Valér
2 °C
8 °C

Bajnok az MTK, második a Fradi

2003.05.30. 17:51
A befejező, 32. fordulóra maradt idén, hogy a két Várszegi Gábor érdekeltségi körébe tartozó csapat közül, a Fradi vagy az MTK szerzi meg a bajnoki címet. A Ferencváros várta kedvezőbb helyzetben az utolsó meccset, hiszen a tartalékos Debrecent fogadta, míg a kék-fehérek az Újpest otthonába látogattak. Ennek ellenére az enervált Fradi nem tudott nyerni, míg az MTK Juhász góljával győzött. Az ünnepre készülő és a pályára özönlő feldühödött szurkolók Tökölit és Szekerest ütötték-rúgták, mások a székházat és autókat dobáltak, a rohamrendőröknek kellett rendet teremteni. Egy órával a meccs után még mindig ezren vannak a játéktéren.
Néhány fordulóval ezelőtt kevesen fogadtak volna arra, hogy az MTK pontszámban beérheti a Ferencvárost. A zöldek azonban egy rossz szériába futottak bele, hazai pályán maradtak alul a Siófokkal szemben, és nem tudták legyőzni az Újpestet. Az MTK eközben szorgosan gyűjtögette ponjait, és utolérte riválisát.

A tét nagysága és nyugalma

A Ferencváros helyzete ígérkezett könnyebbnek, hiszen a tartalékos Debrecent fogadták - Sándor, Éger, Sumudica, Ilie, Böőr sem játszhatott - ráadásképpen a hajdúságiaknak korántsem volt érdekük, hogy pontokat hozzanak el az Üllői útról, mert számukra a Fradi bajnoki címe egyszersmind azt is jelenti, hogy a kupadöntős jogán indulhatnak az UEFA Kupában. (Igaz, ha az MTK a bajnok, akkor is ott lehetnek a második számú kupasorozatban.)

Márpedig, ha a Fradi nyer, akkor teljesen mindegy, mi történik a párhuzamosan zajló másik meccsen. Pontegyenlőség esetén ugyanis az egymás elleni eredmény dönt, a négy meccsen pedig két Fradi- egy MTK-győzelem született, illetve egy döntetlen. Az MTK négy állandó kezdőemberét veszítette el, hiszen Hajdu, Elek, Szmiljanics és Komlósi.

ELSŐ FÉLIDŐ

A Fradi-pályán 15 ezer néző várta a meccset, a Megyeri úton ezer. Az első tíz percben totális érdektelenség lett úrrá mindkét pályán. Újabb öt perc elteltével sem változott a helyzet, nem történt kapuralövés.

Negyedóra után Cseri megtörte a jeget. Tizennyolcról lőtt kapura, Szántai melléről kipattant a labda, Kovács rástartolt, de a nehézkesen mozgó kapus még időben rávetődött. Újabb öt perc múlva Madar indította Zavadszkyt, de kevéssel hosszabb lett a labdája. A Fradi-pályán mindeddig semmi említésre méltó nem történt.

Negyedóra után tértek magukhoz a csapatok

A félidő felénél LIpcsei indította bal oldalon Leandrót, aki nagy nehezen beadta a labdát, Balogh rossz helyre ütötte ki, az érkező Gera akrobatikus mozdulattal beleért, de centikkel célt tévesztett. Pár perc múlva Kriston egy szép lövőcsel után huszonkét méterről kapura lőtt, körülbelül hét méterrel ment mellé. A 28. percben Lipcsei szabadrúgása vágódott le a sorfalról, a labda Balog elé került, aki ballal lőni akart tíz méterről, de eltörte.

Juhász lehet a nyerő ember

Újpesten eközben Rósa iramodott meg a bal oldalon, középre adását Tokody nem érte el, Korolovszky viszont igen, a jövőre az Omonia Nicosába szerződő játékos bombáját Pető fejjel mentette. Le is kellett cserélni utána. Bő félóra után Madar szögletét Juhász tíz méterről a jobb felsőbe bólintotta, vagyis jelen állás szerint az MTK a bajnok!

Az Üllői úton Lipcsei kiugratása után Kriston kerülhetett volna helyzetbe, de a kivetődő kapus elütötte előle a labdát. Miután megtudták a másik pályán az eredményt a fradisták, rákapcsoltak, érezhető fölénybe kerültek, de komoly helyzetig nem jutottak.

MÁSODIK FÉLIDŐ

A második játékrész első ziccerét az újpesti Kovács hibázta el, aki húsz másodperc után lőhetett kapura, de Szántai nagy bravúrral védett. A Fradi-meccsen Gera elől tisztáztak a védők, majd öt perc elteltével Lipcsei megpattanó szabadrúgását védte Balogh. A Fradi fölényben volt, de komoly lehetőséget megintcsak nem sikerült kialakítania. Az Újpest is többet birtokolta a labdát, de ugyancsak hasztalanul.

A 61. percben Leandro lecsúszott beadását magabiztosan fogta Balogh. Lipcsei nagy lökés után érvénytelen gólt lőtt, majd a következő támadás során egy lecsorgó labdát tűzött rá, de blokkolták. Leandro lövése jó egy méterrel ment fölé. Nagy fölényben van a Fradi, de egyelőre eredménytelenül.

Lipcsei reménytelen szabadrúgásai

A Megyeri úton időközben kis híján növelte előnyét az MTK, de Rednic emelése kevéssel elkerülte a kaput.

Lipcsei tizenkilenc méteres szabadrúgása jottányi veszélyt sem okozott, nem is érti senki, miért a zöld hatos próbálkozik, amikor már évek óta nem lőtt gólt állítottból. A visszajátszás alapján a csereként beállt Jovicot ki kellett volna állítani, mert szándékosan ütötte meg Bernárthot. Lipcsei reklamál, Tököli még jobban. Kiss és VIncze pedig még idegesebbé tehette volna a fradistákat, de előbbi egyedül mehetett kapura, de nagy helyzetben hibázott, utóbbi lövésébe Dragóner vetődött bele.

Újpesten hat perccel a vége előtt az emtékás Czvitkovics csavart kapura, de Vlaszák nagy bravúrral védett. Öt perccel a vége előtt Lipcsei ívelése után Jovic fejelhetett kapura, de egy méterrel mellément.

A Fradi nem tudott újítani, így 15 ezer fradista helyett a maroknyi MTK-tábor, az újpestivel kiegészülve örülhetett. A pályára beözönlő - már a meccs alatt is a vonal mellett állhattak, ami kétségtelenül hatalmas szervezési hiba - fradisták azonban Tököliről nemcsak a mezt szedték le, hanem meg is verték.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft