József, Bánk
-6 °C
0 °C

Továbbjutott a Real Madrid is

2003.03.18. 21:28
Nem lesz német résztvevője a Bajnokok Ligája idei negyeddöntőinek. A Dortmund ugyan 1-0-ra nyert a már korábban továbbjutott Milan otthonában, de mivel a Real Madrid is nyert Moszkvában, az olasz és a spanyol csapat jutott tovább a "C" csoportból. A D csoportban már nem nagyon volt mit eldönteni: hazai győzelemmel búcsúzott a Deportivo és a Basel, de továbbjutott a Manchester United és a Juventus. Ha szerda este az Ajax nem harcolja ki a továbbjutást, akkor a BL történetében először mindössze három bajnokságból, Olaszországból, Spanyolországból és Angliából kerül ki a torna legjobb nyolc csapata.
A Dortmundnak egyetlen esélye a továbbjutásra az volt, hogy nyer Milánóban a Real Madrid viszont legfeljebb döntetlent játszik Moszkvában. A németek ennek megfelelően lendületesen kezdtek a már továbbjutott Milan ellen, de az első helyzet mégis a hazaiak előtt adódott: Rivaldo nagyon jó labdát kapott Rui Costától, elhúzott Lehmann kapus mellett, de túlságosan kisodródott, és az oldalhálót találta el.

Oleg Pashin és Ronaldo
A látványos játékkal induló meccs azonban hamar leült: a Milan nem akart, a Dortmund nem tudott nagyobb sebességre kapcsolni. A második félidőben kicsit (de tényleg csak nagyon kicsit) feljavult Sammer csapata, és a Ricken kiváló indításából eredményes cseh válogatott Koller góljával megszerezte a győzelmet.

A Milan ugyan simán (már a negyedik forduló után) továbbjutott a csoportból, de zsinórban negyedik tétmeccsén maradt gólképtelen. Mivel a párhuzamosan rendezett Lokomotiv Moszkva - Real Madrid meccset Ronaldo fejesgóljával 1-0-ra megnyerte a címvédő spanyol csapat, a madridiak jutottak tovább a Milan mögött. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy egyetlen német csapat sem jutott a BL legjobb nyolc csapata közé.

C csoport

Milan - Dortmund 0-1 (0-0)
Koller (81.)

Lokomotiv Moszkva - Real Madrid 0-1 (0-1)
Ronaldo (35.)

1. AC Milan 12 pont
2. Real Madrid 11 pont
3. Borussia Dortmund 10 pont
4. Lokomotiv Moszkva 1 pont

A D csoportban jelenleg a gyakorlatilag tét nélküli Basel-Juventus és a továbbjutást elméletileg sem befolyásoló Deportivo-Manchester United mérkőzésen is hazai győzelem született.

A Basel csak akkor előzhette volna meg a Juventust, ha legalább 4-0-ra nyer, és ezt a svájciak sem gondolták komolyan. A meccs ennek ellenére kifejezetten jó iramú, de éppen ezért nem túl küzdelmes játékot hozott. Tacchinardi harminc méteres bombával szerzett vezetést a Juventusnak (a két csapat első mérkőzésén ugyanő lőtt kb. ugyanekkora gólt).

A Basel az első félidő közepéig elég ijedten játszott, aztán belelendült, a vendégek viszont a harmincadik percben megsérült Trezeguet-t váltó (és talán a görcsös bizonyítási vágy miatt jó nagy helyzetet elhibázó) Salas kivételével inkább lelazsálták a meccset. Futottak ugyan rendesen, de látszott, hogy nem nagyon érdekli őket az egész.

A félidő végén például addig a védők addig bénáztak egy jobboldali beadást követően, míg az ötösön álló Cantaluppi be nem vágta a léc alá. A második félidőben is aktívabb volt a svájci csapat, bár mindkét kapu előtt adódtak komoly helyzetek.

A hetvenedik percben beállt a sérülése miatt másfél hónapot kihagyó Del Pierro is, aki az utolsó percben majdnem gólt lőtt egy gyönyörű támadás végén. A Juventus helyett azonban a Basel szerzett győztes gólt: Gimenez egyszerűen beletette a lábát egy szögletbe. A Basel nagyon korrekt eredménnyel búcsúzott a Bajnokok Ligájától.

Ugyancsak tisztességes eredménnyel zárt a Deportivo, de a spanyolok ambíciói alapján ez őket kevésbé vigasztalja. Két teljesen motiválatlan csapat játszott La Corunában, közel nulla néző előtt. A Manchester United korszakalkotó összeállításban lépett pályára (López, Philip Neville, Blanc, Butt, Giggs, Forlán, O'Shea, Pugh, Fletcher, Roche és Lynch kezdtek), és a hazaiak is pihentették legnagyobb sztárjaikat (például az idei BL meccseken már kilenc gólt szerző Makaay-t és Diego Tristant).

A Deportivo komolyabb ellenállás nélkül aratott győzelmet Victor két szép megmozdulásának köszönhetően: az első gólt ő lőtte, a második előtt pedig meghülyített egy manchesteri védőt a jobbszélen, majd beadását a menteni próbáló Lynch saját kapujába fejelte.

D csoport

Basel - Juventus 2-1 (1-1)
Cantaluppi (38.), Gimenez (92.) illetve Tacchinardi (9.)

Deportivo La Coruna - Manchester United 2-0 (1-0)
Victor (31.), Lynch (öngól, 47.)

1. Mancheszter United 13 pont
2. Juventus 7 pont
3. Basel 7 pont
4. Deportivo La Coruna 7 pont

(A három csapat azonos pontszáma miatt az egymás elleni eredmények döntöttek).

Szerda esti mérkőzések:

A csoport
Leverkusen - Internazionale
Newcastle - Barcelona

1. Barcelona 13 pont
2. Internazionale 8 pont
3. Newcastle 7 pont
4. Leverkusen 0 pont

B csoport
Roma - AJax
Valencia-Arsenal

1. Ajax 7 pont
2. Arsenal 7 pont
3. Valencia 6 pont
4. Roma 4 pont