Csak a Barcelona győzött

2003.03.11. 20:59
Sima hazai győzelmével már a negyedöntős a Barcelona a Bajnokok Ligájában. A csoport másik továbbjutó helyére az Inter és a Newcastle milánói döntetlenje után az olasz csapat pályázik előnyösebb helyzetből. A B csoport minkét mérkőzésén döntetlen született, így az Arsenal és az Ajax tartja pontelőnnyét.
A csoport

Nagyon jó meccset játszott Milánóban a Newcastle és a rendkívülk tartalékos Inter. Az olasz csapatból Almeyda, Dalmat, és Morfeo mellett Crespo, Recoba, Kallon és Batistuta is hiányzott, így az Inter egyetlen csatárral (Vierivel) áll ki.

A hazaiak problémái ellenére meglepetés volt az első félidő egyértelmű Newcastle fölénye. Az Inter játékosai mindössze kétszer lőttek kapura, igaz, Cannavaro fejese simán be is mehetett volna. A másik oldalon viszont egymás után dolgozták ki helyzeteiket a Newcastle támadói, és Intert többször is Toldo bravúrjai mentették csak meg a vendéggóltól. Három perccel a szünet előtt azonban éppen Toldo szerencsétlenkedett látványosan: Bellamy lapos beadására nem mozdult ki, viszont megijedt és féltérdre rogyott, így a védőjét megelőző Shearer könnyedén paszolhatott az üres kapuba.

A második félidőre mindkét csapat felpörgött. Két perccel a kezdés után Conceicao futott el a jobb oldalon, pontosan ívelt középre, ahol érkezett Vieri és a hibázó védők mellett 5 méterről a jobb sarokba paszolt.

A második félidőre mindkét csapat felpörgött. Közvetlenül a kezdés után Sergio Conceicao pontosan ívelt be a jobboldalról, az angol védők nem mozdultak, és Vieri 5 méterről a jobb sarokba fejelt. Egy perccel később azonban Toldo ismét összehozott egy gólt: egyszerüen nem bírt megfogni egy első ránézésre teljesen veszélytelen előreívelést, Shearer pedig hat méterről belőtte.

A meccs utolsó félórájában nagyon gyors és teljesen nyílt, látványos játék folyt. Vieri újabb gólt fejelhetett volna, de elrontotta a helyzetet, Cordoba viszont kihasznált egy másikat (Emre beadása után, ugyancsak fejesből).

A Bajnokok Ligájában idén eddig tíz győzelmet és egy döntetlent elért Barcelona a várakozásoknak megfelelően könnyedén verte a középdöntöben eddig pont nélküli Leverkusent. A spanyol bajnokságban szenvedő katalán sztárcsapatnak Saviola szerzett vezetést Overmars beadásából, majd Thomas Kleine öngólja biztosította a győzelmet.

A Barcelona már továbbjutott a csoportból, a Leverkusen pedig első pontjait próbálhatja megszerezni az utolsó fordulóban. A milánói döntetlennel az Inter megőrízte egypontos előnyét a Newcastle előtt, de a biztos továbbjutáshoz győznie kell Leverkusenben. Nehezíti az olaszok helyzetét, hogy Németországban nem számíthatnak a harmadik sárgalapját begyűjtő Vierire.

Barcelona - Leverkusen 2-0
Saviola (17.), Frank de Boer (49.)
Internazionale - Newcastle 2-2
Vieri (47.), Cordoba (62.) illetve Shearer (42.), Shearer (49.)

A csoport állása az 5. forduló után:
1. Barcelona 13 pont
2. Internazionale 8 pont
3. Newcastle 7 pont
4. Leverkusen 0 pont

Az utolsó fordulóban:
Leverkusen - Internazionale
Newcastle - Barcelona

(Pontegyenlőség esetén az egymás elleni eredmény dönt, ebben az Inter jobb a Newcastle-nél).

B csoport

Tovább élnek a Roma egyébként szerény továbbjutási reményei, miután Londonban tíz emberrel is döntetlent tudtott elérni az Arsenal ellen. Nagyon erősen kezdett az angol bajnokcsapat, és már több komoly helyzetet is kidolgozott, mire a 12. percben Viera befejelte Van Bronckhorst szögletét (a gólhoz kellett Pelizzoli kapus üügyetlen bizonytalan kimozdulása is).

Tíz perccel később az olaszok legnagyobb sztárját, Tottit állította ki a Urs Meier játékvezető, miután a Roma csapatkapitánya reptében (de láthatóan szándékosan) arcon vágta Keownt. Meglepő módon Totti nélkül hosszabban tudta megtartani a labdát a vendégcsapat, de támadásokra egyáltalán nem maradt lehetősége.

A félidő hosszabbításában mégis egyenlített a Roma: Samuel ezerméteres íveléssel indította Cassanót, Seaman rossz ütemben mozdult ki, így az olasz támadó el tudta vinni mellette a labdát, és a hálóba passzolt. A második félidőt eredménytelenül támadta végig az Arsenal, pedig több hatalmas helyzetet is összehoztak a Roma kapuja előtt (igaz: egyszer Montella is föléfejelt 5 méterről egy hibátlan beadást).

Ugyancsak 1-1-es döntetlent játszott Amszterdamban az Ajax és Valencia. A spanyol csapat ajándék-tizenegyesből szerzett vezetést Kily González révén hét perccel a szünet előtt, a második félidő közepén pedig az Ajax finn hátvédje, Pasenen fejelt Cañizares kapujába.

Arsenal - Roma 1-1
Viera (12.) illetve Antonio Cassano (45.)
Ajax - Valencia 1-1
Petri Pasanen (57.) illetve Kily Gonzalez (11-esből, 28.)

A csoport állása az 5. forduló után:
1. Ajax 7 pont
2. Arsenal 7 pont
3. Valencia 6 pont
4. Roma 4 pont

Az utolsó fordulóban:
Roma - Ajax
Valencia - Arsenal

Pontegyenlőség esetén az egymás elleni eredmény dönt.
- Az Ajax jobb az Arsenálnál, a Valenciával egyenlőre áll, de jobb az összesített gólkülönbsége, a Romával játszott első mérkőzésükön otthon 2-1-re nyert.
- Az Arsenal jobb a Románál, de rosszabb az Ajaxnál, a Valenciával Londonban 0-0-át játszott.
- A Valencia az Ajaxszal egyenlőre áll, de összesített gólkülönbsége rosszabb, a Románál rosszabb, az Arsenálla játszott első mérkőzésen idegenben 0-0-át játszott. - A Roma rosszabb az Arsenálnál, jobb a Valenciánál, Amszterdamban az Ajaxtól 2-1-re kikapott.  • Tippek
  • Hírek