Géza
1 °C
16 °C

Sevillát elárasztották az UEFA-Kupa döntőre

2003.05.20. 11:14
Szerda este Sevillában a Porto és a Celtic Glasgow játsza az UEFA-kupa döntőjét. A portugálok sikerével több évtized után ismét magyar győztese is lehetne európai kupának: Buzsáky Ákos ugyan valószínűleg nem szerepel a döntőben, de a csapat korábbi mérkőzésein pályára lépett. Dél- Spanyolországot közben a két csapat összesen több, mint ötvenezer szurkolója árasztotta el.
A hagyományoknak megfelelően egy héttel a BL-döntő előtt rendezik meg, a kisebbik európai klubtorna, az UEFA Kupa döntőjét. Szerda este 20.45-től a skót Celtic és a Buzsáky Ákost is foglalkoztató portugál Porto játszik Sevillában az aranyért.

A sorozat 1958-ban még Vásárvárosok Kupája néven indult, és az (1971 óta már UEFA-Kupa) eddigi negyvennégy döntőjében olasz és angol csapatok szerepeltek a legnagyobb sikerrel (10-10 győztes).

Magyar sikerek
A hatvanas években a magyar csapatok is jelentős szerepet játszottak a kiírásban, de a kupát csak egyszer nyerték el. Az 1965-ös döntőben az FTC Fenyvesi Máté fejesgóljával 1-0-ra győzte le Torinóban a Juventust. A ferencvárosiak 1968-ban az angol Leeds Unitedtől kaptak ki a fináléban, egy évvel később az Újpesti Dózsa a Newcastle United ellen maradt alul a döntőben.

Az utolsó emlékezetes magyar siker a Videoton csapatához fűződik. A fehérváriak 1985-ben a világhírű Real Madriddal játszottak a trófeáért, s a hazai 3-0-ás vereség után a spanyolországi visszavágón az 1998-ban elhunyt Májer Lajos góljával 1-0-ra nyertek.

Az európai második számú mérkőzéssorozat értéke ugyan csökkent a BEK-ből átszervezett Bajnokok Ligája elindításával (azóta a legjobb bajnokságok 2-4. helyezettjei nem itt indulnak, igaz kieshetnek a BL első körei után) de automatikusan nőtt azzal, hogy 2000-ben bekebelezte a korábban "ezüstérmesnek" tartott európai tornát, a Kupagyőztesek Európa Kupáját.

A helyszín közelsége miatt elvileg a portugál szurkolók lehetnéne többen, de állítólag elképesztően sok - egyes jelentések szerint több mint harmincöt ezer - skót lepi el az andalúz nagyvárost. Közben azért húszezer portói szurkolót is várnak, és miután jegyeket már egy hete nem lehet kapni, az 52 ezres stadionba pedig 15700 - 15700 jegyet bocsátottak a két csapat rendelkezésére várhatóan rengeteg jegy nélküli szurkolóval kell majd megküzdeniük a rendőröknek. Sevilla ugyanakkor a mérkőzés körüli idegenforgalomból összesen mintegy 15-16 millió eurós (4 milliárd forintos) bevételre számít.

Magyar játékos is lehet UEFA Kupa győztes
Amennyiben az FC Porto győzne a sevillai fináléban, úgy magyar győztese is lenne a kupának. Buzsáky Ákos ugyanis a Porto játékosa, és bár a döntőn nem valószínű a szereplése, miután játszott a kiírásban, így egy esetleges portugál siker esetén ő is UEFA Kupa győztesnek valhatja magát.

Mindkét együttes kénytelen lesz nélkülözni egy-egy klasszisát, hiszen a luzitánoknál a középpályás Costinha, míg a skótoknál a csatár Hartson kényszerül sérülés miatt kihagyni a meccset.