Ágnes
-1 °C
2 °C

Seaman már senkinek sem kell

2003.05.13. 12:05
Az angol labdarúgó bajnokságban a második helyen végzett Arsenal szakvezetése a francia világbajnok Thierry Henryt méltatja, ugyanakkor a 40 éves David Seamant nem marasztalja. Ennek következtében valószínűleg visszavonul az angol válogatott volt kapusa. Az angol edzők úgy döntöttek, hogy az elmúlt tíz évben nyolc bajnoki címet szerző Sir Alex Ferguson lett az évtized szakembere.
Arsene Wenger, az Arsenal vezetőedzője szerint Thierry Henry nem csupán azért kiváló labdarúgó, mert sok gólt lő, hanem az előkészítésben is jeleskedik. Wenger úgy véli, sokkal értékesebb az év futballistája címet kiérdemelni, mint akár gólkirályként befejezni a sorozatot. A francia csatár 24 találattal második lett a 25 gólos manchesteri Ruud van Nistelrooy mögött, ugyanakkor a játékostársak és az újságírók szavazatai alapján egyformán a Premier League legjobbjának bizonyult.

- Egy igaz klasszisnak képesnek kell lennie helyzeteket kialakítani. Márpedig Henry passzolni is remekül tud - utalt a szakember arra, hogy a hétvégi fordulóban a francia világ- és Európa-bajnok Freddie Ljungberg mesterhármasához járult hozzá. Az Arsenal 4-0-ra győzte le a Sunderlandet, s először Henry volt eredményes.

Good bye Seaman

Ugyancsak az Arsenallal kapcsolatos az a brit lapértesülés, mely szerint a Southampton elleni szombati F.A. Kupa-döntő után visszavonul David Seaman, az "Ágyusok" labdarúgócsapatának kapusa.

A hír alapja az lehet, hogy a szeptember 19-én 40. születésnapját ünneplő hálóőr szerződését már nem kívánja meghosszabbítani a londoni klub, s nagyon úgy tűnik, már a válogatottnál sem számítanak rá. Legalábbis erre enged következtetni, hogy Sven-Göran Eriksson nem hívta meg őt a csapat következő három (május 22.: Dél-afrikai Köztársaság, június 3.: Szerbia és Montenegró, június 11.: Szlovákia) meccsére.

Seaman április 13-án a Sheffield United elleni F.A. Kupa elődöntőn játszotta 1000. profi találkozóját. A kiváló kapus 1990-ben került a fővárosi elitcsapathoz, s 563 alkalommal állt a gólvonal elé. A válogatottban 75-ször jutott szóhoz.

Ferguson az évtized, Moyes a szezon szakvezetője

Az Angol Labdarúgóedzők Szövetsége Sir Alex Fergusont választotta az évtized szakvezetőjének. A skót szakember 1986. november 6-a óta irányítja a Manchester Unitedet, s a kezdeti sikertelenségek után Európa vezető klubjává tette a M. U.-t. Ferguson irányításával a csapat megnyerte az első Premier League-et (1992-1993), majd újabb hét bajnoki elsőséget szerzett (1993-94, 1995-96, 1996-97, 1998-99, 1999-2000, 2000-2001, 2002-2003).

Ha nem is az évtized, de a szezon legjobbjának választották David Moyest. Moyes 2002. március 14-én Walter Smith helyére került az Evertonhoz, és a 20 csapatos élvonalban a 15. helyet megszerezve sikerült megmentenie a kieséstől a "Stolverkosokat".

A mostani szezonban sokáig még a BL-szereplésért is versenyben volt a liverpooli csapat, végül csak 7. lett, mert vasárnap 2-1-re kikapott hazai pályán, éppen a Manchester Unitedtől. Ez a vereség azonban "sokba került", mert így az UEFA Kupa-indulás is elúszott.