Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Gyurcsány vizsgálatot kezdeményez a kormánynál

2003.05.31. 18:51
A ferencvárosi és siófoki tömegverekedések kivizsgálását kezdeményezi a kormánynál a sportminiszter. Az MLSZ együttműködik, a Liga igazgatója szurkolói kártyák bevezetését sürgeti.
Gyurcsány Ferenc gyermek-, ifjúsági és sportminiszter a belügyi tárcát irányító Lamperth Mónikával egyetértésben azt kezdeményezi, hogy a kormány indítson átfogó vizsgálatot az Üllői úti és a siófoki stadionban pénteken történt rendbontásokkal kapcsolatban.

A miniszter azután hozta meg a döntést, hogy szombaton egyezetett Bozóky Imrével, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökével, Szieben Lászlóval, a liga igazgatójával és Várszegi Gáborral a ferencvárosi klub tulajdonosával.

A vizsgálat célja annak feltárása, hogy az európai mércével is szigorú szabályozás ellenére hogyan fordulhattak elő ilyen esetek a sportpályákon, továbbá a péntek esti eseményekkel kapcsolatos esetleges mulasztások feltárása.

"Újra fel kell tenni azt a kérdést, vajon célravezető-e az a módszer, illetve szabályozás, hogy a stadionokon belül az egyesületek biztosítják a rendet" A jövőben mérni kell majd a civil rendfenntartók alkalmasságát, és akkreditációs rendszert kell kidolgozni a munkájukkal kapcsolatban" - mondta az MTI-nek a sporttárca irányítója

"Az MLSZ aktívan közreműködik a vizsgálatban, és minden szükséges információt megad ahhoz, hogy az minél hamarabb lezáruljon, és a bajnokság következő kiírásában már kézzelfogható következményei legyenek" - jelentette ki a három szervezet közös sajtótájékoztatóján Bozóky Imre, a labdarúgó szövetség elnöke.

Mindent elkövetünk azért, hogy megfelelő jogi eszközök szülessenek az erőszak kiirtására a futballpályákról, s a meglévő jogszabályokat hatékonyan alkalmazzák.

Szieben László, a liga igazgatója megerősítette korábbi kijelentését, mely szerint mielőbb szeretné elérni a szurkolói kártya bevezetését, mert ennek a módszernek a segítségével ki lehetne szurni a randalírozókat, s el lehetne kerülni, hogy megismétlodjön a pénteki, véleménye szerint példátlan Üllői-úti incidens.

Reálisan úgy látom, hogy az illetékesekkel együttmuködve két hónapon belül el lehet kezdeni a kártyarendszer bevezetését, és fél év múlva akár minden pályán muködésbe léphetne - mondta a távirati iroda érdeklodésére. Szieben a jövő hét elejére rendkívüli ülést hívott össze, amelyen a csapatok képviseloivel közösen megpróbálnak megoldást kidolgozni az ilyen esetek elkerülésére.