Melinda, Vivien
-4 °C
3 °C

Preventív: 95 százalékos elégedettség

2003.06.05. 15:18
A Ferencváros mérkőzéseit bizztosító Preventív-Security igazgatója szerint cége mindössze öt százalékban hibáztatható a múlt pénteki botrányért.
"Úgy érzem a Preventív-Security 95 százalékban megfelelt az elvárásoknak a Ferencváros pályáján az elmúlt pénteken kitört tömegverekedés megfékezése alkalmával" - mondta az Index érdeklődésére Czájder Gábor, a cég vezérigazgatója.

Kényszerítőeszközök nélkül védték meg a székházat

Természetesen elismeri, hogy cégét is terheli felelősség, de nem annyira, mint amennyire az elmúlt napokban a sajtó ezt kihangsúlyozta. Többek között cáfolta azt az információt is, miszerint emberei tétlenül nézték, miként verik a hazai és a vendégjátékosokat.

"Száznyolcvan emberem vigyázott a stadion rendjére, ebből nyolcvan a székházat védte, míg a többinek mindenféle kényszerítőeszköz - gumibot, pajzs, könnygáz - nélkül sikerült meggátolni, hogy a feldühödött szurkolók bejussanak a klubházba. Akik mégis bejutottak, azok a vendégszektor oldalán található vasrács kiszakításával juthattak a klubház erkélyére, majd az épületbe" - mondta az igazgató.

Rosszul felmért lehetőségek

Véleménye szerint ez ügyben nem is várható előrelépés, hiszen a klub úgy véli, a rács "megerősítése-kicserélése" a stadiont üzemeltető szervezet dolga lenne. Úgy érzi embereit csak azért terhelheti felelősség, hogy abban az 1-2 másodpercben nem tudták felmérni, hogy a nézők milyen szándékkal tódulnak a pályára.

Ez azonban nem csak az ő bűnük, hiszen az elmúlt években számtalan példa volt rá, hogy hosszú évek óta a közbiztonságban dolgozó emberek rosszul mérték fel, milyen határozottsággal kell a tömeg ellen a fellépniük. Mint elmondta, akadt olyan belső rendért felelős ember is - nem az ő cégétől - aki egy játékos védelmében túlzott határozottsággal lépett fel - magyarán leütötte a játékost megtámadó "szurkolót" - és jelenleg előzetesben várja a bírósági döntést.

Bízva a sikeres folytatásban

Arra a kérdésre miszerint a múlt pénteken történtek mennyiben befolyásolják cége és a Ferencváros kapcsolatát, elmondta: Június 15-ig volt szerződésük, melyet mindig egy szezonra kötnek, így ez ügyben csak a következő szezon elején tud bővebb információval szolgálni. Úgy érzi eddig korrekt szerződésük volt és ezen nem szeretnének változtatni.

"Lasz tartsa meg a véleményét"

Ifjabb Lasz György szerdai megnyilvánulására reagálva - melyben dilettánsnak nevezte a Preventív embereit - annyit mondott: "Magánlevélben fogok Lasz úrnak válaszolni, melyben megkérem tartózkodjon az ilyen megnyilvánulásoktól. Úgy érzem egy biztonsági cég vezetője ebben a helyzetben nem mutathat ilyen korrektnek semmi kép sem nevezhető magatartást.

Az elmúlt egy évben három Fradi-Újpest meccset biztosítottunk, mindenféle botrány nélkül. Egyre még lehet azt mondani, hogy véletlen, kettőre, hogy szerencse, de háromra már illik azt mondani, hogy megfelelő szakmai tudás van a birtokunkban" - zárta mondandóját a Preventív első embere.