Zsuzsanna
-4 °C
3 °C
Jégkorong
Percről Percre

Kínos kezdés után remek Szabics

2003.04.30. 21:25
Elméletileg a San Marino elleni júniusi Eb-selejtező taktikáját gyakorolta a magyar válogatott a barátságos meccsen. Gera vezető találata után azonban az amatőr játékosokkal felálló vendégek váratlanul gólt szereztek, amire több, mint egy éven át képtelenek voltak. A második félidőben aztán a teljesen lecserélt magyar csapat friss játékosai szétszaladták a fáradt luxemburgiakat. Szabics remekül mutatkozott be a válogatottban: egy félidő alatt két gólt szerzett. A meccs új negatív csúcsot is hozott: Magyarországon nemzetek közötti válogatott találkozón még soha nem volt ilyen kevés (1500) néző.
Veszélyes támadásokkkal kezdte a meccset a magyar válogatott. Tököli már a negyedik percben vezetést szerezhetett volna, amikor remek labdát kapott a kaputól tizennyolc méterre, de a kifutó luxemburgi kapus felett a jobb kapufa mellé emelt.

A 18. percben aztán összejött a gól is. Három gyenge Kenesei szöglet után a negyedik magyar sarokrúgást Lisztes tette be jobbról, a rövidsaroknál érkező Gera pedig öt méterről a léc alá fejelt. (1-0)

Hét perccel később azonban teljesen váratlanul egyenlítettek a vendégek. Tokody szabálytalanul állította meg Strassert. A szabadrúgást Cardoni ívelte középre, Király lehúzhatta volna a labdát, de nagyon lazára vette a történetet, Strasser túlugrotta a magyar kapust, és három méterről a kapuba fejelt. (1-1)

Bő fél ótrája ment a meccs, amikor Tököli tíz másodpercen belül két hatalmas helyzetet is kihagyott. A Fradi csatára előbb a balról, éles szögből, de csak nyolc méterről lőtt kapura, amit Gillet oldalra tolt. Gera visszaívelt középre, Tököli pedig négy méterről a mellé fejelt. Négy perccel később Gera tizennégy méterről laposan lőtt csupán néhány centivel a jobb kapufa mellé.

A negyvenedik percben Király védte látványos vetődéssel Braun 12 méterről kapura tűzött lövését.

Gellei Imre a második félidőre fél csapatát lecserélte, így a nagy válogatottban először lépett pályára az olimpiai csapatban néhány hete Svédország ellen négy gólt szerző Szabics Imre. Aki hét perccel később megszerezte élete első válogatott gólját: Kabát szerezett labdát a jobb oldalon, a jobb oldalon érkező Szabicshoz passzolt, aki 12 méterről a jobb alsó sarokba lőtt. (2-1)

A friss magyar cserék ekkor már könnyedén futották le az egy órája futkározó luxemburgiakat. A 61. percben Juhár paszával Lisztes elöbb becsapott egy vendégvédőt, majd egyedül törhetett kapura, és a balról, kilenc méterről a hosszúsarokba lőtt. (3-1)

Három perc múlva Salamon hét méteről, pattintva fejelte kapura Miruta szögletét, Gillet azonban a léc fölé tolta a labdát. Az újabb szöglet ismét Salamon fejelte rá, ezúttal nyolc méterről fejelt kapura, de a keresztlécet találta el.

Nem sokkal később azonban mégis növelte előnyét a magyar válogatott: Kabát jobbról, a szögletzászlótól ívelt középre, a berobbanó Kenesei pedig három lépésről befejelte. (4-1)

A mérkőzés végén ismét lelassult a játék, de ez kizárólag a szinte csupa második félidős játékossal küzdő magyar csapatnak volt kínos. A hosszabbításban mégis újabb magyar gól született: Lipcsei remek passzal indította Szabicsot, aki rávezette a labdát Gillet-re, majd tizenkét méterről a kapu közepébe lőtt. (5-1)

Magyarország - Luxemburg 5-1 (1-1)
Megyeri út, 1500 néző
játékvezető
: Skomina (szlovák)

Magyarország: Király (Babos, 46.) - Salamon, Dragóner (Szabics, 49.), Juhár - Tokody (Kabát, 46.), Lipcsei, Lisztes (Zavadszky, 78.), Lôw (Füzi, 58.) - Tököli (Miriuta, 46.), Gera (Szabics, 46.), Kenesei K. (Tóth Norbert, 72.)
Luxemburg: Gillet - Peters, Schalus, E. Hofmann (Posing, 75.), Federspiel - Leweck, Molitor, J. Strasser, Rémy - Cardoni, Braun (Huss, 69.)
Gól: Gera (18.), Szabics (51.), Lisztes (61.), Kenesei (68.), Szabics (91.) illetve J. Strasser (26.)
Sárgalap: Peters (93.)