Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Nem ér a neve

2003.05.28. 10:59
Új névadó szponzori szerződést köt előreláthatóan júliusban a Magyar Labdarúgó Liga (MLL) - nyilatkozta a Napi Online-nak Szieben László, a liga igazgatója. Az új szerződés megkötésére azért van szükség, mert az eddigi érvénytelenné vált.
A Ligánál igazolni tudják, hogy azt a céget, amellyel a liga még 2001-ben névadó szponzori megállapodást kötött, nem tudták 30 napon belül elérni, márpedig a cég és a liga közötti szerződés szerint ilyen esetben a szerződés érvénytelenné válik. Az MLL és a BS Rt. 2001 tavaszán jelentették be, hogy öt évre szóló névszponzori szerződést kötöttek.

Meghalt a góré, teljes a káosz

Ennek hátterében az állt, hogy az MLL egy a Jersey-szigeteken bejegyzett angol cégnek, az International Media and Sport (IMS) Companynak adta el öt évre a névhasználati jogokat. Ez a cég eredetileg az Axa Colonia számára kötött üzletet, a névhasználati jogokat mégis a BS Rt.-nek értékesítette úgy, hogy a Borsodinak évi 550 ezer dollárt - jelenlegi árfolyamon több mint 100 millió forintot - kellett az IMS-nek átutalnia, utóbbi pedig ezt az összeget küldte tovább némi jutalék lecsippentése után a ligának.

A fizetés féléves rendszerességgel történt. Rendben is ment minden, míg tavaly nyáron el nem hunyt Chris Quere, az IMS tulajdonosa, akinek halála után az IMS egyszer még utalta a féléves névadó szponzori díjat a ligának, ezután azonban megszüntette tevékenységét, illetve egyszerűen elérhetetlenné vált. Érzékelte ezt a Borsodi Sörgyár is, ezért idejekorán tárgyalásokat kezdeményezett a ligával egy kétoldalú szerződéskötés érdekében - tájékoztatta lapunkat Bogdán János, a BS Rt. HR&PA-igazgatója.

Fizetnének, de nem kell a pénzük

A liga azonban akkor ettől elzárkózott, arra hivatkozva, hogy az IMS még nem esett fizetési késedelembe, de ha ez megtörténik, felmondják a szerződést. A BS Rt. nem várta meg ezt, hanem értesítette a ligát, hogy amennyiben az IMS nem fizet, a Ptk. 286 paragrafusa alapján küldjék a számlát nekik, a jogszabály szerint ugyanis ha a BS-nek törvényes érdeke fűződik a szerződés fenntartásához, a liga köteles a teljesítést elfogadni az IMS helyett a BS-től.

A BS - mivel az idén februárban esedékes szponzori díjat nem utalta át a nem működő IMS-nek - kapott is egy számlát a ligától, de azt néhány nap múlva tévedésre hivatkozva visszavonták. Így a 2002/2003-as bajnokság tavaszi szezonja alatt - aminek már gyakorlatilag vége - úgy használták a Borsodi Liga nevet, hogy a névadó szponzor senkinek nem tudott fizetni. Az MLL-igazgatói posztját tavaly óta betöltő Szieben László ennek kapcsán utólagos fizetésről beszélt, hangsúlyozva, hogy a csapatok így is megkapták a pénzüket, a liga ugyanis a 2003-as gazdasági évben 150 millió forintból gazdálkodik, egymilliárd forintot meghaladó árbevétel mellett.

Sziebenék többet akarnak

Szieben László ugyanakkor nem titkolta, hogy a névszponzori jogokért a jelenlegi díj 2,5-3-szorosát kívánják elérni az új szerződés nyomán, amelybe a liga bővülő ellenszolgáltatásai is beletartoznak majd. A BS eközben azt állítja: a liga hivatalosan nem értesítette arról, hogy felmondta volna a szerződést, ezt szóban közölve azonban rá akarta bírni, hogy ez év június végéig szerződjön vele, vélhetően azért, mert utána mással szerződne. Szieben szerint a liga négy nagy céggel tárgyal jelenleg, neveket azonban nem mondott.

Megfigyelők szerint az egyik esélyes a liga névszponzori címre az S.A.B., illetve magyarországi érdekeltsége, a Dreher Sörgyárak Rt. lehet; a magyar labdarúgó-válogatott névszponzori jogait helyette a közelmúltban éppen a Borsodi szerezte meg. A BS Rt. mindenesetre jelezte a ligának, hogy névszponzori pozícióját 2005-ig érvényesnek tekinti, s minden jogait sértő vagy csorbító lépéssel szemben megteszi a szükséges ellenintézkedést. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a foci-szponzorációban nagy tapasztalattal rendelkező Interbrew - a BS tulajdonosa - működése során sem találkoztak még hasonló hozzáállással a labdarúgás képviselői részéről.

Nem akarták zavarni a bajnokságot

Szieben közölte: a liga a lehető legesélyesebb szerződést köti meg, közvetítő cég nélkül közvetlenül a szponzorral. Arra a kérdésre, hogy eddig miért nem kapott nyilvánosságot ez az ügy, az igazgató annyit mondott: nem akarták megzavarni a bajnokságot.