Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Üllői út: botrány és bocsánatkérés

2003.06.02. 09:45
Gyorsított eljárással már hétfő reggel megkezdődött a bírósági tárgyalása annak a hét FTC szurkolónak, akiket rendzavarás szabálysértésenek gyanújával vett őrizetbe a rendőrség, a péntek esti Fradi-Debrecen mérkőzést követő botrány közben. Néhány zúzódással megúszta a drukkerek támadását Szentes Lázár, a vendég Debrecen kórházba szállított edzője, aki nem tervez pert indítani. Ismeretlen tettesek ellen feljelentést tesz viszont a debreceni klubot, és az FTC-t működtető gazdasági társaság is. A körülményekhez képest jól van Tököli Attila is, aki azonban már szombaton lemondta a válogatott rövidesen következő Eb-selejtezőit.
Több órán át tartó tömegverekedésbe, utcai harcokba és gyújtogatásba torkolott az eredetileg bajnokavató ünnepnek szánt péntek esti FTC-Debrecen bajnoki mérkőzés. A Fradi a papírforma ellenére csak második helyen végzett a bajnokságban, miután a zárófordulóban csak 0-0-ás döntetlent játszott, az addig azonos pontszámmal második helyezett MTK viszont 1-0-ra nyert Újpesten.

Beözönlik, ütni kezd

A meccs lefújása után csalódott Fradisták ezrei özönlöttek a pályára, megtámadták többek között saját játékosaikat, a vendég Debrecen vezetőedzőjét, a rendezőket, fotóriportereket és egymást is. A stadionba csak fél óra múlva érkezett meg a rendőrség, de a tömegverekedés ezt követően a környező utcákban is folytatódott.

Mi legyen?

 • 4708
  Tiltsák be a Fradit
 • 1460
  Ítéljék el a tetteseket és hagyják békén az FTC-t
 • 346
  Nyerje meg az MTK a BL-t
 • 321
  Mindenki mondjon le
A megvadult drukkerek felgyújtottak egy hírdetőoszlopott, és megtámadták a helyszínre érkező tűzoltókat is. A rendőrség közleménye szerint később "rendbontás történt az FTC székház második emeletén, a székház előtt, a Népliget és Könyves Kálmán körút sarkán, valamint az MTK pályánál. A rendőri intézkedések során összesen tizennégy személyt állítottak elő". Az MTI értesülései szerint tizenegyet közűlük őrizetbe vettek.

Néhány karmolással megúszták

"A stadion belső rendjének fenntartása biztonsági cég feladata volt, azonban az FTC a kialakult helyzet miatt rendőri segítséget kért" - írta a BRFK kommunikációs osztályának közleménye. (Az érvényes sporttörvény értelmében a sportrendezvények biztosítása a rendező egyesület felelőssége, amelyet a rendőrség csak kölön kérésre és a költségek áthárításával vállal el).

Ugyanezt hangsúlyozta Kökényesi Antal budapesti rendőr-főkapitány az MTI-nek adott nyilatkozatában. A főkapitány elmondta, hogy a tizenegy előállított szurkoló ügyét gyorsított eljárásban viszik bíróság elé..

Bár az Indexnek több szemtanú is beszámolt arról, hogy közvetlenül a meccs lefújása után feldühödött drukkerek verték meg Tököli Attilát, a Fradi válogatott csatárát, az MTI információ szerint a Ferencváros labdarúgói közül senkinek sem esett komolyabb baja. "Néhány karmolással és piros folttal megúszta mindenki. Fél 11 körül hagytuk el a klubházat rendőri kísérettel, de akkor már szétszéledtek a randalírozók" - mondta a távirati irodának az egyesület illetékese.

"Síró gyermekek és családtagok"

Az FTC Rt. szombat délután kiadott közleménye szerint "több ferencvárosi játékos is áldozata volt a brutális támadásnak, mely nem kímélt senkit. A Ferencváros színeiben alig egy év alatt 26 gólt szerző Tököli Attilát leütötték, a földre teperték és ütötték, rúgták. A tavalyi házi gólkirály, Aleksandar Jovic szintén több ütést és rúgást kapott. A történtek után a játékosok a rendezők segítségével az öltözőbe menekültek, de később az öltöző sem bizonyult biztonságos tartózkodási helynek, így a síró gyermekekkel és családtagokkal együtt a klubház egy biztonságosabb részére terelték őket".

Tököli Attila a történtek hatására szombat délután lemondta a részvételt a válogatott nem sokára következő két Eb-selejtező mérkőzésén. Gellei Imre válogatott szövetségi kapitánya - bár számítana a csatár játékára - de megérti indokait és elfogadja döntését.

Géprombolók

A fradisták a játékosok mellett fotóriportereket is bántalmazták, többnek összetörték a felszerelését. "A drukkerek csak arra vártak, hogy lefújják a találkozót, majd berohantak a játéktérre - mondta Földi Imre, az MTI munkatársa, akit ugyancsak megtámadtak.

"A futballisták azonnal futottak a klubház felé, közben a szurkolók ütötték, rugdosták és köpdösték őket. Láttam, hogy Szentes Lázárt megütik, de kapott Szűcs Lajos és Kriston Attila is. Miután a játékosok eltűntek, a tömeg felénk, fotósok felé fordult, hogy rajtunk vezesse le dühét. Többünkről letépték a fotómellényt, össze akarták törni a gépeket. Én néhány fotót tudtam csinálni, azután ököllel ütötték a fejemet. A rendezők körbevettek, és próbáltak kivinni minket a pályáról, de közben is folyamatosan bántalmaztak. Valóságos lincshangulat uralkodott, benn a klubházban is félelmetes volt a légkör" - mondta utólag Földi.

"Elnézést, leverték a fotósunkat"

Az Index-szel is együttműködő HavariaPress-től péntek éjfél körül a következő e-mailt kaptuk: "Üdvözlet! Sajnos nem tudunk képeket küldeni a Fradi helyszínről, mivel leverték a fotósunkat. Elnézést a kellemetlenségért. "

A botrány elkerüléséhez valószínűleg a rendezői gárda létszámának sokszorosára lett volna szükség, bár szemtanúk szerint ennyi embert akkor is képtelenség lett volna megfékezni. "A rendőrök kint várakoztak a stadion előtt, és csak körülbelül fél óra múlva vonultak be helyre állítani a rendet" - mondta Földi Imre.

FTC: "Nem szurkolók, hanem bűnözők"

Gyorsított eljárás keretében már hétfő reggel megkezdődött a bírósági tárgyalálása annak a hét szurkolónak, akiket rendzavarás szabálysértése elkövetésének alapos gyanújával vett őrizetbe a rendőrség.

A Ferencváros szombaton "Megkövetjük a Debrecen bántalmazott játékosait, edzőjét" című nyílt levélben kért bocsánatot Szentes Lázár vezetőedzőtől és mindazoktól a debreceni labdarúgóktól, akik fizikai bántalmazást szenvedtek az Üllői úton. Az FTC Rt. vezetősége külön közleményében hangsúlyozza, hogy akik rátámadtak a játékosokra, illetve a trénerre, azoknak semmi közük a zöld-fehér klubhoz, "nem szurkolók, hanem bűnözők, akik ellen a hatóságoknak kell fellépniük a megfelelő eszközökkel".

A közlemény külön kitér a randalírozók fajgyűlölő rigmusaira is: "Nem engedhetjük meg, hogy ezek az emberek továbbra is büntetlenül garázdálkodhassanak a stadionokban, és a sporteseményeket szélsőséges politikai eszméik terjesztésére, hirdetésére használják fel úgy, hogy közben a Ferencváros neve mögé bújva lejáratják a magyar labdarúgást, és az országot".

A zöld-fehérek ismeretlen tettesek ellen tesznek feljelentést, de megjegyzik, hogy a hasonló ügyekben korábban tett feljelentéseik a közelmúltban egyszer sem követte sikeres nyomozás.

Szentes nem perel

Szentes Lázár, a Debreceni VSC-MegaForce labdarúgócsapatának megtámadott vezetőedzője nem kíván pert indítani. "Nem azonosítom két támadómat a ferencvárosi szurkolótáborral, így akkor sem fogok pereskedni senkivel, ha meglesznek a tettesek" - mondta az MTI-nek Szentes.

Szilágyi Sándor, a DVSC Futballszervező Rt. vezetője ugyanakkor elmondta, hogy megvárják a liga, illetve a szövetség határozatát, s csak utána döntik el, hogy lesz-e jogi folytatása az Üllői úton történteknek. Szieben László Magyar Labdarúgó Liga igazgatója bejelentette, hogy a botránnyal kapcsolatban rendkívüli Liga-tanács ülést hívnak össze keddre vagy szerdára.

-Botrány Siófokon is

A ferencvárosi eseményekkel párhuzamosan szurkolói verekedésbe torkollott Siófok-Győr mérkőzés is. A meccs vége előtt pár perccel a játékvezető ítélete miatt a két csapat szurkolói beszaladtak a pályára; verekedés tört ki közöttük, de a biztosítást végző és helyszínre érkező rendőrök a rendbontást percek alatt megszüntették.

A verekedésben három szurkoló könnyű, egy súlyos sérülést szenvedett. Hivatalosan még meg nem erősített információk szerint tizenkét személyt állítottak elő, akik ellen a siófoki rendőrkapitányság garázdaság bűntett elkövetésének alapos gyanúja miatt folytat eljárást.

A két tömegverekedéssel kapcsolatban Gyurcsány Ferenc sportminiszter vizsgálatot kezdeményez a kormánynál. "Újra fel kell tenni azt a kérdést, vajon célravezető-e az a módszer, illetve szabályozás, hogy a stadionokon belül az egyesületek biztosítják a rendet" - mondta az MTI-nek Gyurcsány, aki szerint "mérni kell majd a civil rendfenntartók alkalmasságát".