'Futballistának érezzük magunkat'

2003.03.13. 10:44
Huszonöt százalék esélyt ad ez EB kvalifikációjára Fehér Csaba, a magyar válogatott és a holland Breda játékosa. Bredában három magyar futbalista, Fehér mellett Babos Gábor és Pető Tamás, valamint az MTK korábbi szakvezetője Henk ten Cate dolgozik, elöbbi kettő nyilatkozott az Index munkatársának.
A NAC Breda három évvel ezelőtt jutott fel a holland élvonalba, és akkor nevezték ki edzőnek az MTK-t is megjárt Henk ten Catét. A szakvezető magával vitte a kék-fehérek válogatott kapusát, Babos Gábort, Fehér Csaba pedig Belgiumból igazolt az együtteshez. Egy évvel később a jelenleg sérült Pető Tamás érkezett a Vasasból.

Tízmillió euró a Breda adóssága

A Breda megbízható középcsapat lett, idén azonban már merészebb tervekkel vágtak neki a szezonnak, nemzetközi kupát jelentő helyen akarnak végezni. Gondot jelent azonban, hogy az egyesület tízmillió euró körüli adósságot halmozott fel, és csak a várostól felvett kölcsönnel maradhatott életben.

A csapat jelenleg nyolcadik, és mindössze három pont a hátránya a már "UEFA-kupás helyen" álló, ötödik Rodaval szemben. Még előrébb tartanának ha februárban nem kerültek volna hullámvölgybe.

Kevés a megbízható információ a holland bajnokságról

Fehér Csaba és Babos Gábor egy délelőtti edzésük után válaszoltak az Index kérdéseire, a teljes joggal ékszerdoboznak titulált 16800 férőhelyes stadionban. A városban egyébként mindenki ismeri, és a többség elismeri a két játékost. Fehér a Feyenoordnak lőtt két lépésről szabadrúgásgólt, Babos védéseit pedig valamennyi találkozón megcsodálhatják.

"Sajnáljuk, hogy a holland bajnokság színvonaláról meglehetősen kevés megbízható információ jut el Magyarországra. Többnyire úgy vélekednek, hogy van három nagycsapat, az Ajax, a Feyenoord és az Eindhoven, a többi pedig csak úgy ott van. Ennél azért jóval összetettebb a kép" - magyarázza Fehér.

Henk ten Cate szemléletéről

A válogatott jobboldali futója kifejtette, hogy a kisebb csapatok is igen erősek, és mivel sok jó játékos van szabadlistán vagy munka nélkül - információink szerint Belgiumban és Hollandiában a szabadon igazolható futbalisták eléri a négyszázat -, ezért még a kevésbé ismert csapatoknál is igen komoly konkurencia van.

Henk ten Catéról szólva elmondta, itthon az lehetett vele a baj, hogy tűlságosan védekező taktikát alkalmazott, illetve hogy olyan dolgokat kívánt játékosaival elsajátíttatni, amiket sokkal korábban, ifikorban kellett volna. "Ez aztán rengeteg energiát emésztett fel, ezért a kupagyőzelem mellett más nem is jött össze" - értékelt.

Nem érdeklik a pletykák

Fehér nem tagadta, hogy fel kellett gyorsulnia, de úgy érzi sikerült alkalmazkodnia "a rúgd és fuss" alapelvhez. "Egy magyar játékosnak még mindig az jelent problémát, hogy szűk területen nem jönnek ki alapadottságai. Itt az edzéseken alig van futás, folyamatosan labdával gyakorlunk, egyérintőzünk."

Fehért nem foglalkoztatják a pletykák, amelyek szerint két Premier Ligás csapat - Tottenham és Manchester City - is felfigyelt játékára. "Engem még nem kerestek" - jelentette ki. Természetesen boldogan szerződne Angliába, de azt is sikerként értékelné, ha a három holland sztárcsapat egyike keresné. "Értelemszerűen tovább akarok lépni, és bízom benne, hogy lesz is rá alkalmam, mert rendre a legjobbak között emlegetnek a tudósításokban." Megjegyezte, hogy a Feyenoord kispadján évi másfélmillió eurót (367 millió forintot) lehet keresni, a kezdőben pedig négyet (csaknem egymilliárd forintot).

Babost a Barcelonával is szóba hozták

Nem lehet panasz Babos Gábor teljesítményére sem, ám ő sem foglalkozik nap mint nap azzal, hogy hol merül fel a neve esetleges új szerzeményként. "Tudom, hogy a hazai lapok már a Feyenoord kapujában láttak, de a még a Barcelonával is szóba hoztak a holland újságok. Egyik gárdával sem tárgyaltam, de ha a klub el kíván adni, akkor a nyárom feltehetően megteszik, mert a jövő nyáron már ingyen mehetek. Nyilván pénzt akarnak kapni értem."

A Bredában amúgy jól érzi magát, mert a körülmények ideálisak. "Minden meccseünkön telt ház van, kiváló a gyep, itt futballistának érezzük magunkat."

Huszonöt százalék a válogatott esélye

A válogatottal kapcsolatosan Fehér úgy véli, hogy a stockholmi döntetlen ellenére is csupán huszonöt százalék a továbbjutás esélye az Eb-selejtezőcsoportból. "Ez a realitás a kiegyenlített erőviszonyok miatt" - összegzett.  • Tippek
  • Hírek