Franciska, Fanni
-5 °C
7 °C

Inter-Milan 1-1

2003.05.13. 20:37
A Bajnokok Ligája milánói elődöntőjében az első gól nélküli összecsapás után ezúttal is döntetlen született. Az 1-1-es pontosztozkodás - Sevcsenko és Martins szerezte a gólokat -azonban azt jelentette, hogy a Milan nyolc év után, "idegenben lőtt" góllal ismét a Bajnokok Ligája döntőjébe került. A hajrában az Inter jobb volt, de a sorsdöntő gólt nem tudta belőni.
Még sohasem fordult elő a Bajnokok Ligája történetében, hogy egy város két csapata között dőljön el, melyikük juthat a fináléba. Az esélyek szinte megjósolhatatlanok voltak - a Milannak annyi előnye volt mindössze, hogy újabb iksz, de nem 0-0 esetén továbbjut -, a szakemberek gyorsan elő is vették az ősrégi közhelyet, miszerint egy gyors gól jót tenne a meccsnek. Akkor ugyanis az egyik gárdának mindenképpen kockáztatnia kell, és feltehetően egy közönségszórakoztató találkozónak lehetünk a tanúi, nem úgy, mint a múlt héten.

Bergomi: ez a meccs senkinek sem lehet közömbös

Mindkét oldalon fogadkoztak a játékosok, noha eddigi két bajnokijuk két egy-nullás Milan-sikert, sérüléseket valamint durvaságokat hozott. (A Milan amúgy is az egygólos győzelmek nagymestere, hiszen a BL-sorozatban kilenc ilyen sikert aratott, négyszer zsinórban nyert 1-0-ra.) Az edzők csatlakoztak hozzájuk, pontosan tudván, hogy mindkettőjüknek, Cúpernek és Ancelottinak is az állásába kerül(het) a kiesés.

A hétvégén egyik csapat sem tartott jó főpróbát, hiszen az Inter hazai környezetben játszott 1-1-es döntetlent a Parmával, míg a Milan Bresciában maradt alul 1-0-ra. Az Interben nem játszhatott Vieri, a piros-feketéknél a bordatörést szenvedő brazil kapus, Dida nem lehetett a pályán. A világbajnok olasz védő, Bergomi szerint nincs olyan milánói, akinek közömbös lenne a meccs.

Három szögletet lőtt az első négy percben a Milan

Aktívabban kezdett a Milan, négy perc alatt három szögletet rúghattak, veszélyt azonban csak Sevcsenko megpattanó lövése jelentett. Az Inter feljött, az iram nagy volt, szép cselek is akadtak, de nagy helyzet nem alakult ki tíz perc alatt. A tizenharmadikban aztán ez is megadatott, egy hosszú felívelést követőn Crespo lőhetett kapura, egy pattanás után meg is tette, de Abbiati biztosan védett.

Kevéssel a félidő fele előtt Rui Costa elcselezett egy nagy helyzetet, majd Conceicao beadása után Crespo nem találta el jól a labdát. Ezek után Sevcsenko kihagyta a meccs legnagyobb helyzetét, a 45. városi rangadóját játszó Maldini labdája után tizenkét méterről mellélőtt.

A félidő hosszabbítása hozta meg a Milan-gólt

A következő Maldini-indításnál Sevcsenko elől Cordoba - üggyel-bajjal - mentett. A kolumbiai védő pár perc múltán Inzaghival akaszkodott össze, miután biztosított Toldo előtt. Aztán négy perc alatt négy sárga jött, és nagy küzdelem. Úgy tűnt, hogy a félidőt két erőtlen Rui Costa lövés zárja le, majd már a ráadásban Seedorf nagyszerű passza után Sevcsenko befűzte Cordobát - csetlett-botlott közben -, és hat méterről a kimozduló Toldo felett a léc alá emelt.

Emre szabadrúgása nagy gondot okozott

A fordulás után Javier Zanetti szúrta rá huszonkét méterről, Abbiati fogta a középre tartó lövést. A következő veszélyes helyzet a hatvanadik percben alakult ki, ekkor Emre indítása Crespo elől vetődve tisztázott Abbiati. Válaszként Sevcsenko nyesett a kapura, de kevéssel célt tévesztett.

Fél perc sem telt el, amikor Emre szabadrúgásánál ismét a Milan kapusára volt szükség, a kipattanót Conceicao lőtte mellé. Nemsokára Inzaghi hosszan játszott vissza Seedorf elé, így odalett a nagy helyzet.

Martins egyenlített, Kallon elhibázta a meccslabdát

Az Inter hiába birtokolta többet a labdát, hiába lőtte a szögleteket sorozatban, veszélyt egyik sem okozott, mert a védelem és a kapus a helyén volt. Tíz perccel a vége előtt Serginho szabadrúgása jelentett veszélyt, aztán váratlanul egyenlített az Inter. Costacurta egy magas labdával zavarba hozta Maldinit, a csereként beállt Martins elvitte mellette a labdát, és Abbiati mellett tíz méterről a kapuba passzolt.

Két perc sem telt el, amikor a védők ismét bizonytalankodtak, Kaladze mellett kilépett Kallon, de Abbiati nagyszerűen vetődött ki, és megmentette csapatát. A szöglet után megint rá volt szükség, Cordoba közeli fejesét lábbal hárította a kapus.

A kétperces hosszabbításban nyomott az Inter, Toldo is előrement, de veszélyes szituáció már nem alakult ki. Nyolc év után BL-döntős a Milan, az argentin Hector Cúper edzőnek várhatóan a búcsúját jelentette az Intertől ez a döntetlen.

Jegyzőkönyv:
Milánó, 80 ezer néző, V: Veissiere (francia)
Internazionale: Toldo - Cannavaro, Materazzi, Cordoba - Conceicao, J. Zanetti, Di Biagio, C. Zanetti, Emre - Crespo, Recoba
Milan: Abbiati - Costacurta, Nesta, Maldini, Kaladze - Pirlo, Gattuso, Rui Costa, Seedorf - Sevcsenko, F. Inzaghi
Gól: Sevcsenko (45+1) ill. Martins (84.)
Sárga lap: Inzaghi (36.), Gattuso (37,) di Biagio (39.), Rui Costa (40.)