Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Simán verte a Real a Manchestert

2003.04.08. 20:36
A Bajnokok Ligája negyeddöntőiben a Real Madrid-Manchester álommeccset vívott egymással, hiszen Figo pazar csavarása után Raúl kétszer is betalált. Van Nistelrooy szépíteni tudott, de az angolok erejéből többre nem futotta. Szokásos gólszegény meccsét játszotta a Milan, ezúttal az Ajax ellen ért el döntetlent.
Real Madrid-Manchester 3-1
G: Figo (12.), Raúl (27. és 49.) ill. van Nistelrooy (51.)

A világ két legnagyobb klubja, a klubvilágranglista első két helyezettje, a Real és a Manchester legutóbb 2000-ben találkozott egymással, akkor a madridi meccsen nem esett gól, a visszavágón azonban 3-2-re nyertek a spanyolok, és meg is nyerték a sorozatot. (Egyébként mindhárom összesorsolásukkor a párharcuk győztese meg sem állt a végső diadalig.) A Realnál értelemszerűen most is elfogadnák ezt az eredményt, ám ettől függetlenül kifejezésre juttatták a klasszisaik, hogy nyerni akarnak.

A manchesteriek ellenben úgy vélik, hogy a Liverpool ellen a hétvégén lőtt négy gól kellő önbizalmat adhat nekik a kedvező folytatásra. A Real a legjobb csapatával állhatott ki, míg a vendégeknél Verón és Phil Neville hiányzott.

Pedig az első helyzetek a Manchester előtt adódtak

Nem kezdtek nagy iramban a csapatok, Zidane gyenge lövését leszámítva nem történt semmi az első tíz percben. Aztán ritmust váltott a Manchester. Hierro felmászott van Nistelrooy hátára, de a huszonkét méteres Beckam-szabadrúgás nem jutott el a kapuig. Nem úgy, mint Scholes lövése, aki egyből rátűzte, miután Hierro röviden mentte fejjel, Casillas viszont gyors vetődéssel hárított. Még a tizenegyedik percben van Nistelrooy lőtt kapura, de centikkel fölé.

Válaszként gólt lőtt a Real. Zidane tette ki a labdát Figónak a bal oldalra, aki az alapvonalról tíz méterre a tizenhatos oldalvonalán kívülről - jobbal - a hosszú felsőbe csavart. Hajszálpontos lövés volt.

Raúl ellenállhatatlan volt

A következő esemény Barthez hajmeresztő alakítása volt, amikor is egy hazaadást követően a rátámadó Roberto Carlosba bombázta a labdát, ami a brazilról a kapu mellé ment. Majd egy percre rá Silvestre szerelte "gyanúsan" Ronaldót, a tizenegyes azonban elmaradt.

A 27. percben aztán ismét betalált a Real. Scholes veszítette el saját térfelén a labdát, a hazaiak Zidane-t játszották meg, aki Raúl szöktette, a csatár lefordult Brownról, és tizenötről a kapuba bombázott.

Kevéssel félóra után Giggs húzta meg a szélen, van Nistelrooyt indította, aki nagy helyzetben kapu mellé lőtt. Válaszként Ronaldo emelését védte Barthez, majd nagy szólója után erőtlenre sikeredett lövését ismét védte a kopasz francia.

Van Nistelrooy még egyet lőhetett volna

A térfélcsere után Raúl húsz méterre a kaputól vehetett egy labdát, egy igazítás után pedig a jobb alsóba bombázott, Barthez nem érhette el. Nem váratott azonban sokáig a válasz, Robert Carlos hibázott, Giggs tíz méterről lőhetett kapura, ezt Casillas még bravúrral védte, van Nistelrooy viszont két méterről a kapuba bólintott. Rá két percre újabb gólt is lőhetett volna a holland, de Casillas gyors vetődéssel védett.

Rövidebb eseménytelen periódus után Roberto Carlos megpattanó szabadrúgását hatalmas bravúrral védte Barthez. Majd Raúl tökéletes labdájával Ronaldo lépett ki, de tíz méterről fölélőtt. A túloldalon Giggs szúrta rá, de Casillas biztosan védte. Beckham beadása után van Nistelrooy vette át a labdát tíz méterre a kaputól, akrobatikus mozdulattal tette kapura, Casillas azonban ismét védte.

A hajrában Figo és Roberto Carlos lövése alig tévesztett célt, de az eredmény már nem változott. A Manchesternek nehéz dolga lesz, ha a májusi fináléban hazai pályán akar játszani.

Ajax-Milan 0-0

A másik összecsapáson papírforma szerint a Milan volt az esélyesebb, ám lebecsülniük semmiképpen sem szabadott a hollandokat, hiszen a második csoportkörben nem kaptak ki. Az olaszok mindkét csoportkörben négy meccsre figyeltek, azt meg is nyerték - ez egyben a továbbjutásukat jelentette -, így a többi nem érdekelte őket. (Emlékezetes: a második szakaszban négy rúgott góllal szereztek 12 pontot.)A vendégek esélyeit növelte, hogy az Ajax hat hazai BL-meccsükből mindössze kétszer nyertek.

A Milan kezdett aktívabban, az első komoly helyzetig öt percig kellett várni, akkor Sevcsenko lövését Lobont ütötte szögletre. Az első negyedóra végén Seedorf lövését blokkolta a gólvonalon a tunéziai védő, Trabelszi.

A második félidőre aktivizálta magát az Ajax, Ibrahimovics azonban tizenötről hibázott, majd negyedóra múltán egy megpattanó labda jelentett veszélyt Dida kapujára. A folytatásban Ambrosini lövése jelentett még veszélyt, de több komoly esemény már nem történt, vagyis igazolódott, hogy a két csapat korántsem fog gólgazdag meccset játszani.