Zsuzsanna
-3 °C
3 °C
Jégkorong
Percről Percre

Eufória Portugáliában, csalódottság Skóciában

2003.05.22. 14:06
Portugáliában ünnepelnek, Skóciában a Rangers híveit kivéve mindenki csalódott a szerdai UEFA Kupa-döntő után. A Portonál az ellenfelet és a két gólt szerző Derleit dícsérik, a skótok pedig egyértelműen a szlovák játékvezető nyakába varrják a vereséget.
A Porto a hosszabbításban győzte le 3-2-re a végig rendkívül agresszíven és lelkesen játszó skót Celtic-et az UEFA Kupa sevillai fináléjában szerda éjjel. Így érthető, hogy öröm és boldogság jellemzi az FC Porto futballistáit, edzőjét és szurkolóit, míg a Celtic Glasgow-nak az elkeseredettség jutott a szerdai döntő után.

Jose Mourinho portói vezetőőedző értékelésében roppant sportszerűen az ellenfél dicséretével kezdte : Azt hiszem, kemény játékstílusa miatt egyeten csapatnak sem lenne könnyű dolga a Celticcel. Fizikailag sokkal erősebbek nálunk, s kontráik, illetve pontrúgásaik is nagyon veszélyesek, így egy pillanatra sem engedhettünk ki.

A tréner külön kiemelte a győztes gólt szerző Derleit, akit tavaly januárban az ő tanácsára igazolták le. A csatár beváltotta a hozzá fűzött reményeket, hiszen 12 találattal a sorozat gólkirálya lett. A portugál bajnok szakvezetője a következő idényben azt szeretné, ha együttese a BL-ben is megállná a helyét.

Magyar győztese is van az UEFA Kupának
Buzsáky Ákos ugyan nem lépett pályára a szerdai UEFA Kupa-döntőn, de miután a Denizlispor elleni negyeddöntő visszavágóján végig játszott, így ő is kupagyőztesnek vallhatja magát. Ott is volt Sevillában és a televíziós közvetítésnek hála, többször fel is tűnt az ünneplő portói játékosok között.

Martin O'Neill, a vesztes glasgow-iak mestere többet várt a Portótól, és szerinte a vereségben jelentős szerep jut Lubos Michel játékvezetőnek, aki óriásit hibázott, amikor a 96. percben piros lapot mutatott fel Dianbobo Baldénak.

"Négy másodperccel a kiállítás előtt Henrik Larssonnal szemben szabálytalankodtak, amit nem fújt le a szlovák bíró, és ennek a hibának lett a következménye a végeredményt befolyásoló ítélet".

O'Neill a kudarc ellenére büszke együttesére és az őket elkísérő szurkolókra. Mint mondta: "Drukkereink fantasztikus hangulatot teremtettek a stadionban, csapatom pedig a tőle elvárható elszántsággal küzdött."