Kázmér
-1 °C
16 °C

Csatár támad

2003.05.21. 08:52
Eszkalálódik a múlt héten kirobbant bundabotrány: ezúttal a Videoton három futballistájának játékjogát függesztette fel a Liga, miután azt gyanítják, hogy vallomásaikkal félrevezették a testületet. Hamar István, az ügy első számú gyanúsítottja viszont szabálytalannak tartja a Fegyelmi Bizottság játékjoga felfüggesztéséről hozott határozatát, ezért jogi lépéseket tervez a Ligával szemben.
A Magyar Labdarúgó Liga kedd este hozott határozatában azonnali hatállyal felfüggesztette Pomper Tibor, Tóth Norbert és Némedi Norbert játékjogát. A fegyelmi bizottság szerint alapos gyanú merült fel, hogy a Videoton három futballistája a bundaüggyel kapcsolatban tett vallomásaival félrevezette a testületet. Az bizottság egyúttal fegyelmi eljárás lefolytatását kezdeményezi a három labdarúgóval szemben.

A bizottság ugyan nem közölt részletesebb indoklást, sőt a Liga nyilatkozat-moratóriumot rendelt el az ügyben, de feltételezhető, hogy a három székesfehérvári labdarúgó a sajtóban megjelent állításukkal összhangban a Fegyelmi Bizottságnak is tagadta, hogy bárki is előre meg akart volna velük egyezni az eredményről.

De mit csinált Némedi?

Szieben László, a Liga igazgatója már a botrány kipattanásakor is több játékos érintettségéről beszélt. Az eddig nyilvánosságra került részletek alapján a Liga első számú gyanúsítottja Hamar István, a Kispest korábbi válogatott játékosa, aki már elismerte, hogy a Videoton-Kispest meccs előtti napokban beszélt Pomperrel, majd Tóth Norberttel, de következetesen tagadja a csalás vádját. Új szereplője azonban a történetnek Némedi Norbert, akivel kapcsolatban egyelőre nem lehet tudni, milyen szerepet feltételeznek a Liga illetékesei.

Hamar még a Fegyelmi Bizottság ülése előtt tartott sajtótájékoztatót a kispesti Bozsik-stadionban. A Kispest-Honvéd és Hamar álláspontja szerint a fegyelmi szabályzat több pontját is megsértette az MLL, amikor a futballista meghallgatása nélkül függesztették fel a játékjogát a büntetőeljárás befejezéséig. Ami még csak meg sem indult, hiszen a Fejér megyei Rendőr-főkapitányság feljelentés-kiegészítést rendelt el.

"Ha egyszer a tettes ismeretlen"

Bunda volt?

 • 278
  Nem tök mindegy?
 • 102
  Persze
 • 13
  Nem feltételezném róluk
 • 12
  Igen, de Hamar ártatlan
A futballista ügyvédje, Lőrincz Márton értelmezhetetlennek nevezte az ítéletet. "Ismeretlen tettes ellen tettek feljelentést, így nem értem, miként büntethette Hamart a fegyelmi bizottság" - mondta Lőrincz.

Az ügyvéd arra is rámutatott, hogy a játékengedély bevonása fegyelmi büntetés, márpedig ezt csak az kaphatja, akinek vétkessége bebizonyosodik, de ez Hamar esetében nem történt meg. "A másik fontos kifogásunk, hogy Klement Tibor, az MLL ügyvezető igazgató-helyettese fegyelmi biztosként megjelent a május 16-i ülésen, pedig az összeférhetetlenségi szabály kimondja, hogy az eljárásban nem vehet részt, aki az MLSZ alkalmazottja" - mondta Lőrincz.

Telefonszám, kölcsön-CD"

Hamar a sajtótájékoztatón elismerte, hogy a Videoton mindkét "állítólag megkeresett" labdarúgójával, Pomper Tiborral és Tóth Norberttel is beszélt telefonon a mérkőzést megelőző napon. Elmondása alapján előbbitől Végh Zoltán telefonszámát szerette volna megtudni, míg utóbbitól kölcsönadott CD-jét kérte vissza. (Détári Lajos igazolta a megvádolt játékos alibijét, amikor úgy nyilatkozott, hogy ő kérte meg Hamart, hogy szerezze meg Végh telefonszámát). Pénteken még Hamar az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy Tóth Norbertet nem ő hívta fel, és arról sem tud, hogy csapattársai közül valaki ezt tette volna.

A Videoton játékosai még a 2-1-es kispesti sikerrel zárult bajnoki előtt jelezték, hogy telefonon az eredmény befolyásolására kérték őket. Mivel a Kispest-Honvéd és Hamar István nevét is meghurcolták, ezért az ügy lezárása után jogi lépéseket teszünk. Megítélésem szerint mindkét fél anyagi és nem anyagi kártérítést is követelhet, amelyeknek nagyságrendje leginkább az egyesület bennmaradásától függ - jelentette ki Lőrincz Márton.

A bunda-botrány hatására a szlovákiai fogadóirodák - amelyekbe a Népszabadság becslése szerint hetente több tízezer magyar jár át fogadásokat kötni - levették fogadási listáikról az NB1 alsóházának mérkőzéseit.