Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vilma
-1 °C
3 °C

Markovits: a Fáy utcát csak a testemen keresztül foglalhatják el

2003.03.18. 19:22
Katasztrofális helyzetbe került az egyik legnépszerűbb magyar sport klub, a Vasas. A két évvel ezelőtt még magyar bajnoki címre is esélyes futball csapat előbb kiesett az első osztályból, majd a csapatot üzemeltető Kft. tartozásai miatt felfüggesztette játékjogát a Magyar Labdarúgó Liga, végül kedd délután visszalépett az NB1/b-től. Ugyanebben az időpontban, a KEK-döntő első mérkőzése után, de a visszavágó előtt, lemondott posztjáról a vízilabda csapat edzője Somossy József. A szurkolók telekspekulációtól tartanak, Markovits László, a klub elnöke azonban kijelentette: a Vasas gazdasági helyzete abszolút stabil, és biztosan marad a Fáy utcában.
Visszalépett a labdarúgó NB1/b bajnokságtól a Vasas, miután a csapatot üzemeltető Kft. többszöri tárgyalás után sem tudott megfelelni a Magyar Labdarúgó Liga feltételeinek, így továbbra sem kapta vissza korábban megvont játékjogát. A liga valamennyi feltétele a társaság biztonságos gazdasági működésére vonatkozott: a Vasas Labdarúgó Kft. a Liga vezetői szerint képtelen volt rendezni adóságait, és biztosítani a profi ligában való részvételhez szükséges költségvetést.

A felfüggesztés miatt a Vasas már a múlt hétvégén is csak barátságos mérkőzést játszhatott az eredetileg bajnoki ellenfelének kisorsolt Pápával, a szurkolók ekkor szimbolikusan eltemették a csapatot. Hosszasan éltették viszont másnap a KEK-döntőt játszó vízilabda csapatot, amelynek edzője, Somossy József kedd este lemondott posztjáról. Amennyire várható volt (legalábbis már az elmúlt hetekben) a futballisták megszűntetése, annyira váratlan a csapatát Magyar - és Kupagyőztesek Európa Kupájába vezető edző távozása.

Telekspekulációra gyanakszanak

Egyre elterjedtebb meggyőződés a szurkolók között, hogy a Vasas telekspekuláció áldozata. Az elkeseredett drukkerek szerint, a 2002 nyaráig a Sport Club elnökeként és korábban a Labdarúgó Kft. ügyvezetőjeként dolgozó Gyalog András, majd a Kft. 90 százalékát megvásároló Rácz Gábor tudatosan tették tönkre a csapatot, majd az időközben az állami sportingatlanokat működtető Sportfólió Kht. élére került Gyalog kijátssza az egyre értékesebb Fáy utcai ingatlant a klub alól. (A Fáy utca ad otthont a Vasas legtöbb szakosztályának, de ezek közül nyilvánvalóan a labdarúgókat lenne a legnehezebb kiköltöztetni. Amennyiben azonban nincsen a profi ligában induló csapat, akkor a 18 ezer férőhelyes stadion is indokolatlanná válik. A Fáy utcai sporttelep viszont nem a klub, hanem az állam tulajdonában van, amely a Gyalog vezette Sportfólió Kht.-n keresztül üzemelteti azt).

Gyalog és Rácz másfél év alatt lenullázták a csapatot

Tény, hogy Gyalog megdöbbentően rossz döntések sorozatával és egészen rövid idő alatt vezette kiesésig az előző évben még bronzérmes csapatot, és az is igaz, hogy Rácz Gábornak, valamint ügyvezető igazgatójának, a korábban már a Vácot is padlóra küldő Iványi Károlynak is csak bő egy év kellett ahhoz, hogy elérje az amatőr státuszt a korábbi hatszoros magyar bajnok.

Alátámasztani látszik az első ránézésre talán összeesküvés-elméletnek tetsző koncepciót, hogy Gyalog lenullázta a korábban ugyancsak rendkívül sikeres női kézilabda csapatot is, amely szintén a Fáy utcában lévő csarnokban játssza mérkőzéseit, de könnyen lehet, hogy ősztől már csak a másodosztályú bajnokságban.

De hogy jön ide Somossy?

Nem teljesen világos, hogy van-e összefüggés a többi szakosztály reménytelen helyzete és Somossy József, a rendkívül sikeres vízilabda csapat edzőjének váratlan lemondása között. A pólósok ugyan nem használják a Fáy utcát, de az érthetően elkeseredett (és a pénzügyi manővereken túl politikai háttéralkukra is gyanakvó) Vasas szimpatizánsok ezt is a piros-kékkel szembeni manipulációk eredményének tudják be.

Markovits cáfol

Markovits László, a klub Gyalogot váltó elnöke azonban határozottan cáfolja a szurkolók aggályait. A labdarúgók ügyében Markovits ugyan kevéssé érzi magát kompetensnek, hiszen a Kft.-nek mindössze tíz százalékos tulajdonosa a klub, de az utánpótlás üzemeltetését az ő esetükben is garantálja, a többi szakosztálynak pedig szavai szerint nem kell aggódnia. "Nem tudom mi lesz a foci csapattal. A döntés Rácz Gáborék kezében van, én csak azt tudom biztosítani, hogy amennyiben nem kívánják tovább finanszírozni az utánpótlást, akkor azt átvesszük" - monda az Indexnek az elnök.

Markovits sajnálja Somossy lemondását, de mint mondta, céljuk "változatlanul a KEK és a bajnokság megnyerése". Somossy egyébként neki úgy nyilatkozott, hogy továbbra is szeretné munkájával segíteni a szakosztályt, és erre valamilyen formában számítanak is.

"Csak a testemen keresztül"

Ennél is fontosabb talán, hogy biztosítva van a pólósok gazdasági háttere. "A következő idényre is az ideihez hasonló nagyságú, 100-120 millió forintos költségvetéssel vághat neki a szakosztály. A vízilabda csapat mindenképpen egybe marad" - jelentette ki Markovits.

A Vasas elnöke ugyancsak bizakodó a kézilabdásokkal kapcsolatban, akik - újabb támogatók bevonásának köszönhetően - ősztől az idei költségvetésük kétszeresével, 80-100 millió forinttal gazdálkodhatnak. Markovits abszolút stabilnak minősítette a Vasas S.C. anyagi helyzetét, a s telekspekulációról szóló aggodalmakra reagálva pedig kijelentette: "a testemen keresztül kell átmenni ahhoz, hogy a Vasast a Fáy utcából kitegyék".