Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

A Fradi mögött maradhat a Westel és a Fotex is

2003.06.05. 09:58
A Westel közleményt adott ki, melyben továbbra is elkötelezi magát a magyar foci, és azon belül is a Ferencváros mellett. A mobilcég kitartó támogatása előrevetíti Várszegi Gábor péntekre ígért nyilatkozatának lényegét: a múlt pénteki botrány ellenére a Fotex sem vonul ki az Üllői útról.
A pénteki Üllői úti botrányt követően azonnal találgatások kezdődtek meg a Ferencvárost támogató cégek, elsősorban az FTC Rt. főtulajdonosa, a Fotex és legnagyobb támogatója a Westel további szerepvállalásáról. Várszegi Gábor péntekig ígért sajtóközleményt a Fotex álláspontjáról, ám addig nem nyilatkozik az ügyről.

2,4 milliárd már benne van

A Fotex két évvel ezelőtt 2,4 milliárd forintért vásárolt többségi tulajdonrészt a csapatot működtető gazdasági társaságban, Várszegi Gábor pedig pár nappal ezelőtt éppen azért adta át bizalmas embereinek a bajnok MTK tulajdonjogát, hogy a két csapat egyszerre indulhasson az európai kupákban. (Az UEFA ugyanis tiltja, hogy ugyanabban az idényben egy tulajdonos több csapata induljon ugyanabban a nemzetközi kupában. Bár az FTC az UEFA-kupa, míg a bajnok MTK a Bajnokok Ligája selejtezőit kezdheti meg, de ha a kék-fehérek a papírformának megfelelően a második selejtező körben esnének ki, akkor ugyancsak az UEFA-kupában folytathatnák.) Mindezek alapján valószínűsíthető, hogy Várszegi cége megőrzi tulajdonrészét a Ferencvárosban.

Erre következtethetünk egyébként abból is, hogy a szerdán kiadott közleménye szerint - és feltételezhetően Várszegi Gáborral folytatott egyesztetések után - továbbra is támogatja a zöld-fehéreket eddigi főszponzoruk, a Westel. A mobiltelefon szolgáltató cég tavaly októberben kötött szerződést a Fradival, a csapat két éven át tartó - az egyesülethez közel álló források becslései szerint körülbelül 200 millió forintos - támogatásáról.

Ellentmondó hírek

Az Üllői úti harcok után a sajtóban ellentmondásos találgatások jelentek meg a Westel további szerepvállalásáról. A Napi Gazdaság hét elején megjelent cikkében jó esélyt adott az egyik legnagyobb nyereségből gazdálkodó hazai vállalat kivonulására a botrányos helyzetű magyar fociból, míg a Magyar Hírlap éppen ellenkezőleg, a Westel-FTC együttműködés folytatását prognosztizálta.

A cég vezetői ekkor még valószínűleg maguk sem tudták, hogy hogyan reagáljanak a pénteki botrányra. Az Indexnek a hétfőn nyilatkozó G. Németh György Kommunikációs Igazgató "döbbenetén és szomrúságán" túl, még nem kívánta kommentálni az Üllői úti eseményeket. A szerdán kiadott Westel-közlemény utolsó szakasza azonban egyértelművé tette, hogy a mobilcég változatla formában támogatja a Ferencvárost.

A Kódex ellenére

Váratlanul gyorsan aktualitását nyerte ugyanakkor a Westel - Fradi együttműködés aláírásakor létrehozott, úgynevezett Magatartási Kódex, amely "részletezi az üzleti életben és a sportban egyaránt követendő magatartási-etikai normákat, és kódex kitér a sportolóktól, a szervezőktől, sőt más résztvevőktől elvárható, a pályán és azon kívül követendő normarendszerre". Nem túl valószínű, hogy a Kódex valamennyi pontjának megfeleltek volna pénteken a Fradi-stadionban, de a Westel - azontúl, hogy közleményében leszögezi: a történtek nem maradhatnak következmények nélkül - egyelőre nem hivatkozott a szerződés tényleges megsértésre.

A Westel közleménye
A Westel megalakulása óta a hazai sportélet elkötelezett támogatójaként, valamint a sportszerű küzdelem, a tisztességes versenyszellem képviselőjeként a sporteseményeken megnyilvánuló erőszakot, így a Ferencváros és a Siófok labdarúgó mérkőzéseken történteket mélységesen elítéli, a jövőben is minden esetben annak megelőzését, a rendbontók példás megbüntetését támogatja.

A Westel megalakulásának első pillanatától fogva számos sportágban fontos szerepet játszik az eredményes és tisztességes szakmai munka segítésében. A legnagyobb hazai mobilcég vezérigazgatója és a cég valamennyi munkatársa a sportszerű verseny híveként szomorúan és megdöbbenéssel vette tudomásul, hogy egy mérkőzés a szurkolói szimpátia kifejezése mellett a semmivel sem indokolható indulatok és agresszió színterévé válhatott. A péntekihez hasonló esemény hazai sportpályákon soha többet nem ismétlődhet meg! A Westel támogatói jogosítványaival élve minden lehető eszközzel továbbra is a sportszerűséget, a kultúrált és élvezhető sportesemények megvalósítását segíti elő.

A társaság reméli, hogy a törvényi háttér megfelelő alkalmazása, szükség szerinti módosítása, valamint az illetékesek következetes fellépése lehetőséget nyújt az ilyen helyzetek elkerülésére. Elvárható továbbá, hogy a szurkolók is kizárják maguk közül a rendbontókat. Az erőszaknak nincs helye sem a sportpályákon, sem a sportéletben, legyen szó labdarúgásról, kézilabdáról vagy vízilabdáról.

Az eset természetesen nem maradhat következmények nélkül, a Ferencváros támogatásával a legnagyobb hazai mobilszolgáltató elkötelezte magát amellett, hogy a magyarországi labdarúgásban kedvező változásokat eszközöljön ki. Az európai színvonalú labdarúgás megteremtésének elősegítése érdekében a magyar futball átalakításának szükségességét leginkább alátámasztó pillanatokban fontos lehet a Westel támogatása, amit a csapatnak és ezen keresztül a hazai labdarúgásnak nyújt.