András, Andor
-3 °C
3 °C

Fradi-balhé: bíróság tárgyal, Tököli megy

2003.06.02. 22:30
Tököli Attila, a Fradi megtámadott csatára elhagyja a zöld-fehér klubot, és szándékai szerint az országot is. Negyven nap elzárás és két év kitiltás a sportpályákról - az első (nem jogerős) ítélet a Fradi-botrány után előállított szurkolók ügyében. A bíróság megtárgyalta a tűzoltók megtámadásával gyanúsított fiatalkorú drukker ügyét is, aki ellen várhatóan külön, súlyosabb kategóriában emelnek vádat. Bárándy Péter igazságügyminiszter szerint a futballhuliganizmussal kapcsolatban nincsenek aktuális jogalkotói feladatok.
Elhagyja a Ferencvárost Tököli Attila, a csapat házi gólkirálya, akit a péntek esti bajnoki zárómérkőzés után vertek meg a feldühödött Fradi-szurkolók, jelentette be a válogatott játékos a klub hétfő délutáni sajtótájékoztatóján. Tököli nem kíván más magyar csapatban játszani, amennyiben lehetősége nyílik rá külföldre igazol.

"50-100 ember miatt hagyom el a klubot, de bízom abban, hogy ha rendeződnek a dolgok, egyszer még magamra ölthetem a Ferencváros mezét. A pénteken történtek annyira megviseltek, hogy szeretnék külföldre szerződni" - mondta többek között Tököli. (További részletek a sajtótájékozattóról)

Fotó: HavariaPress

A bíróság délelőtt előzetes letartóztatásba helyezett négy fradistát, akiket a rendőrség egy villamos szétverésével gyanúsít, jelenttette a HavariaPress. Mint ismeretes, péntek este az Üllői úti stadionban, a döntetlenre végződött mérkőzés után tömegverekedést robbantottak ki a bajnokság elvesztése miatt csalódott ferencvárosi szurkolók.

Egy részük a mérkőzés után villamosra szállt, ott is folytatták a randalírozást, és szétverték a villamoskocsi berendezését: kitörték a villamos üvegét, letépték a kapaszkodókat. A rendőrök négy férfit állítottak elő az ügyben, őket a Pesti Központi Kerületi Bíróság még a hétvégén előzetes letartóztatásba helyezte. A gyanúsítottak ellen a további eljárást a VIII. kerületi kapitányság folytatja le.

Bíróság előtt az állítólag tűzoltókra támadó Fradista

A bírák kilenc verekedő ügyét tárgyalják, közülük ketten fiatalkorúak, akik ellen a továbbiakban nem szabálysértési hanem -- csoportos garázdaság vádjával - büntetőeljárás folyik. Tárgyalásuk az ügyészségen folytatódik. A bíróság valamennyi gyanúsított ügyét külön-külön tárgyalja.

Mi legyen?

 • 4671
  Tiltsák be a Fradit
 • 1448
  Ítéljék el a tetteseket és hagyják békén az FTC-t
 • 339
  Nyerje meg az MTK a BL-t
 • 312
  Mindenki mondjon le
Az ügy harmadik vádlottja első fokon negyven nap elzárást kapott, mellékbüntetésként két évre kitiltották a sportrendezvényekről és a sportlétesítményekből is. A férfi enyhítésért fellebbezett.

Az ügy felnőtt korú vádlottjainak többsége ellen rendzavarásért indult eljárás. A HavariaPress értesülései szerint a bírák ebben az ügyben kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy az elzárást a vádlottak ne válthassák ki pénzbüntetéssel.

Egy fiatalember ellen az a vád, hogy sörösüveget dobott az FTC-pálya mellett kigyulladt hirdetőoszlop oltására kivonult tűzoltók közé. A gyanúsított csak annyit ismert el, hogy karját magasba lendítette, de, mint mondta, üveg nem volt nála. További hét, rendzavarással gyanúsított szurkoló ügyében várható gyorsított bírósági eljárással hozott döntés még hétfőn.

Az MTI-nek (még a hétfői döntések ismerete előtt) nyilatkozó jogi szakértő szerint a bíróságok általában indokolatlan, sőt "álszent" óvatosságot tanusítanak a futballhulligánokkal szemben.

Várszegi egyelőre nem nyilatkozik

Várszegi Gábor, az FTC tulajdonosa egyelőre nem kíván nyilatkozni az ügyben. A Fotex Rt. elnöke a Fotex KC Veszprém férfi kézilabdacsapatának idényzáró sajtótájékoztatója után mondta ezt a távirati irodának.

Fotó: HavariaPress

Az elnök péntekig sem az MTK Hungária FC eladásával, sem az Üllői úton kitört botránnyal kapcsolatban nem kívánt megnyilvánulni. "Elhamarkodott lenne bármit is mondani. Elképzelhető, hogy sajtótájékoztatót tartunk az ügyben, de lehet, hogy közleményt adunk ki" - fogalmazott Várszegi.

Még a szögletzászlók is eltüntek

Bár az Üllői úti stadionban még most is tart a kárfelmérés, az előzetes becslések szerint a randalírozó szurkolók több mint egymillió forintos kárt okoztak közvetlenül a stadionban.

"Tönkrement 1 kapu, 2 háló, 49 db nézőtéri ülés, 4 hangszóró, eltűnt 4 szögletzászló, a klubházban és a büfékben több ablaküveg betört, megrongálták a WC-csészéket és a partvonal melletti védőhálót is" - mondta az MTI érdeklődésére Vass Károly, a létesítményt üzemeltető Sportfolió Kht. vezérigazgató-helyettese. "Ezen kívül egy teljes reklámtáblasort is tönkretettek, ez az FTC Rt. tulajdona volt. Vass Károly szerint a kárfelmérés körülbelül 3-4 nap múlva fejeződik be.

Salgó: a rendőrség helyesen járt el!
"A társadalmi problémák megoldását nem lehet a rendőrségtől várni" - nyilatkozta Salgó László országos rendőrfőkapitány hétfőn a szurkolói rendbontásokról.

A rendőrfőkapitány újságírók előtt kifejtette: "A rendőrség a kényszerítő eszközöket csak ultima ratióként tudja társadalmi problémák esetében alkalmazni, a hét végén a rendelkezésre álló információk és eszközök alapján helyesen járt el, a botránysorozathoz nem volt köze, csak a rend helyreállítása okán".

Salgó László elmondta: "Meglátása szerint a sporttörvény helyesen rendelkezik, amikor a háromezer főnél nagyobb rendezvényeknél előírja a rendőri biztosítást, a törvény mögött azonban nem áll semmilyen szankció, ezért azt a klubok nem tartják be. A rendőrség felszólította a sportklubokat, tegyenek eleget a törvényes kötelezettségeknek". Salgó megemlítette még, hogy a rendőrség kidolgozta azokat a változtatásokat, amelyeket a jogszabályokon meg kellene tenni a rendbontások megakadályozásáért.

Külön nyomozó csoportot hozott létre a Budapesti Rendőr-főkapitányság a Ferencváros és a Debrecen pénteki meccse utáni szurkolói rendbontás eseményeinek tisztázására, az eddig még eljárás alá nem vont randalírozók személyazonosságának megállapítására.

A Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB) hétfő estig még nem fejeződött be a pénteki mérkőzés előtt és után elfogott szurkolók ügyének gyorsított eljárásban folyó tárgyalása. Az Üllői úti pályán tartott pénteki mérkőzés után tizennégy szurkolót állított elő a rendőrség, és közülük tizenegyet őrizetbe is vett. A Siófok-Győr meccs után pénteken tizenkét győri szurkolót is előállítottak, akik a mérkőzés lefújása után a kerítésen át bejutottak a pályára, és ott többeket bántalmaztak.

Az erőszak gyökerei

A budapesti és siófoki randalírozásról Bárándy Péter igazságügy-miniszter hétfőn kijelentette, hogy a futballhuliganizmussa kapcsolatban nincsenek aktuális jogalkotói feladatok.

A miniszter megjegyezte, hogy a stadionokban tomboló erőszak gyökere olyan összetett társadalmi probléma, amely számos formában kifejeződik, a futballmérkőzések utáni garázda cselekményektől az utcai antiszemita megnyilvánulásokon át akár a "kendermagos demonstrációt" kísérő atrocitásokig. Véleménye szerint a futballhuliganizmus ellen a gyors felelősségre vonás vezethet eredményre.

Az MTI által megkérdezett szakértők szerint a bíróságoknak szigorúbban kellene alkalmazniuk a törvényeket.