Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Taksony
0 °C
4 °C

Szabályt sértett a Ferencváros

2003.03.04. 15:47
Mindössze a belépők 2.6 százalékát kapják a lila-fehér szurkolók a szombati Ferencváros-Újpest bajnoki rangadó előtt, annak ellenére, hogy az európai szövetség (UEFA) szabályzata - amelyet a Magyar Labdarúgó Liga is alkalmaz - kimondja: a stadionok befogadóképességének egytizedét kell fenntartani a vendégcsapat szimpatizánsai számára.
Az MLL a múlt csütörtökön döntött úgy, hogy a tradicionálisan problematikus élvonalbeli bajnoki meccsekre mostantól a vendégek hívei csak a liga közvetítésével, személyi adataik regisztrálásával, valamint egy "jó magaviseletet" ígérő nyilatkozat aláírásával válthatnak - meghatározott mennyiségben - jegyet. Azóta pró és kontra számos nyilatkozat hangzott el, s visszafogottan fogalmazva annyit lehet leszögezni, hogy nem aratott osztatlan sikert az újítás. Mi több: jogi kifogások is felmerültek a megszorító intézkedésekkel kapcsolatban.

Angliában és a Bundesligában is érvényes a tíz százalékos szabály

Az Üllői úti stadion jelenleg 17 ezer néző befogadására alkalmas, tehát 1700 belépő illetné meg az újpestieket, ezzel ellentétben - a már szinte megszokott botrány elkerülése érdekében - az MLL kvótája csak 450 újpesti drukker számára biztosít "legálisan" jegyet.

Nyugat-Európában az élvonalbeli bajnokságok többségében általában a nagy riválisok összecsapásain is érvényes a 10 százalékos szabály, az angol Premier League-ben például minimum 3000 belépő áll a vendégek rendelkezésére, de ha a férőhely engedi, akkor természetesen arányosan nő ez a mennyiség. A német Bundesligában hasonló a helyzet, bár - egy-egy rangadó esetén - néha előfordul, hogy a klubok megegyezése alapján még annál is jóval több jegyhez jutnak az idegenben játszó csapatok szurkolói, mint amennyi hivatalosan járna. Spanyolországban nincs külön rendelkezés arról, hogy hány vendégdrukker nézheti meg idegenben kedvenceit.

A lengyel-magyaron többet kapunk az előírtnál

A válogatott találkozókon is megszokott a 10 százalékos lelátói "részesedés" lehetőségének biztosítása. Pozitív ellenpélda, magyar érintettséggel: a március 29-én Chorzówban sorra kerülő Lengyelország-Magyarország Eb-selejtezőnek otthont adó Slaski-stadion 43 ezer néző befogadására alkalmas, ugyanakkor a gáláns házigazdák 5000 jegyet, azaz a belépők 11.2 százalékát biztosítják vendégeiknek.

A legutóbbi Üllői úti FTC-Újpest találkozó (2002. március 16., 1700 lila-fehér szurkolóval, végeredmény: 2-0) jelentősebb rendbontások nélkül zajlott le, a szeptember 14-iki újpesti összecsapáson (3-0-ra nyertek a házigazdák) azonban jócskán akadt renitens néző a tribünön - 1200(!) ferencvárosi szurkolónak jutott hely -, emiatt negyedórás késéssel kezdődött a második félidő. A vandál drukkerek 700 ezer forintos kárt okoztak a Megyeri úti stadionban és környékén, s a liga súlyos büntetést (egyebek mellett összesen 3 milliót kellett fizetnie a két csapatnak) szabott ki.