Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vilma
-1 °C
3 °C

A korábbi biztonságiak lehettek a rendbontók

2003.03.07. 11:56
A szerdai FTC-ZTE Magyar Kupa mérkőzés lefújása után pár tucat Fradi szurkoló a páláyra rohant, rátámadt a biztonsági szolgálat embereire, és egyikőjüket kegyetlenül megverte. Az FTC vezetősége vizsgálatot kezdeményezett, és ennek eredményéről ma nyilatkozatot adott ki: "A mérkőzést biztosító Preventív Security Rt. írásos jelentéséből az derült ki, hogy... elképzelhető, hogy a rendbontók - a jelenlegi állapottal szemben - korábban részt vehettek a Ferencváros mérkőzéseinek biztosításában".
Az FTC kommunikációs irodája a következő közleményt juttatta el az Indexhez:

"Az FTC Rt. saját szerződéses partnerei körében befejezte az FTC - ZTE mérkőzés utáni rendbontás körülményeinek kivizsgálását és törvényi kötelezettségének megfelelően ismeretlen tettesek ellen rendőrségi feljelentést tett. A mérkőzést biztosító Preventív Security Rt. írásos jelentéséből az derült ki, hogy a kapu mögötti lelátórészen már a találkozó kezdete előtt folyamatosan provokálták, majd életveszélyesen megfenyegették a rendezőket.

Az első incidens akkor alakult ki, amikor a kapu mögötti szektorokban elhelyezkedő nézők egy csoportja a pályára rontott, és ledöntötte, majd megrongálta a reklámtáblákat. A rendbontók ekkor, és a mérkőzést követően is úgy jutottak be a pályára, hogy pontosan ismerték a menekülőkapuk nyitásának módját, és rendelkeztek is egy arra alkalmas eszközzel. Emiatt, valamint a fenyegetések tartalma és a mérkőzés végi támadás célpontjai miatt a cég véleménye szerint elképzelhető, hogy a rendbontók - a jelenlegi állapottal szemben - korábban részt vehettek a Ferencváros mérkőzéseinek biztosításában.

Mivel a Ferencvárosnak nincs lehetősége az ügy további tisztázására, így kizárólag a rendőrségi vizsgálat eredményére hagyatkozhatunk.

A Ferencváros mindazonáltal szeretne köszönetet mondani valamennyi szurkolónak, aki jelen volt a mérkőzésen, és a kapu mögül, illetve a stadion bármely részéről sportszerűen buzdította a csapatot. Ugyanakkor elítéljük azokat, akik elrontották több ezer néző szórakozását, súlyos anyagi és erkölcsi kárt okoztak a Ferencvárosnak, és cselekedetükkel veszélyeztették azoknak a játékosoknak a testi épségét is, akik megpróbáltak megakadályozni egy súlyosabb rendbontást.

Megértjük valamennyi jó érzésű szurkoló jogos felháborodását, ugyanakkor szeretnénk ismételten leszögezni, hogy a szükséges törvények megalkotása, és betartatása, azaz állami segítség nélkül egyetlen magyar klub sincs abban a helyzetben, hogy képes legyen gátat vetni a hasonló rendbontásoknak, erőszakos cselekedeteknek".

Ismeretlen tettesek ellen jár el a rendőrség

Dr. Kökényesi Antal, Budapest rendőrfőkapitánya szerint a stadionokon belül kialakuló és a közterületekre átterjedő erőszak ellen határozott és minden eddiginél keményebb intézkedések szükségesek. Az FTC - ZTE mérkőzésre az FTC vezetősége nem kötött szerződést a mérkőzés belső biztosítására a rendőrséggel, így már csak utólagos feljelentésük alapján tudnak eljárni. A március negyedikei mérkőzésen történtek után most ismeretlen tettesek ellen indul eljárás, csoportosan elkövetett garázdaság miatt.

Vezérszurkolók - rendőrség értekezlet

Az eddiginél keményebb fellépést ígér a futballmérkőzéseken mind gyakrabban előforduló garázdálkodások elkövetőivel szemben Budapest rendőrfőkapitánya.

A szombati FTC - UTE mérkőzést megelőzően, a rendbontás elkerülésének érdekében a budapesti rendőrfőkapitány, a BRFK közbiztonsági és a bűnügyi főigazgatója csütörtökön megbeszélést tartott a két csapat vezérszurkolóival. A rendőri vezetők kijelentették, hogy a békés szurkolók érdekében - bár alapvetően nem szándékuk erőszakot alkalmazni- minden erővel, a rendelkezésre álló összes törvényes eszközt igénybe véve keményen fel fognak lépni a rendbontókkal szemben.

Amennyiben mégis rendzavarásra, garázdálkodásra kerülne sor, úgy - a korábbi mérkőzéseket is figyelembe véve- minden fórumon kezdeményezni fogják hogy az FTC és az UTE ezentúl csak zárt kapuk mögött játszhasson egymással. A vezérszurkolók elmondták, nincs szándékában a két tábornak egymásra támadni, de csak a saját szurkolói csapataikért vállalhatnak felelősséget.