Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Jogi szakértő: álszent óvatosság a futballhuligánokkal szemben

2003.06.02. 17:49
Nincs jogalkotási hiányosság, ugyanakkor indokolt lenne a meglévő jogszabályok következetesebb betartatása, a törvény szigorúbb alkalmazása - nyilatkozta hétfőn az MTI-nek Tóth Mihály tanszékvezető egyetemi tanár, a péntek esti Ferencváros-Debrecen futballmérkőzést követő tömegverekedés büntetőjogi megítéléséről.
Tóth Mihály, aki korábban évtizedekig főügyészségi ügyészként dolgozott a fővárosban, elmondta, hogy büntető- és szabálysértési eljárás keretében egyaránt felelősségre vonhatók a futballhuligánok. A bírósági gyakorlat azonban e társadalmat felzaklató cselekmények megítélésekor indokolatlanul enyhe, a kiszabható többéves szabadságvesztés-büntetések helyett megelégszik a pénzbüntetéssel, vagy akár az egyszerű megrovással.

Akár három év szabadságvesztés

A klasszikus garázdaság bűncselekménye a kihívóan közösségellenes megbotránkozást, riadalmat keltő erőszakos magatartások szankcionálására szolgál, és csoportos elkövetés, illetve a köznyugalom súlyos megzavarása esetén akár hhárom évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.

"Éppen a futball-huliganizmus hatékonyabb büntetőjogi üldözése érdekében három éve az Országgyűlés a büntető törvénykönyv részeként megalkotta a rendbontás bűncselekményét, amely szintén három év szabadságvesztés kiszabását teszi lehetővé azokkal szemben, akik nyilvános rendezvény rendezőjének a rend fenntartása érdekében tett intézkedésével szemben csoportosan, vagy felfegyverkezve és erőszakkal, vagy fenyegetéssel ellenállást tanúsítanak." - tette hozzá Tóth.

Túl enyhe az ítélkezési gyakorlat

A szabálysértési törvény szerint 150 ezer forintig terjedő pénzbüntetéssel sújtható rendzavarás miatt az, aki közterületen, nyilvános helyen verekszik, kihívóan közösségellenes magatartást tanúsít. Tóth Mihály szerint az effajta cselekményekkel kapcsolatos ítélkezési gyakorlat a törvényben meghatározott büntetési tételeken belül túlontúl enyhe, annak ellenére, hogy e magatartások súlyosan veszélyeztetik a társadalom nyugalmát.

A büntetéskiszabásban a generális prevenció, azaz az általános megelőzés, a cselekménytől való visszatartás szempontja önmagában indokolná a jelenlegi bírói gyakorlat szigorítását. Tóth Mihály megítélése szerint alapvetően téves, mi több, álszent, felesleges óvatosság a hatóságok részéről, hogy csupán szabálysértés miatt indítanak eljárást a pénteki Ferencváros-Debrecen mérkőzés után történt cselekmények miatt, holott a tévékészülékek előtt egy ország láthatta a verekedő, sportolókat, sportvezetőket, szurkolókat súlyosan bántalmazó tetteseket.