0-0 volt az eredmény. A válogatottat az izraeli szurkolók még régebben, 2001. október 27-én láthatták utoljára otthon, akkor 1-1-es döntetlennel véget ért világbajnoki selejtezőn Ausztria volt az ellenfél.

Az örmény szövetség, a palesztin terroristák változatlanul brutalitás akciói ellenére elfogadta az izraeliek meghívását, az UEFA pedig engedélyezte a felnőtt, valamint U21-es válogatottak találkozóit.