Mátyás
-6 °C
1 °C
Sífutás
Percről Percre

Szurkolók világcsúcsa

2003.05.21. 16:20
Minden előzetes várakozást felülmúl a szerda esti Celtic-Porto UEFA-Kupa döntőre Sevillába özönlő szurkolók száma, és kérdés hogy a város képes-e megbirkozni az invázióval. Skóciából már tegnap is harmincötezer vendéget prognosztizáltak, de az UEFA mai jelentése már kétszer ennyi Celtic drukkert érkezését valószínűsíti. Portugáliából is útnak indult harmincezer fanatikus, miközben a klubok hivatalosan csak tizenhétezer-ötszáz jegyet kaptak.
A Porto tizenhat, a Celtic harminchárom éve nem játszott európai kupadöntőt, így várható volt, hogy a két csapat UEFA-Kupa döntőjére rengeteg szurkoló utazik Sevillába. A rendezők számítottak arra, hogy a klubok között egyenlő arányban elosztott harmincötezer belépő nem lesz elég, arra azonban nem készültek fel, hogy több tízezer ember szorulhat a stadionon kívülre.

Talán minden második drukker bejut

Az összesen ötvenkétezer jegyből tizenhétezret Sevillában értékesítettek, és ezek közül a spanyolok valószínűleg rengeteget adnak tovább többszörös áron a skót, illetve portugál szurkolóknak. A stadionban így elkerülhetetlenül keveredni fognak a drukkerek, ami miatt a mérkőzésre a kétezer fővel kivonuló rendőrség már előre aggódik.

Döntőig
Celtic Glasgow:
Basel (svájci, BL-selejtező) 3-1 (o); 0-2 (i)
Suduva (litván) 8-1 (o); 2-0 (i)
Blackburn (angol) 1-0 (o); 2-0 (i)
Celta Vigo (spanyol) 1-0 (o); 1-2 (i)
Stuttgart (német) 3-1 (o); 2-3 (i)
Liverpool (angol) 1-1 (o); 2-0 (i)
Boavista (portugál) 1-1 (o); 1-0 (i)

Porto
Polonia (lengyel) 6-0 (o); 0-2 (i)
Austria (osztrák) 1-0 (i); 2-0 (o)
Lens (francia) 3-0 (o); 0-1 (i)
Denizlispor (török) 6-1 (o); 2-2 (i)
Panathinaikosz (görög) 0-1 (o); 2-0 (i)
Lazio (olasz) 4-1 (o); 0-0 (i)

Nem mintha a város egyéb részein nyugalomra számíthatna. Az UEFA legfrissebb jelentései szerint hetvenezer Celtic-, és harmincezer Porto-szurkoló özönlötte el Sevillát, ami egyébként abszolút világcsúcs a szurkolótáborok nemzetközi utazásaiban.

Egész napos tévéadás

A kupadöntő körüli lelkesedésre jellemző, hogy a portugáliai RTL televíziós csatorna egész napos adást sugároz Sevillából. A program beharangozója José Mourinhónak, a Porto edzőjének szavaival ment napok át: "Két nagy csapat találkozója, amelyek sok éve nem jutottak be európai kupadöntőbe - az emlékezetünkbe, és a klubjaink történelmébe lesz vésve".

A szakemberek egyébként nagyjából egyenlő esélyt adnak a két csapatnak, de abban valamennyien egyetértenek, hogy a skót csapatnak volt nehezebb útja a döntőig. A Celtic - miután a BL-selejtezőből idegenben szerzett kevesebb góllal kiesett a később fantasztikus sorozatot produkáló Basellel szemben - két angol, egy spanyol, egy német csapatot, majd a Porto városi riválisát, a Boavistát verte ki az UEFA-Kupában. "A Liverpool kiverése után senkitől sem kell megijednünk" - nyilatkozta optimistán Mourinhó edző.

A Portónak legnehezebb tűnő ellenfele a Lazio volt az elődöntőben, és a portugálok meggyőző, 4-1-es hazai győzelem után a római visszavágón sem kaptak ki (0-0), úgyhogy önbizalmuk nekik is lehet. Vitor Baia-ék azóta ráadásul megnyerték hazájuk bajnokságát is, míg a Celtic a Rangersszel vív kifejezetten éles küzdelmet a skót bajnoki címért.

Mindkét csapatból hiányozni fog egy-egy meghatározó játékos: a Celtic a sérült Hartsonra, a Porto az eltiltott Potigára nem számíthat.

Az Index 20:45-től on-line közvetíti a mérkőzést

UEFA-Kupa döntő
Sevilla, 20:45 (MTV)
játékvezető: Michel (szlovák)

Celtic: Douglas - Valgaeren, Balde, Mjallby, Agathe - Lennon, Lambert, Sz. Petrov, Thompson - Maloney (sutton), Larsson
Porto: Vitor Baia - Paulo Ferreira, Jorge Costa, Pedro EManuel, Nuno Valente - Costinha, ALenyicsev, Deco, Maniche - Jankauskas, Derlei