Várszegi-biznisz: MTK pálya épül a Fáy utcában

2003.03.24. 10:44
Többmilliárdos beruházás keretében tizenkétezres stadion épülhet az eladósodott Vasas Fáy utcai létesítménye helyén. A beruházási terv mögött az MTK-tulajdonos Várszegi Gábor áll - értesült a Világgazdaság. A költségeket a Hungária körúti MTK-pálya értékesítése fedezhetné.
Amennyiben kedden egyezségre jutnának a Vasas Labdarúgó Kft. tulajdonosai, a részesedés 90 százalékával rendelkező, Rácz Gábor vezette Dach Holding Rt., valamint a Vasas SC, az MTK-t birtokló Várszegi Gábor vezetésével egy új, 12 ezres futballstadion épülhetne a Fáy utcában - tudta meg a Világgazdaság.

Telekspekuláció?

Információink szerint a beruházás ötletét az állami tulajdonban lévő sportlétesítmények vagyonkezelő szerve, a Sportfólió Kht. sem ellenzi. (A Kht. jelenlegi ügyvezetője a Vasas korábbi elnöke: Gyalog András. A hír így megerősítheti a szurkolók telekspekulációval kapcsolatos gyanúit.) A fejlesztési költségeket az MTK Hungária körúti stadionjának értékesítése biztosíthatja. Szakértők szerint a Hungária körúti sportlétesítmény lebontását és eladását követően optimális esetben 1-1,5 milliárd forint lenne visszaforgatható a Fáy utcai fejlesztésre.

Várszegi Gábor számára kecsegtető lehet, hogy az új terület kereskedelmi jellegű beruházásokra is alkalmas. A tervekről a Fotex-vezér a Világgazdaságnak nem nyilatkozott. Ha kedden elutasítják a befektetőt, könnyen elképzelhető, hogy a Vasas nem tudja folytatni az NB I/B-s bajnokságot.

Nem a csapat jelenti az üzleti kihívást

Az persze még kérdéses, hogy az esetlegesen felépülő közös stadionban a Vasas labdarúgócsapata és az MTK milyen formában szerepelhet. Az egyik verzió szerint fiókcsapatként működhetne tovább az angyalföldi gárda. Ennél azért sokkal valószínűbb, hogy az MTK-val fuzionálva szerepelne az alakulat a jövőben. Várszegi Gábor számára azonban vélhetően nem az elsősorban közel 300 million forintos veszteséget felhalmozó Vasas labdarúgócsapata jelenti az igazi üzleti kihívást.

A második vonalban működésképtelenné váló társaság helyett sokkal kecsegtetőbb invesztíciót jelent számára a stadion körüli terület kereskedelmi jellegű hasznosításának lehetősége. Mindenesetre egyre inkább úgy tűnik, a Vasas számára - hacsak nem akarja az ötödosztályban folytatni - csak az új befektető hozhat esélyt a folytatásra, a Vasas ugyanis várhatóan nem tud újabb hitelhez jutni a ligától.

Klement Tibor, a Magyar Labdarúgó Liga (MLL) ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta: a Vasas az MLL reorgaznizációs hiteléből korábban már igényelt 50 millió forintot, azonban annak kamatait még nem fizette be. A kft. most 35 millió forintos kölcsönt igényelne, az MLL azonban megfelelő garanciák hiányában nem tudta elfogadni a kérelmet - hangsúlyozta Klement Tibor. Március 29-ig - négy mérkőzés erejéig - mindenesetre felfüggesztették a klub játékjogát.

Kérdéses az Üllői úti stadion sorsa is

Információink szerint vagy a mostani létesítmény helyén épülhet fel egy 27 ezer férőhelyesre kibővített fedett stadion, vagy pedig a jelenlegi stadion "elfordításával", azaz zöldmezős beruházás keretében egy teljesen új, 30 ezres fedett arénát és sportközpontot létesítene az FTC többségi tulajdonosa. Utóbbi 10-12 milliárd forintba kerülne. Szakértők szerint a befektetés csak lassan térülhetne meg, még akkor is, ha a sportközponthoz kiszolgálóegységek: étterem, szálloda, irodák tartoznának. Az állam eredetileg 1,4 milliárd forinttal támogatná az Üllői úti stadion felújítását.  • Hírek
  • Bankszámla