Benedek
-5 °C
5 °C

A Juventus nem bírt a Barcelonával

2003.04.09. 20:22
A labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőinek második játéknapján kettős olasz-spanyol párharcot rendeztek. Az itáliai bajnokságban élen álló Juventus a hazája bajnokságában gyengélkedő, ám a BL-ben eddig remeklő Barcelonát fogadta, és a katalánoknak sikerült Torinóban is megőrízniük veretlenségüket. A másik összecsapáson két, olyan együttes találkozott, mely egyre messzebb kerül a bajnoki álmoktól, így szurkolóinak a BL-ben szeretne kárpótlást nyújtani. Ez - egy igen durva mérkőzésen - Aaz Internek sikerült jobban.
Juventus - Barcelona

A Juventusból a frissen megsérült Trezeguez mellett DiVaio még mindig nem épült fel és mivel Salas már huzamosabb ideje bajlódik sérüléssel, így Marcello Lippinek - aki a napokban újabb két évvel hosszabbította meg szerződését - a támadó szekció összeállítása okozta a legnagyobb gondot.

A túloldalon a BL-ben eddig remeklő katalánok a legerősebb összeállításukban próbálják meg szurkolóikat kiengesztelni a halovány bajnoki szereplésért. Mindkét együttes bátran, támadólag lépett fel, ám mindkét tizenhatosnál keményen állták a védők a rohamokat. Egészen az első negyedóra végéig, amikor is Montero révén a hazaiak kerültek előnybe.

A Juventus a folytatásban is támadásban maradt, míg a katalánok gyors kontrákkal próbálták meg zavarba hozni Thuramékat. Több gól azonban nem született a szakadó eső ellenére is remek színvonalú találkozón.

A második félidő 8. percéig kellett várni az első igazán komoly spanyol lehetőségre, ekkor Overmars beadását Xavi lőtte kapásból kapura, de Buffon vetődve védett. Válaszként Nedved ugratta ki remek labdával Zambrottát, aki remekül tálalt Davids elé, a holland lövésébe azonban Gabri belelépett. Ám nem múlt el a veszély, mert a kipattanót Del Piero ollózta kapura-eredménytelenül.

A második játékrész 33. percében egyenlített a Barca. Reiziger húzódott előre, pontosan játszott Saviola elé, kinek lövése a becsúszó Monteróról visszapattant az argentínra, így Buffont becsapva vágódott a bal alsó sarokba. Két perccel később Kluivert került helyzetbe, azonban Buffon bravúrral hárított. Hiába cserélte ki teljesen a támadó szekciót Lippi, a Juve képtelen volt komoly helyzetet kidolgozni a remekül védekező Barcelona kapuja előtt.

Azonban így is megszerezhette volna a győzelmet a Juve, hiszen a 92. percben Di Vaio lefutotta Puyolt, ám pörgetése elgurult a kapu mellett. Az 1-1-es döntetlen azt jelentette, hogy a Barcelonának sikerült megőriznie veretlenségét az idei sorozatban.

Eredmény:
Juventus - Barcelona 1-1 (1-0)
Torino, 70 000 néző
Gólszerzők: Montero (16.), ill. Saviola (78.)

Internazionale - Valencia

Az Inter-Valencia összecsapásnak az olaszok edzője Hector Cúper a kulcsfigurája, hiszen az ősz mester ez elmúlt években kétszer is a BL-döntőig vezette a Valenciát, és onnan csábította el őt a milánói kék-fekete gárda. A két együttes tavaly az UEFA Kupában, ugyanebben a szakaszban találkozott és akkor az olaszok ünnepelhették a továbbjutást.

Az argentin szakembernek egyébként sincs szerencséje az "utolsó lépésnél", hiszen a két BL-döntőn kívül 1999-ben a Lazio ellen a Mallorca gárdájával a KEK-döntőben veszített, míg a tavalyi idényben jelenlegi együttesével az utolsó fordulóban veszítette el az olasz bajnoki címet. Az már csak a sors fura fintora, hogy ebben is jelentős szerepet játszott a Lazio.

A hazaiak neki estek a Valenciának, mely a sokak által kritikusnak mondott első negyedórát sem bírta ki gól nélkül. "Természetesen" Vieri volt eredményes, aki Crespo labdáját juttatta a hálóba. A hazaiak a folytatásban is jobbak voltak ellenfelüknél, de fölényüket nem tudták gólra váltani. A találkozót több kemény, néhol a durvaság határait súroló belépő tarkította, a játékvezető azonban az első félidőben mindössze egy sárga lapot osztott ki.

A második negyvenöt percből mindössze tíz perc telt el, amikor felgyorsultak az események. Materazzi szabálytalankodott Baraja ellenében, ám Merk játékvezető nem érezte úgy, hogy ezért lapot kéne adnia az olasz játékosnak. Nem úgy mint Emre (Inter) és Albeyda (Valencia), akik összeszólalkoztak és a játékvezető úgy döntött, vitájukat folytassák inkább az öltözőben, így kiállította a két kakaskodó játékost.

Hiába támadott többet szinte az egész találkozó folyamán az Inter, mindössze egygólos győzelmet tudott aratni a Valencia ellen. Így a spanyolok bízhatnak abban, hogy hazai környezetben ledolgozzák a minimális különbséget. A roppant durva találkozóra egyébként jellemző volt, hogy a játékvezető még a 93. és a 94. percben is osztott ki sárga lapot.

Eredmény:
Internazionale - Valencia 1-0 (1-0)
Milanó, 60 000 néző
Gólszerzők: Vieri (14.)