Mátyás
-6 °C
1 °C
Gyorskorcsolya
Percről Percre

Magyar Kupa döntő a Real-Juve előmeccseként

2003.05.06. 09:13
A labdarúgó Magyar Kupa döntőjében a kiírás eddigi legeredményesebbje - ám legutoljára 95-ben diadalmaskodó - Ferencváros és az elmúlt négy évben kétszer is kupagyőztes Debrecen csap össze a Puskás Ferenc-stadionban. A debreceniek tiltakozása ellenéáre kijelölt budapesti helyszín, az egyébként is erősebbnek tűnő Fradinak jelenthet további előnyt.
A két együttes három nappal korábban bajnokin is összemérte erejét, és Debrecenben megosztoztak a pontokon. Azonban a találkozó után minkét edző úgy reagált, hogy kedden egy egészen más stílusú meccs lesz, két teljesen más felfogásban játszó csapattal.

A kupa elhódítása - a dicsőségen kívül - a debreceniek számára jelenthet nagyobb lehetőséget, hiszen esetleges sikerükkel már biztos résztvevői a jövő évi UEFA-kupa-selejtezőjének, amit a Fradi még egy esetleges bajnoki bukkással (azaz második hellyel) is elérne. Amennyiben azonban a zöld-fehérek megnyerik a bajnokságot (és nagyon úgy tűnik, hogy ezt még a kvázi konkurens MTK sem akadályozza meg), Szentes Lázár csapata a kupa-döntő eredményétől függetlenül indulhat a kisebbik európai kupában.

Garami József, az FTC trénere - aki harmadik csapatával diadalmaskodhat a kupában - elismerte, hogy csapata nehezen jutott el a fináléig, több alacsonyabb osztályú együttes is kellemetlen perceket szerzett nekik.

"A Debrecen főleg idegenben játszik jól, így nem biztos, hogy hátrány számukra a fővárosi helyszín" - mondta Garami. - Ráadásul a mostani bajnokságban még egyszer sem tudtuk legyőzni őket.

Rutinos kupadöntősök
Mindkét együttesben van olyan labdarúgó, aki eddig akárhányszor pályára lépett a Magyar Kupa döntőjében, mindig a győztes csapat tagja volt. A fradista Lipcsei Péter eddigi négy kupagyőzelmét jelenlegi csapatával szerezte, míg a debreceni Szekeres Tamás - aki hat kupagyőzelmével csúcstartó a magyar labdarúgásban - négyszer a Fradival, kétszer pedig az MTK-val diadalmaskodott. Kedden este egyikük szériája megszakad. A tavalyi kupadöntőben vesztes Haladás kispadján a jelenlegi debreceni tréner Szentes Lázár ült, míg a csapatban a Fradi jelenlegi támadója Leandró játszott.

Debreceni kollégája, Szentes Lázár nem foglalkozik az előjelekkel: "A kupadöntő mindig egy külön erőpróba, ahol nem számít, ki, hogyan játszott az idényben - vélekedett. - Biztos, hogy kemény csatára számíthatunk és várhatóan a nagy meleggel is meg kell küzdeni" - véli a Loki mestere.

A 17.30 órakor kezdődő Magyar Kupa finálé játékvezetője Megyebíró János lesz, a meccset a Sport1 élőben közvetíti. A fő mérkőzést megelőzően 15 órától kerül sor a Szabad Föld Kupa döntőjére, melyet két megyei II. osztályú csapat, a Szár (Fejér-megye), illetve az Enese (Győr-Moson-Sopron megye) vív.

Út a döntőig:
1. forduló:
Mátészalka- Debrecen 0-5 (0-3)
Az UEFA Kupa-induló Ferencváros az első körben erőnyerő volt.

2. forduló:
Bodajk-Debrecen 0-3 (0-2)
Pápa-Ferencváros 2-3 (0-0, 1-1, 1-2)

nyolcaddöntő:
Szolnok-Debrecen 0-1 (0-1) Kaposvár-Ferencváros 1-1 (1-0, 1-1, 1-1) tizenegyesekkel: 1-4

negyeddöntő:
Debrecen-Sopron 2-0 (2-0)
Ferencváros-ZTE 2-0 (0-0)

elődöntő:
Debrecen-MTK 6-1 (1-1)
BKV Előre-Ferencváros 1-2 (1-1)