Elemér
0 °C
10 °C

Beckham a világ legjobban kereső futballistája

2003.05.06. 16:01
A France Football francia szaklap nyilvánosságra hozta a világ legjobban kereső futballistáinak húszas listáját. A rangsort több mint három és fél milliárd forinttal David Beckham vezeti, Zidane a második Ronaldo előtt, a japán Nakata hatodik helyezése a meglepetés. Az első húszban négy interes és realos klasszis van, míg a Manchester három főt delegál.
A France Football felmérése szerint jelenleg a vasárnap óta bajnok Manchester Unitedet erősítő David Beckham számít a legjobban kereső labdarúgónak a világon. Évi 15 millió eurós - több mint 3.6 milliárd forint - keresetébe beleszámították a futballból és a reklámokból származó bevételeket. Beckham naponta 30 ezer fontot keres, vagyis majdnem tíz és félmillió forintot.

Henry-t védő előzi meg az Arsenalnál

Zidane
A francia Zidane mindössze egymillió euróval marad el tőle, a lista harmadik helyére a világbajnokság gólkirálya, a brazil Ronaldo került fel. Hogy a Manchesternél jól lehet keresni, azt Ferdinand negyedik helyezése igazolja, hiszen a védők közül ő "kaszál" a legtöbbet.

Meglepő, hogy a Parma irányítója, a japán Nakata megelőzi Raúlt. Mindez feltehetően azért fordulhatott elő, mert Japánban idolnak tekinthető a romát is megjárt középpályás, számos reklám főszereplője. (A meze is igen kelendő a szigetországban.) Legalább ennyire meglepő, hogy az Arsenal védője, Sol Campbell többet tehet zsebre, mint a liga legjobbjának választott Henry.

A Barcelonánál nem lehet sokat keresni

A német játékosok és a Bundesligában játszók közül Oliver Kahn a rekorder. Némiképp túlzónak tűnik, hogy a kispadot koptató Batistuta jövedelme megegyezik Figóéval. A Milan két klassziscsatára, Sevcsenko és Inzaghi nem volt képes beférkőzni a húszas elitbe, ott van viszont Rivaldo és Maldini. A Barcelonának idén nem akadt olyan játékosa, aki rangsor közelébe került volna. (Korábban Kluivert szóvá is tette, hogy kevesli a fizetését.)

Számításaink szerint egyébként az ötmillió euró tekinthető egyfajta álomhatárnak, ezt az összeget ugyanis igen nehéz túlszárnyalni. Ötmillió eurót viszont - jó esetben - a holland Feyenoordnál is lehet keresni.

Dárdai a legjobb magyar

A magyar játékosok közül - Bocsák Miklós és Imre Mátyás nemrégiben megjelent kötete szerint - Dárdai Pál kap a legtöbbet, ő a Herthánál másfélmillió euróhoz jut, ami 400 millió forintnak felel meg. Az itthoniak közül Gera a listavezető ötvenmillióval.

A futball milliomosai
1. David Beckham (Manchester United) 15 millió euró
2. Zinedine Zidane (Real Madrid) 14
3. Ronaldo (Real Madrid) 11.7
4. Rio Ferdinand (Manchester United) 9.62
5. Alessandro Del Piero (Juventus) 9.55
6. Nakata Hidetosi (AC Parma) 9.36
7. Raúl (Real Madrid) 9.30
8. Christian Vieri (Internazionale) 9.28
9. Michael Owen (FC Liverpool) 8.90
10. Roy Keane (Manchester United) 8.65
11. Luis Figo (Real Madrid) és Gabriel Batistuta (Internazionale) 8.60-8.60
13. Sol Campbell (Arsenal) 8.10
14. Oliver Kahn (Bayern München) 7.65
15. Alvaro Recoba (Internazionale) 7.60
16. Francesco Totti (AS Roma) 7.30
17. Rivaldo (AC Milan) 7.20
18. Thierry Henry (Arsenal) 6.20
19. Fabio Cannavaro (Internazionale) 6.08
20. Paolo Maldini (AC Milan) 6