Alfréd
-2 °C
2 °C
Magyarország
szombat 03:00
Magyarország
Alpesi sí

Ki lesz Manchester olasz ura?

2003.05.28. 12:00
Az olasz labdarúgó bajnokságot a Juventus nyerte, míg az Olasz Kupát minden bizonnyal a Milan zsebeli be. Így a Bajnokok Ligája döntőjében kell eldönteniük, melyikük a jobb csapat.
Juventus - Milan
Manchester, Old Trafford, 2003. május 28., 20:45, vezeti: Magnus Merk (német)

Juventus: Buffon - Thuram, Montero, Ferrara, Zambrotta - Camoranesi, Tacchinardi, Tiudor, Davids - Trezeguet, Del Piero
Sérültek: -
Eltiltottak: Nedved
Milan: Abbiati - Costacurta, Nesta, Maldini, Kaladze - Gattuso, Pirlo, Rui Costa, Seedorf - Sevcsenko, Inzaghi
Sérültek: -
Eltiltottak: -

Először került két olasz csapat a Bajnokok Ligája döntőjébe, először adhat otthont a finálénak Manchester, először lehet a futballtörténelemben Seedorf személyében olyan játékos, aki három különböző csapattal - Ajax, Real Madrid, Milan - hódítja el a trófeát. Del Piero, Ferrara és Lippi másodszor nyerhet, Maldini és Costacurta negyedszer, Ancelotti pedig a negyedik olyan edző lehet - Munoz, Trapattoni, Cruyff -, aki játékosként és szakvezetőként is győz.

Bajnokok Ligája (1992-ig BEK) döntők
2002 Real Madrid (spanyol) - Bayern Leverkusen (német) 2-1
gól: Raúl, Zidane, illetve Lúcio
2001 Bayern München (német) - Valencia (spanyol) 1-1 (11-esekkel 5-4)
gól: Effenberg (11-esből), illetve Mendieta (11-esből)
2000 Real Madrid (spanyol) - Valencia (spanyol) 3-0
gól: Morientes, McManaman, Raúl
Tovább >

Emellett ki fog derülni, hogy az időközben a klub-világranglista élére ugrott Milan nyolc, vagy a Juventus hat év után foglalja-e vissza a trónt.

Az olasz világbajnok védő, Guiseppe Bergonmi szerint olyan összecsapás következik, amelyik iránt egyetlen olasz polgár sem közömbös. Olaszországban tudniillik a Juventusnak van a legtöbb drukkere, de népszerúségi ranglistán rögtön utána következik a Milan (valamint az elődöntőben még érdekelt Inter).

A szokásos fogadkozó nyilatkozatok mellett a Milan belga erőnléti edzője, Jean-Pierre Meersseman keltette a legnagyobb feltűnést. Szerinte a Juve-játékosok doppingoltak a Real elleni elődöntő visszavágón, mert mindmáig ámulva nézi vissza a meccs felvételét, és elképed a hihetetlennek tűnő futómennyiségen. A tréner sürgeti egyúttal a vérvizsgálatot, és biztos benne, hogy nincs a világon a Milannál jobb kondiban lévő csapat.

Nagyobb balhé, egyébként nem lett a nyilatkozatból, mert Lippi mindössze annyit reagált: "fiai azon a találkozón is nyitott szájjal futottak."

Mindkét oldalon nagy a titkolózás a kezdőcsapatokról, bár kétségkívül Lippi van nehezebb helyzetben, akinek egy igazi vezéregyéniséget, a sorsdöntő gólokat szerző Pavel Nedvedet kell pótolnia. A szakvezető megígérte: a sikert a cseh karmesternek fogja felajánlani a csapat, aki a legszívesebben meghalna, mert nem léphet pályára az Old Traffordban.

Ancelotti sem árúlta még el, hogy Abbiati vagy Dida fog-e védeni, kérdés továbbá, hogy Costacurta sérülése tökéletesen rendbe jött-e. A két edző véleménye azonban megegyezett abban, hogy a döntő élvezetes meccs lesz, és hogy gól is esik, mégha számos szakember úgy véli, hogy elsősorban a védekezésben lesznek erősek.

Az idei bajnokságban mindkét meccsük kettő-egy lett, a pályaválasztó javára.

Marcello Lippi:
Ha képesek leszünk megismételni a Real elleni visszavágón mutatott játékunkat - az egész sorozatban akkor voltunk a legjobbak -, amikor a taktika és a technika tökéletesen összhangban volt, akkor nem érhet nagy baj bennünket. Az esélyekről nincs értelme nyilatkozni.

Carlo Ancelotti:
Megérzésem szerint a meccset nem a kivételes képességű klasszisok fogják eldönteni, hanem a szisztematikus csapatjáték. Úgy vélem, az nyer, aki képes ráerőltetni a stílusát a riválisára. Nem vitás, hogy az olasz futball valamennyi különleges ismertetőjelét - precíz védekezés, letámadás, lestaktika - láthatják majd a nézők, és nem fognak unatkozni.

Út a döntőig
  Milan Juventus
Selejtező:
Teplice 1-0, 1-2
 
1. csoportkör:
Lens 2-1, 1-2
Feyenoord 1-1, 2-0
  Deportivo La Coruna
4-0, 1-2
Dinamo Kijev
5-0, 2-1
  Bayern München
2-1, 2-1
Newcastle
2-0, 0-1
2. csoportkör: Real Madrid
1-0, 1-3
Deportivo La Coruna
2-2, 3-2
  Borussia Dortmund
1-0, 0-1
FC Basel
4-0, 1-2
  Lokomotiv Moszkva 1-0, 1-0 Manchester United 1-2, 0-3
Negyeddöntő: Ajax 0-0, 3-2 Barcelona 1-1, 2-1
Elődöntő: Internazionale 0-0, 1-1 Madrid 1-2, 3-1