Géza
-12 °C
-4 °C

Brazília ismét foci vb-t rendezhet

2003.03.18. 09:52
A Dél-Amerikai Labdarúgó Szövetség Brazília jelentkezését támogatja a 2014-es labdarúgó-világbajnokság megrendezésére. 64 év után így ismét vb-döntőt rendezhetnek a világ legnagyobb stadionjában, a riói Maracanaban.
Dél-Amerikában meglepő összefogás tapasztalható, hiszen a térség 10 tagállama egyhangúlag döntött úgy, hogy Brazília lesz az egyetlen kandidáló a 2014-es labdarúgó vb rendezésére. A brazil szövetség első embere, Ricardo Teixeira már a szervezési nehézségeket taglalta: "A nehéz gazdasági helyzet és a bűnözés még megoldandó feladat, de az előttünk álló 11 évben lesz időnk leküzdeni a problémákat".

A FIFA végrehajtó bizottsága március 7-én határozott úgy, hogy Dél-Amerika adhat otthont a 2014-es tornának. A kontinensen utoljára 1978-ban Argentína volt világbajnokság házigazdája, és a vendéglátók aranyérmesek is lettek. Brazília 1950-ben rendezett világbajnokságot, és a hazai csapat nagy meglepetésre ekkor 2-1-re elvesztette az Uruguay elleni döntőt. Ekkor regisztrálhatták egyébként minden idők legnagyobb közönségét: a riói Maracana-stadionban 205 ezeren látták a döntőt.

Blatter a közös rendezés ellen

Egy korábbi döntés értelmében, 2006-ban Németországban, míg a rotációs-rendszer értelmében 2010-ben Afrikában lesz a vb. Utóbbival kapcsolatban Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség tavaly újabb négy évre megválasztott elnöke. kijelentette: nem támogatja, hogy Nigéria négy másik országgal közösen rendezzen.

"Kamerun, Ghána, Benin és Togo (azaz Nigéria lehetséges partnerei) részéről nem kaptunk hivatalos szándéknyilatkozatot , másrészt pedig egy országra szeretnénk korlátozni a vb-t - jelentette ki a svájci sportdiplomata, hozzátéve: a tavalyi vb kivételes eset volt, mert a Dél-Korea és Japán külön-külön is pályázott.

Az eredetileg csak Ghánával szövetkező Nigéria mellett Egyiptom, Líbia, Marokkó, a Dél-afrikai Köztársaság, illetve Tunézia kandidál, a hivatalos pályázatokat május 31-ig kell eljuttatni a FIFA-hoz. Döntés a helyszínről 2005-ben lesz.