Géza
-12 °C
-4 °C
Jégkorong
ma 15:45

Ostromállapot az Üllői úton

2003.05.31. 09:33
Az ünnepre készülő fradisták nem tudták elviselni csapatuk döntetlenjét és azt, hogy az MTK lett a bajnok az NBI-ben. A meccs vége után pár perccel már a gyepre özönlöttek és törtek-zúztak. Több játékost megvertek, Tököliért, Szekeresért és Szentesért kijött a mentő, utóbbit kórházba is szállították.
A pályára beözönlő fradisták Tököliről nemcsak a mezt szedték le, hanem többen meg is verték. Információink szerint a szurkolók már a meccs alatt is a vonal mellett állhattak. A mérkőzésen csak az FTC biztonsági szolgálata dolgozott, a rendőrség csak a botrány kitörése után érkezett meg a helyszínre.

Szentest veseproblémákkal kórházba vitték

A szurkolók az egykor a Fradiban futballozó Szekerest és a debreceni szakvezető Szentes Lázárt is megtámadták. Utóbbit veseproblémákkal szállították kórházba, de a körülményekhez képest jól van. A többiek szerencsésebben megúszták, de Jovic, Krison és Balog is sérüléseket szenvedett. Értesüléseinket ifjabb Albert Flórián is megerősítette. Több százan még egy órával a meccs után is a pályán zsidóztak. Ledöntötték a kaput, székeket gyújtottak fel, mások a pálya mellett lévő Fradi székházat és a környéken parkoló autókat dobálták meg.

A Magyar Labdarúgó Liga elnöke, dr. Szieben László hétfőre rendkívüli ülést hívott össze.

Felkészületlenül érte a rendőröket a fradista tombolás
Felkészületlenül érte a rendőröket a péntek esti Ferencváros-Debrecen mérkőzés után kialakult tömegverekedés és tombolás. A HavariaPress a helyszínen elhangzott vélemények alapján úgy értesült, hogy ezúttal nem voltak jelen a korábbi meccseken megszokottnak számító lovasrendőrök és a vízágyú sem. A néhány száz fős rendőri erőt csak a helyzet elvadulása után erősítették meg további emberekkel. A rendőrök csak nagy nehezen és késve tudták megvédeni a tömegtől a felgyújtott hirdetőoszlopok oltására kiérkezett tűzoltókat is.
Lángoló hírdetőoszlop, menekülő tűzoltók

Az Üllői úti pályát elhagyó tömeg gyújtogatni kezdett a környéken. A népligeti trolibusz-végállomáson a pavilonok között több hirdetőoszlopot is felgyújtottak a megvadult szurkolók.

A szurkolók nem engedték rohamkocsijukból kiszállni a helszínre először kiérkező tűzoltókat, betörték a szélvédőjüket és sörösüvegekkel dobálták őket. Az egyik üveg berepült az egyik kocsi ablakán és eltalált egy tűzoltót, aki zúzódásos sérüléseket szenvedett. "A megtámadott tűzoltót arc- és orrsérülésekkel szállították kórházba, jelenleg látletetet vesznek róla" - nyilatkozta az Indexnek a mentőszolgálat szóvivője, Molnár Péter.

A tűzoltók rohamkocsija végül elmenekült, a rohamrendőrök földre teperték a dobálókat, több embert előállítottak. Később újabb tűzoltóautó érkezett a rendőrség által ekkor már biztosított helyszínre, és eloltották a hirdetőoszlopot. "Nem tudok hasonló esetről a fővárosi tűzoltóság történetében, és biztos, hogy nem mehetünk el mellette szó nélkül. Jogászaink mondhatják majd meg, hogy az esetért kit terhelhet felelőség, nyilván elsősorban a szurkolókat. Az ugyanakkor nyilvánvaló, hogy kollégáink kiérkezésekor nem volt megfelelő rendőri biztosítás" - mondta a szóvívő.

Rátámadták a tévésekre is

Az Index információi szerint a tomboló szurkolók megtámadták az RTL Klub stábját is. Az operatőrt törött üveggel dobták meg, csuklóját kórházban kellett összevarni, és csak a véletlenen múlt, hogy nem vágták át az ütőerét.

A HavariaPress tudósítói szerint az operatőrön kívül még három újságíró megsérült, köztük a hírügynökség egyik fotósa. Az első egy napilap fotósa volt, neki a száját verték be a szurkolók, a másik fotóst este háromnegyed tizenegykor verték meg, neki az arcába ütöttek, majd hátbarúgták. A fiatalembert csak az mentette meg, hogy az eseményeket észlelő egyik rendőrautó lefékezett mellette. A támadók ekkor elszeleltek.

Ostromállapot az Üllői úton

A HavariaPress szerint este fél tízig hét embert vettek őrizetbe a mérkőzést követő gyújtogatással és dobálással kapcsolatban. A helyszínről kapott információk szerint az Üllői úti stadion teljes környékét üvegcserepek borították. A rendőrség információk szerint könygázt is bevetett a megvadult tömeg ellen, akik a rendőröket is megtámadták. Legutóbb egy szemeteskukát dobtak át az úttesten a rohamrendőrök közé.

A Ferencvárosi stadion környékén este tíz órakor még mindig zajlott a tömegverekedés és őrjöngés.

Lefújták a harmadik félidőt

Több mint kétórás tombolás után péntek este fél tizenegyre feloszlott a szurkolók megvadult tömege az Üllői úti Ferencváros-stadion környékéről. Tizenegykor már csak néhány petárdázó lézengett a Népligetnél. A gépkocsi forgalom is megindult, bár az üvegcserepek miatt csak lépésben közlekedhettek az autók.

A HavariaPress úgy tudja, egy ismeretlen nem sokkal éjfél előtt felhívta a IX. kerületi Rendőrkapitányságot azzal, hogy bomba van a Fradi Üllői úti székházában. A Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese megerősítette az információt és közölte, megteszik az ilyenkor kötelező intézkedéseket. Az épületet kiürítették, és a tűzszerészek átvizsgálták az épületet.

Tizennégyen őrizetben

Tizennégy embert állítottak elő a Ferencváros-Debrecen mérkőzés után - olvasható a BRFK internetes honlapján szombaton reggel. A rendőri intézkedések során hét férfit rendzavarás szabálysértés elkövetésének alapos gyanúja miatt a Budapesti Rendőr-főkapitányság IX. Kerületi Rendőrkapitányságra, négy férfit csoportos garázdaság bűntette, három férfit rendzavarás szabálysértése elkövetése alapos gyanúja miatt a Budapesti Rendőr-főkapitányság VIII. Kerületi Rendőrkapitányságra állítottak elő.

A szintén szurkolói verekedésbe torkollott Siófok-Győr labdarúgó-mérkőzés után - hivatalosan még meg nem erősített információk szerint - 12 személyt állítottak elő. A rendbontás során egy ember megsérült.