Emma
-2 °C
6 °C

Fradi-meccseket csak rendőrökkel lehet biztosítani

2003.06.03. 12:30
Egyetlen magánbiztonsági cég sem tudta volna megakadályozni a tömegverekedést, a pénteki FTC-Debrecen mérkőzés után. A szakmai kamara elnöke szerint a rizikós sportesemények biztosításához elengedhetetlen a rendőri közreműködés.
"A várhatóan normális körülmények között zajló sportrendezvények biztosítását nyugodtan magáncégrekre lehet bízni. Rizikós eseményeket, mint például a Ferencváros mérkőzéseit, azonban csak vegyesen, rendőri csapaterők bevonásával lehet megnyugtatóan biztosítani. Tömegverekedés felszámolására, tömegoszlatásra csak a megfelelő rendőri erők képesek" - mondta Vörösmarti Mihály, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara elnöke kedden az MTI-nek

A kamara elnöke szerint az Üllői úton egy magáncég biztonsági emberei hatékonyan tudnak fellépni a szurkolók beléptetésénél, ki tudják szűrni a veszélyes eszközöket. Ugyancsak alkalmasak arra, hogy apróbb rendzavarásokat megelőzzenek, megakadályozzanak a nézőtéren.

Nincs megfelelő eszközük a biztonsági szolgálatoknak

Az elvadult huligánokkal szemben nincs ugyanakkor esélyük a biztonsági embereknek, hiszen nem rendelkeznek megfelelő eszközökkel az eredményes fellépéshez, és tekintélyük is kisebb a rendőrökénél - mondta Vörösmarti, aki korábban a készenléti rendőrség parancsnoka is volt.

A kamara elnöke szerint mindenképpen arra kell törekedni, hogy a jövőben vegyes, azaz rendőri és magánbiztonsági erők közösen, együttműködve védjék azokat az eseményeket, amelyeken a nézőtéri összetűzéseknek magas kockázata van.

Szeiler: A szurkolók nem szeretik a rendőröket

A rendőri biztosítás ellen szól azonban, hogy - mint azt Szeiler József az FTC ügyvezető igazgatója a klub hétfői sajtótájékoztatóján is elmondta - a szurkolók Simon Tibor halála óta a korábbiaknál is rossabbul tűrik a rendőrök jelenlétét, amely tapasztalatok szerint csak fokozza a lelátón a feszültséget.

Az ügyvezető igazgató hétfőn elmondta, hogy 2000-es kinevezésekor úgy gondolta nem kellenek rendőrök a stadionba, de miután elképzelése nem vált be, és fél év szünet után a rendőrök visszatértek, több életveszélyes telefonhívást és sms-t kapott.