Koronavírus adatok

2021. dec. 06.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ambrus
-4 °C
3 °C

Barátságos győzelem és gyász Angyalföldön

2003.03.14. 21:17
A Magyar Labdarúgó Liga fegyelmi bizottsága a péntek délelőtti egyeztetések után is fentartotta a Vasas játékjogának felfüggesztését, így délután nem játszhatták le a Vasas-Pápa NB1/b-s bajnoki mérkőzést. Legalábbis hivatalosan, mert teljesen barátságos alapon a szinte kizárólag ifi játékosaival kiálló csapat 3-0-ra verte a rendkívűl udvarias vendégcsapatot. A szurkolók rövid gyászszertartás keretében, szimbólikusan eltemették az amatőr státuszhoz nagy sebességgel közeledő, korábbi hatszoros bajnok csapatot.
Bár Iványi Károly, a Vasas labdarúgó Kft. igazgatója még péntek délelőtt is megpróbálta meggyőzni a Ligát a társaság szabályoknak megfelelő pénzügyi helyzetéről, ez ezúttal sem sikerült, így érvényben maradt a fegyelmi bizottság hátorzata a Vasas játékjogának felfüggyesztéséről. Ennek megfelelően nem rendezhették meg a Vasas-Pápa bajnoki mérkőzéset, és ha a Vasas további három mérkőzésen nem léphet pályára (azaz a Labdarúgó Kft. továbbra sem tudja rendezni adóságait), akkor a csapat ősztől legfeljebb az ötödosztálynak megfelelő BLASZ I.-ben indulhat.

Miután a meccs törlése csak két és fél órával az eredetileg kiírt kezdés előtt vált véglegessé, a Pápa csapata felutazott Budapestre, és délig készült a mérkőzésre. A Liga döntésének nyilvánosságra kerülése után a két csapat szakvezetése úgy döntött, hogy barátságos mérkőzésen mégis pályára lépnek.

csak az - a ké-ré- sem
A Liga azonban nem engedélyezte még a barátságos találkozót sem (Pintér Attilát, a pápaiak edzőjét ezügyben külön felhívta Klement Tibor a Liga igazgatóhelyettese). A csapatok ezért a hivatalos verzió szerint edzés keretében játszottak, amit az különböztetett meg a barátságos mérkőzéstől, hogy nem bíráskodott hivatásos játékvezető (a Nemzeti Sport egyik újságírója ugrott be vezetni).

A Vasas jó eséllyel utolsó mérkőzésén igazán udvarias vendégként szerepelt a Pápa csapata, és jórészt ifi játékosokkal kiálló hazaiak Rebecsák, Rézmányi és Hámori góljaival 3-0-ra nyertek.

A meccs után az Index fórumain szerveződött Vasas Drukkerkocsma szurkolói csoport szervezésében tartottak rövid gyászszertartást a stadion gyepén. Pár száz néző (akik között több konkurens csapat szolidarítást vállaló szurkolója is jelen volt) előtt tartott gyászbeszédében a Vasas Drukkerkocsma képviselője felolvasta a szurkolók követeléseit is, majd az Il Silencio zenéjére koszorút helyeztek el a kezdőkörben.

A szurkolók követelései:

1. Az elmúlt 5 év valamennyi felelős vezetője nyilvánosan kérjen bocsánatot a szurkolóktól, hogy nem tettek semmit a csőd elkerüléséért!
2. A Vasas csak ezen a néven, a Fáy utcában, piros-kék Vasas címerrel maradhat meg, vagy ha nincs más megoldás, ilyen feltételekkel kell újrakezdeni!
3. Hozzák nyilvánosságra valamennyi, a klub anyagi hátterét érintő dokumentumot, beleértve a Danubius Szerződéseket, a Frank féle sáskajárás dokumentumait, és a klub adás-vétele kapcsán készült megállapodásokat!
4. Jogilag megalapozott esetben tegyenek feljelentést azok ellen az "ismeretlen " vezetők ellen, akik hűtlen kezelésükkel, nem megfelelő gondossággal és felelőtlenül végzett tevékenységükkel, ide juttatták a Vasast!
5. Hozzák nyilvánosságra a Vasas mai napi mérlegét és vételárát, a Vasas eladása csakis a nyilvánosság előtt valósulhasson meg!
6. Követeljük, hogy az új elnökség szerezze vissza a Vasas Kft többségi tulajdonát, nyisson számlát a csapat megmentésére, és amennyiben a legkisebb esély is van, biztosítsa a tavaszi indulás feltételeit!
7. A XIII. kerületi Önkormányzat adjon hiteles tájékoztatást, hogy miért a Láng Vasas pályára építettek ki utánpótlás központot, miért nem a Vasas pályára, mit tett az Önkormányzat Angyalföld büszkeségének a megmentéséért!
8. A MLL adjon hiteles tájékoztatást, hogy milyen dokumentumok alapján fogadták el a Vasas nevezését a 2002-2003-as bajnokságra!