Tekla
7 °C
19 °C

Dárdait kiállították, a Hertha kiesett

2003.02.28. 09:51
Egyedüli magyarként Buzsáky Ákos lesz ott az UEFA Kupa negyeddöntőjében. A Hertha a hajrában kapott góllal kiesett a Bovasita ellen, Kabát Péter Denizlijét pedig éppen a Portó verte ki.
Először kezdett a Portó csapatában Buzsáky Ákos, a portugálok aktuális magyarja a Denizlispor elleni UEFA Kupa nyolcaddöntő visszavágón. A Kabát Péter csapata elleni mérkőzésnek sok tétje nem volt a 6-1-es odavágó után, ráadásul a törököknél játszó csatár betegsége miatt a magyar-magyar párharc is elmaradt. Előbb a Portó szerzett vezetést, majd a második félidőben a hazaiak fordítottak. Végül a portugálok egyenlítettek, és 8-3-as összesítéssel mentek tovább.

Kevesebb szerencsével járt a Boavista vendégeként a Hertha BSC. A Királlyal és Dárdaival felálló berliniek a 3-2-es első mérkőzés után jól tartották magukat, egészen a 65. percig, amikor a második sárga lapját begyűjtő magyar középpályást kiállították. Király több szép védést is bemutatott, majd a portugáloktól is mehetett egy játékos idő előtt az öltőzőbe. A megfogyatkozott csapatok mérkőzését aztán a 85. percben lőtt góllal a hazaiak nyerték, és 3-3-as összesítéssel, idegenben lőtt gólokkal továbbléptek magyarjainkon.

Majdnem teljes a német kupakudarc

A Liverpool nem szórakozta el az Auxerre ellen idegenben begyűjtött egygólos előnyét, és az Anfield Roadon Owen góljával és Murphy távoli találatával - lövését a franciák kapusa az öléből ejtette a kapuba - az angolok simán léptek a nyolc közé. Ahol brit rangadót játszanak majd a Celtic ellen. A glasgowiak negyedóra alatt kettőt vágtak a Stuttgart otthonában, így a Bundesligában vitézkedő Balakovék összesítésben már négygólos hátrányba kerültek. A németek végül fordítottak, de a skótok továbbjutása nem forgott veszélyben. A VfB és a Hertha kiesése után a második számú európai sorozatban már nincsen német csapat. Ez a Leverkusen BL-beli búcsújával együtt (a Bayer a továbbiaktól függetlenül már biztosan kiesett a második csoportkörből) azt jelenti, hogy már csak a Dortmund esetleges továbbjutásával maradhat germán egylet a kupaszezon hajrájára.

A Besiktas hetven percen keresztül villogott a cseh Slavia ellen, hogy az utolsó húsz perc lazsálásával majdnem eljátssza a nyolc közé jutást. A visszatérő Ilhan Mansiz vezérletével 4-2 verték a prágaiakat, és összesítésben 4-3-mal jutottak tovább. A Panathinaikosz továbbjutása is majdnem elúszott a hajrában, de a görögök ekkor már csak kilenc emberrel játszottak az Anderlecht otthonában. Az athéniak 3-2-vel jutottak tovább. Ez nem sikerült azonban a másik görög élcsapatnak: az AEK otthon bukott a Málaga ellen, amely egyedüli spanyol csapat lesz a legjobb nyolc között az UEFA Kupában

A Wisła Kraków-Lazio (az első mérkőzésen 3-3) összecsapás a pálya használhatatlansága miatt elmaradt, így a Besiktas negyeddöntőbeli ellenfele még nem ismert.

UEFA Kupa, nyolcaddöntők


Besiktas (török)-Slavia Praha (cseh) 4-2 (1-0), összesítésben: 4-3
AEK Athén (görög)-Malága (spanyol) 0-1 (0-1) , összesítésben:0-1
VfB Stuttgart (német)-Celtic (skót) 3-2 (1-2), összesítésben: 5-4
Denizlispor (török)-FC Porto (portugál) (1-6) 2-2 (0-1), összesítésben: 3-8
Anderlecht (belga)-Panathinaikosz (görög) (0-3) 2-0, összesítésben: 2-3
FC Liverpool (angol)-Auxerre (francia) (1-0) 2-0 (0-0), összesítésben: 3-0
Boavista (portugál)-Hertha BSC (német) (2-3) 1-0 (0-0), összesítésben: 3-3
Wisla Kraków (lengyel)-Lazio (olasz) (3-3) - elmaradt

A negyeddöntők párosítása:
Besiktas (török)-Wisla Kraków (lengyel) vagy Lazio (olasz)
Málaga (spanyol)-Boavista (portugál)
Celtic Glasgow (skót)-Liverpool (angol)
FC Porto (portugál)-Panathinaikosz (görög)
Az első mérkőzéseket március 13-án, a visszavágókat 20-án rendezik.