Ferencváros-Zalaegerszeg 2-0

2003.03.04. 17:33
Mivel a bajnoki nyitányt egy héttel elhalasztották, így a tavaszi szezon kupatalálkozókkal indult. A Ferencváros hazai pályán fogadta a bajnoki címvédő, ám Vincze Ottót nélkülöző Zalaegerszeget. A hazaiak nem játszottak jól, ám kétségkívül többet tettek a győzelemért, és az utolsó negyedórában Tököli és Penksa góljával végül a maguk javára sikerült fordítani a találkozót. A lefújás után a pályára özönlő szurkolók megvertek egy rendezőt. A Fradi és az MTK már a négy közé jutott.
Az első mérkőzésen az MTK-t túlzpottan megnyugtatta a Dunaferr ellen, hogy már a második percben vezetett, hiszen a vendégek fordítottak. Aztán Ferenczi és Illés következett, így a jelentősen meggyengült újvárosiak a papírforma ellenére emelt fejjel búcsúztak.

Legutóbb a Fradi nyert 3-2-re

A listavezető Ferencváros kaphatott volna kellemesebb ellenfelet is a Magyar Kupa negyeddöntőjében, mint a bajnoki címvédő Zalaegerszeget. A Fradit sérülések tizedelték, hiszen Gyepes - hetekig nem számíthatnak a válogatott játékosra szalagszakadása miatt - és Gera mellett a Dunaferrtől érkező Kiss és Zováth sem állhatott Garami József rendelkezésére.

A ZTE Vincze Ottót leszámítva a legerősebb összeállításában vette fel a harcot. Ősszel a két csapat élvezetes meccset játszott az Üllői úton és a zöld-fehérek 3-2-re nyertek.

Faragó és Tököli is nagy ziccerben hibázott

Az első helyzet a vendégek előtt adódott, ám Faragó tíz méterre a kaputól - Szűccsel állt már csak szemben - két méterrel mellélőtt. Válaszként Lipcsei indításával Tököli lépett ki a védők közül, tizennyolcról, középről lőtt, Turi kezéből kiperdült a labda, a támadást azonban nem kísérte senki. Két percre rá lőtt - lesről - egy érvénytelen gólt.

A következő percekről mindent elmond, hogy mikor Urbán haza akart adni, fejbelőtte a tőle három méterre álló Szabót. Csöndes unalom váltotta fel az amúgy sem öldöklő iramot, és az előző mellett egyre több komikus megoldást láthattunk. Dragóner és Egressy megkapta szokásosnak mondható sárgáját, a ZTE-nél többnyire gondot jelentett, hogy háromszor egymáshoz passzoljanak.

Kriston könyökéről pattant kapu felé a labda

Eseménytelenesebb periódus után a 32. percben Lipcsei szögletét Kriston szép mozdulattal, igaz könyökkel sodorta kapura, labdáját üggyel-bajjal tisztázták a védők, majd Tököli végül begyötörte a hálóba. Szarka azonban résen volt, és nem adta meg a találatot.

A Fradi Lipcsei jóvoltából hosszú indításokkal operált, a védők mögé lőtt labdákat rendre a jó ütemben kimozduló Turinak kellett tisztáznia. A félidő egyperces ráadásában megélénkült a játék: Tököli elől tisztáztak a védők, majd Lipcsei bombája alig kerülte el a kaput.

Szűcs kapufára mentett

A fordulás után Leandro csukafejese jelentette az első veszélyesebb helyzetet, de a labda kevéssel mellément. Penksa lövése következett, majd Szamosi szúrta rá éles szögből, de Szűcs a kapufára tolta a rövid sarokra érkező labdát. Érezhetően felpörgött a meccs, egy percet sem kellett várni az újabb Tököli helyzetre, Lipcsei 17 méteres szabadrúgása - Penksát rántották le a büntető terület előtt - pedig a sorfalban akadt el.

Ahogyan várható volt: a nagy "hajtás" ismét nyugalmasabb szakasz következett. Csupán annyi történt, hogy Szkukalek megsérült, így a rangidős Keller állt a helyére. A 74. percig semmi sem történt, akkor azonban Szűcs nagy bravúrral védte Egressy megpattanó lövését. A szögletnél ismét rá volt szükség, Ljubojevic lövésénél pedig a védőkre.

Turi két hibája eldöntötte a meccset

Aztán váratlanul vezetéshez jutott a Fradi Tököli révén. Urbán hibája után Tököli egyedül vezethette a kapusra a labdát, úgy tűnt, hogy Turi megzavarta őt, mert elsőre nem tudta kicselezni, ám a kapus gyámoltalan volt, nem tudta megszerezni a labdát, így a csatár mégiscsak elvihette mellette a labdát, majd a gólvonalon álló két bekk között a kapu közepébe passzolt. A veszni látszó helyzetből így lett gól.

Bozsik Péternek kockáztatnia kellett: behozta a Manchester-ölő Koplárovics Bélát. Kenesei szabadrúgását Szűcs fogta. A másik oldalon Lipcsei szöktette Kristont, aki mellel átvette a labdát, és a kapuba lőtt. Szarka azonban Szabó asszisztens intése alapján érvénytelenítette a gólt.

Rendezőt vertek a fradisták

A hajrában a ZTE támadott, de erőtlenül, a kontrák azonban igen veszélyesek voltak. Az egyik ilyen végén, már a ráadásban Kapic indította a jobb oldalon fellopakodó penksát, Turi teljesen feleslegesen jött ki, a szlovák támadó húsz méterről emelte át felette a labdát. A helyenként jobban játszó Fradi megérdemelten jutott tovább.

Ennyivel azonban nem ért véget a meccs, hiszen a pályára beözönlő szurkolók megvertek eddig érthetelen okokból egy - sárga mellényes - rendezőt. Legalább tízen állták körül, ütötték-rúgták. A többiek be tudtak menekülni a klubházba.

A két szerdai negyeddöntő párosítása: Debrecen-Sopron, BKV Előre-Siófok.  • Tippek
  • Lakáshitel